Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 1.9.2009

Dopravní nehoda s těžkým zraněním dvou chodců na přechodu pro chodce v Hlučíně a další události (12 případů) 

Dopravní nehoda s těžkým zraněním na ulici Ostravské v Hlučíně
Dne 1.9.2009 kolem 18:40 hod. došlo k dopravní nehodě a to tím způsobem, že muž ročníku narození 1967 z Kravařska řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Favorit, se kterým jel po ulici Ostravské v Hlučíně, ve směru jízdy od Ludgeřovic na Opavu, kdy na přechodu pro chodce přehlédl zprava přecházející chodce, ve směru jeho jízdy. Chodci (muž ročníku narození 1923 a žena ročníku narození 1926, oba z Hlučína) přecházeli vozovku od ulice Ostravské, ve směru chůze k parku u kulturního domu. Jak bylo šetřením na místě zjištěno, řidič nejel se svým vozidlem zcela při pravém okraji vozovky. Dle jeho vyjádření na místě dopravní nehody, byl řidič oslněn sluncem, a proto chodce na přechodu pro chodce přehlédl. Došlo ke střetu mezi přední částí vozidla a chodci, kteří byli nárazem odhozeni mimo vyznačený přechod pro chodce.
Dechová zkouška řidiče provedená pomocí digitálního přístroje Dräger byla negativní., u chodců nebyla dechová zkouška vzhledem k jejich zranění provedena, byl proveden odběr vzorku krve v rámci lékařského ošetření v nemocnici. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění obou chodců. Chodkyně utrpěla zlomeninu levé ruky, levého stehna a silný otřes mozku, byla převezena vozidlem Rychlé záchranné služby do městské nemocnice v Ostravě - Fifejdách. Chodec utrpěl silný otřes mozku, krvácení do pravé plíce, byl vozidlem RZS převezen do Fakultní nemocnice v Ostravě – Porubě.
Ve věci této dopravní nehody byly policisty dopravního inspektorátu, Územního odboru vnější služby Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, dne 1.9.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví.
Podnapilý řidič v Opavě
Dne 1.9.2009 prováděla policejní hlídka dopravního inspektorátu Opava hlídkovou činnost v Opavě – Kateřinkách na ulici Rolnické, ve směru jízdy do centra města (u Stříbrného jezera, na tamním parkovišti). V 06:30 hod. bylo na uvedené ulici policisty spatřeno osobní motorové vozidlo tovární značky Mazda 323, jedoucí ve směru jízdy od Opavy – Jaktaře do centra města. Policejní hlídka se za vozidlem rozjela, vozidlo dojela a zastavila na ulici Pekařské. Silniční kontrolou bylo zjištěno, že vozidlo řídil muž ročníku narození 1963 z obce na Opavsku. Vzhledem k tomu, že byl z dechu řidiče cítit zápach po alkoholu, byl policistou vyzván k provedení dechové zkoušce – odbornému měření – pomocí digitálního přístroje Drager s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 0,90 promile alkoholu v dechu řidiče, a to v 06:41 hod.). Následná, druhá, dechová zkouška řidiče měla opět pozitivní výsledek, a to 1,16 promile alkoholu v dechu, v 06:52 hod. byla provedena třetí kontrolní opakovaná dechová zkouška řidiče s pozitivním výsledkem 1,22 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a byl policistou vyzván k lékařskému vyšetření, jehož součástí byl odběr vzorku krve na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě.
Řidiči byl na místě zadržen jeho řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda s vozidlem. V případě, že výsledek lékařského rozboru vzorku krve řidiče dosáhne hodnoty jedné promile, budou v daném případě zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Podnapilý řidič v Opavě
Dne 1.9.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1955 z obce na Opavsku. Dne 1.9.2009 kolem 11:00 hod. řídil shora jmenovaný po ulici Ratibořské v Opavě, ve směru jízdy do centra města, osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia, kdy před jedním  z panelových domů byl zastaven a kontrolován policejní hlídkou opavských policistů. Na výzvu policisty se řidič podrobil dechové zkoušce – odbornému měření - pomocí digitálního přístroje Drager s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 2,02 promile alkoholu v dechu řidiče). Tedy jmenovaný vykonával činnost vylučující způsobilost, kdy mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku.
Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci vedeno zkrácené přípravné řízení. Dne 1.9.2009 bylo řidiči sděleno podezření ze spáchání shora uvedeného trestného činu.
Poškození vstupních dveří domu na ulici Třída Spojenců v Opavě – pachatel neznámý
Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 1.9.2009, na základě oznámení ženy ročníku narození 1980 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci, kterého se dopustil neznámý pachatel dne 1.9.2009 v době od 11:00 hod. do 11:30 hod.  Pachatel v uvedené době poškodil zadní vstupní dveře do činžovního domu, na ulici Třída Spojenců v Opavě tím, že je neznámým předmětem vypáčil, čímž způsobil Sdružení vlastníků jednotek společenství škodu ve výši 15.000,- Kč.
Vloupání do šatních skříněk v budově léčebny v Opavě – pachatel neznámý
Neznámý pachatel se dne 1.9.2009 v době od 09:00 hod. do 13:30 hod. dopustil spáchání trestného činu krádeže a trestného činu neoprávněného držení platební karty, a to v šatně kuchařek ve 2. poschodí budovy kuchyně a jídelny pro personál v areálu Psychiatrické léčebny, na ulici Olomoucké v Opavě. Pachatel vnikl, po vyhnutí kovových dveří, do šatní kovové skříňky, odkud odcizil koženou dámskou červenou kabelku v hodnotě 500,- Kč, dámskou koženou černou peněženku v hodnotě 500,- Kč s finanční hotovostí ve výši 4.000,-Kč, dále odcizil dámské sluneční brýle, barvy hnědé, v hodnotě 400,- Kč, mobilní telefon zn. Nokia, zlaté barvy, v hodnotě 1.000,- Kč, osobní doklady a platební kartu.  Protiprávním jednáním pachatele byla majitelce odcizených věcí, ženě ročníku narození 1975 z obce na Opavsku, způsobena celková škoda ve výši 6.400,- Kč.
Dne 1.9.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání shora uvedených trestných činů.
Nález munice z II. světové války u obce Opava Komárov
Muž ročníku narození 1958 z Prahy dne 1.9.2009 kolem 12:15 hod. telefonicky oznámil na linku 158, že při výkopových pracích na poli za obcí Komárov nalezl protileteckou střelu (ráže 20 mm) a granát RG 86, pocházející z II. světové války. Na místo nálezu se dostavili opavští policisté a policejní pyrotechnik, který si munici převzal ke zneškodnění.  
Vloupání do garáže na ulici U cukrovaru v Opavě – pachatel neznámý
Dne 1.9.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě, na základě trestního oznámení muže ročníku narození 1968 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním a trestného činu neoprávněného užívání cizí věci, kterého se dopustil dosud nezjištěný pachatel dne 1.9.2009 v době od 09:00 hod. do 15:00 hod.
Neznámý pachatel, po rozlomení vložky zámku Fab a odstranění visacího zámku na vstupních vratech, vnikl do jedné z garáží na ulici U Cukrovaru v Opavě – Kateřinkách. Pachatel garáž prohledal a následně odcizil motocykl zn. Yamaha YFM Raptor 660, modré barvy, registrační značky 4T4 402, v hodnotě 110.000,- Kč. Pachatel dále odcizil doklady od uvedeného motocyklu, dvě zadní pneumatiky od motocyklu značky DURO v hodnotě 2400,- Kč, motocyklovou přilbu zn. Progrip, barvy oranžovo-bílo-černé, v hodnotě 2500,- Kč a motorovou pilu zn. Husqvarna 425 Profi, oranžové barvy, v hodnotě 4.000,- Kč.
Protiprávním jednáním pachatele byla oznamovateli trestného činu způsobena celková škoda ve výši 118.900,- Kč.
Po shora uvedeném motocyklu bylo policisty vyhlášeno celostátní pátrání.
Krádež zboží v prodejně na ulici Hrnčířské v Opavě – pachatelka známá
Policisty Obvodního oddělení policie České republiky v Opavě byly dne 1.9.2009, na základě oznámení ženy ročníku narození 1962 z Opavska, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže, z jehož spáchání je podezřelá žena ročníku narození 1979 z Ostravy.
Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že dne 1.9.2009 v 17:55 hod, v prodejně drogerie Schlecker na ulici Hrnčířské, odcizila v prodejních prostorách volně vystavené zboží v celkové hodnotě 5.403,- Kč, čímž způsobila škodu společnosti Schlecker, a. s. se sídlem v Opavě.
Jak bylo v policejních databázích zjištěno, pachatelka se uvedeného jednání dopustila přesto, že byla za obdobnou majetkovou trestnou činnost v posledních třech letech potrestána, a to rozsudkem Okresního soudu v Ostravě, v měsíci červnu roku 2008, k trestu odnětí svobody nepodmíněně, v délce sedmi měsíců (trest vykonala v lednu letošního roku). Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci vedeno zkrácené přípravné řízení.
Útěk chovance z Dětského domova Melč

Vychovatelka (žena ročníku narození 1973 z Opavska) dne 1.9.2009 kolem 20:40 hod. telefonicky oznámila na linku 158 útěk chovance (15letého hocha z Kravařska) z Dětského domova Melč, který se nevrátil z vycházky.
Pohřešovaný je 175 cm vysoký, štíhlé postavy, má tmavé vlasy, oválný úzký obličej, hnědé oči, mírný předkus. V době útěku měl na sobě barevné letní kalhoty, tmavé triko a černé boty. Zdravotní stav pohřešovaného je dobrý. Jak bylo zjištěno, jedná se o jeho již čtvrtý útěk. Ve věci byly policisty Obvodního oddělní Policie České republiky Vítkov provedeny prověrky na autobusových zastávkách v obci Melč, Radkov, Dubová, Vítkov, Budišov nad Budišovkou a dále na vlakovém nádraží ve Vítkově. O útěku byli informováni také strážníci Městské policie Vítkov. Pravděpodobný cíl útěku chovance je Opava.
Po shora jmenovaném bylo vyhlášeno celostátní pátrání.  
Poškození plotu v obci Klokočov – pachatel neznámý
 
Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově byly dne 1.9.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci, kterého se dopustil neznámý pachatel v době od 11:00 hod. dne 2.8.2009 do 19:00 hod. dne  5.8.2009 v hřebčíně Františkův dvůr v Klokočově. Neznámý pachatel rozstříhal oplocení areálu hřebčína, které bylo tvořené pletivem v délce 30-to metrů.
Skutek byl na služebnu vítkovského obvodního oddělení oznámen dne 6.8.2009 a byl prvotně šetřen jako přestupek proti majetku. Dne 1.9.2009 bylo dodáno poškozeným majitelem, společností Vítkovskou zemědělskou, vyčíslení škody, a protože škoda na oplocení  dosáhla 11.975,- Kč, případ byl překvalifikován na trestný čin, jak je shora uvedeno.
Dopravní nehodovost
Za den 1.9.20090 bylo v rámci teritoria Územního odboru vnější služby Opava šetřeno pět dopravních nehod, při kterých byly tři osoby zraněny těžce, jedna osoba utrpěla lehké zranění. Na majetku byla způsobena hmotná škoda dle odhadu Policie České republiky ve výši 142.500,- Kč.
Dopravní nehoda s těžkým zraněním – na katastru obce Velké Hoštice
Dne 1.9.2009 kolem 17:45 hod. došlo k dopravní nehodě a to tím způsobem, že muž ročníku narození 1981 z Kravařska řídil motocykl zn. Honda po silnici III. třídy č. 0468, vedoucí od obce Velké Hoštice na obec Chlebičov. Při průjezdu táhlé levotočivé zatáčky, vlivem nepřiměřené rychlosti, nezvládl muž řízení svého motocyklu a vjel vpravo mimo pozemní komunikaci, do silniční příkopy. Došlo k pádu motocyklisty a následně k jeho těžkému zranění. Dle předběžné lékařské zprávy řidič utrpěl zlomeniny obratlů, dále došlo k obratlovému posunu a k přerušení míchy. Byl převezen vozidlem Rychlé záchranné pomoci do Slezské nemocnice v Opavě, na chirurgickou ambulanci a následně letecky transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě – Porubě. Dechová zkouška řidiče na místě dopravní nehody byla negativní.
Věc je dále šetřena policisty dopravního inspektorátu, Územního odboru vnější služby Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje.  

vytisknout  e-mailem