Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 1.2.2009

Policejní události na Opavsku za den 1.2.2009 (5 případů) 


 
Dopravní nehoda s lehkým zraněním na ulici Zámecký okruh v Opavě
Dne 1.2.2009 kolem 13:40 hod. došlo k dopravní nehodě v obci Opava ulici Zámecký okruh, a to tak, že muž ročníku narození 1982 z Opavy řídil osobní motorové vozidlo zn. Honda, ve směru jízdy od ulice Těšínské. Když přijížděl ke křižovatce ulic Nádražní okruh x Praskova x Ratibořská x Nákladní, tak dle sdělení řidiče, vozidlu Honda vypověděly brzdy a přední částí svého vozidla narazil do zadní části stojícího (v jízdním pruhu pro přímý směr jízdy touto křižovatkou) osobního motorového vozidla zn. Renault Thalia řidičky (ženy ročníku narození 1983 z Bruntálu). Vozidlo Renault Thalia se tímto nárazem uvedlo do pohybu a narazilo přední částí do zadní části před ním stojícího osobního motorového vozidla zn. Renault, řidiče (muže ročníku narození 1977 ze Svitav). I toto vozidlo se nárazem uvedlo do pohybu a narazilo přední částí do zadní části stojícího osobního motorového vozidla zn. Ford, řidičky (ženy ročníku narození 1988 z Opavy). Všechna tři uvedená vozidla stála z důvodu vyvolaných silničním provozem (na semaforu v té době svítilo červené světlo „Stůj“).
Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidičky vozidla Renault Thalia a jejího spolujezdce (pětiletého syna), kteří byli převezeni vozidlem rychlé záchranné služby do Slezské nemocnice v Opavě, kde byli na chirurgické ambulanci jednorázově ošetřeni. Dále utrpěla lehké zranění spolujezdkyně (žena ročníku narození 1987 z Karviné) ve vozidle zn. Renult, která byla také převezena vozidlem rychlé záchranné služby do Slezské nemocnice v Opavě, kde dle předběžné lékařské zprávy utrpěla pohmoždění hlavy a zvrtnutí krční páteře s blíže neurčenou dobou léčení.
Na místě dopravní nehody zasahovalo vozidlo Hasičského záchranného sboru Opava, které zajistilo úklid vozovky. Vozidlo zn. Honda bylo policisty zajištěno pro účely znaleckého zkoumání. Celkově na vozidlech vznikla hmotná škoda odhadem ve výši 120.000,- Kč. Dechové zkoušky všech řidičů byly negativní. Lustrací vyšetřujícího policisty bylo zjištěno, že podezřelý ze spáchání této dopravní nehody, řidič vozidla zn. Honda, není držitel řidičského oprávnění pro žádnou skupinu řízení motorových vozidel. Ve věci budou zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“, popřípadě trestného činu „Ublížení na zdraví“, a to policisty skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru vnější služby v Opavě.
 
Dopadení pachatelů trestných činů v Opavě a jejich umístění do policejních cel.
Komisař Územního odboru Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 1.2.2009 trestní stíhání mladistvých, a to muže ročníku narození 1991 z Opavy a muže ročníku narození 1992 z Ostravy, pro provinění „Neoprávněné užívání cizí věci“ a pokračujícího provinění „Krádež“, spáchaného formou spolupachatelství. Dále komisař zahájil také trestní stíhání muže ročníku narození 1984 z Opavy, jako obviněného ze spáchání trestného činu „Neoprávněné užívání cizí věci“ a pokračujícího trestného činu „Krádež“, spáchaného formou spolupachatelství a trestného činu „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“. Tito pachatelé se uvedených trestných činů dopustili tím, že:
  1. Dne 31.1.2009 v době kolem 18:20 hod v Opavě na ulici Těšínské na parkovišti u hypermarketu Globus, s pomocí zde nalezených klíčů, se společně zmocnili na tomto parkovišti zaparkovaného osobního motorového vozidla zn.. Opel Vectra, které neoprávněně užili k jízdě do Ostravy, kde pak vozidlo odstavili.
  2. Poté, co se pachatelé zmocnili vozidla Opel Vectra, odcizili z tohoto, na zadním sedadle položený, DVD přehrávač v hodnotě 999,- Kč, který téhož dne, v jedné ze zastaváren v Ostravě, zastavili za částku 400,- Kč. Tyto peníze pak pachatelé užili k nakoupení jídla a benzínu do tohoto vozidla.
  3. Dne 31.1.2009 v době kolem 23:45 hod. v Opavě u hypermarketu Globus, po předchozí dohodě, přelezl jeden z mladistvých pachatelů 4 metry vysoké oplocení klece venkovního skladu přepravek, odkud pak pachatelé společně odcizili 3 ks plastových pivních přepravek zelené barvy s nápisem Braník s 60-ti ks prázdných pivních lahví, čímž způsobili společnosti Globus ČR a.s., se sídlem v Opavě, celkovou škodu ve výši 480,- Kč.
  4. Pachatel ročníku narození 1984 sám dne 3.12.2008 v době kolem 08:30 hod. v Opavě na ulici Hrnčířské, poblíž občerstvení „Labužník“, odcizil z volně odloženého batohu osobní doklady, kartu na jízdné MHD Ostrava v hodnotě 380,- Kč, mobilní telefon zn. Sony Ericsson v hodnotě 500,-, ve ke škodě muže z Opavy.
  5. Provedenými výslechy byl zjištěno, že právě pachatel ročníku narození 1984 dne 31.1.2009 řídil odcizené osobní motorové vozidlo zn. Opel Vectra z Opavy do Ostravy a následně také po různých místech v Ostravě, ačkoliv není držitelem řidičského oprávnění pro žádnou skupinu řízení motorových vozidel.
Lustrací komisaře v policejních databázích bylo dále zjištěno, že mladistvý pachatel ročníku narození 1991 byl za obdobnou majetkovou trestnou činnost v posledních třech letech potrestán, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě z měsíce srpna loňského roku, kdy byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 3 měsíců, se zkušební dobou do roku 2010. Dále bylo zjištěno, že po tomto mladistvém bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Mladík byl na útěku z výchovného ústavu pro mládež.
Druhý z mladistvých pachatelů také páchal v posledních třech letech majetkovou trestnou činnost, za kterou byl rozsudkem Okresního soudu v Opavě odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 2 měsíců, se zkušební dobu do roku 2010.
Pachatel ročníku narození 1984 se svého protiprávního jednání dopustil přesto, že v měsíci září roku 2006 vykonal trest odnětí svobody (za majetkovou trestnou činnost), a to v délce dvou roků, který mu uložil Okresní soud v Opavě.
Všichni tři pachatelé byli dne 31.1.2009 ve 23:45 hod. zadrženi hlídkou obvodního oddělení PČR Opava a po provedení služebních úkonů byli dne 1.2.2009 v 00:10 hod. umístěni do policejních cel. Na pachatele ročníku narození 1984 byl státním zástupcem u Okresního soudu v Opavě podán návrh na vzetí do vazby. S mladistvými pachateli budou provedeny další procesní úkony při prověrce případné další trestné činnosti.
 
Bezpečnostní akce Y – zaměřená na podnapilé řidiče
Ve dnech 31.1.2009 až 1.2.2009 v době od 22:00 hod do 04:00 hod. proběhla na Opavsku dopravně - bezpečnostní akce "Y" (se zaměřením na podnapilé řidiče), které se zúčastnilo 18 policistů pořádkové služby a 4 policisté služby dopravní. Celkem bylo zkontrolováno 183 vozidel. Bylo zjištěno 7 dopravních přestupků, za které byly uloženy blokové pokuty v celkové výši 1.600,- Kč. V síti těchto policejních kontrol však žádný podnapilý řidič neuvízl.
Loupež v Budišově nad Budišovkou – pachatel neznámý
Komisař Územního odboru Služby kriminální policie a vyšetřování Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, na základě oznámení muže ročníku narození 1974 z Budišova nad Budišovkou, zahájil dne 1.2.2009 úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu „Loupeže“, kterého se dopustil dosud nezjištěný pachatel dne 1.2.2009 v době kolem 14:00 hod. tím, že na ulici Horské v Budišově nad Budišovkou udeřil nezjištěným předmětem do hlavy (čela a nosu), zde procházejícího muže (oznamovatele tohoto trestného činu). Následně pachatel využil otřesení napadeného muže a z peněženky, kterou měl v pravé kapse riflové bundy, mu pachatel odcizil částku ve výši přibližně 880,- Kč a pak z místa utekl. Poškozený muž utrpěl lehké zranění, a to pohmoždění hlavy a nosu, s přibližně týdenní dobou léčení. Popis pachatele se policistům zjistit nepodařilo.
 
Dopravní nehodovost
Za den 1.2.2009 došlo v okrese Opava ke dvěma dopravním nehodám, při kterých byly tři osoby zraněny lehce. Na majetku byla způsobena dle odhadu policie ČR hmotná škoda ve výši 128.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem