Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 1.12.2010

Opava - Policisté zadrželi podezřelé muže díky všímavosti občana a další události (8 případů) 

Pokusil se odcizit motorové vozidlo
K případu došlo v noční době z 30.listopadu na 1.prosince v obci Hněvošice na ulici Kobeřické. Neznámý pachatel po předchozím otevření vstupní branky z ulice U Potoka vnikl na oplocený dvůr v zadní části tamního rodinného domu. Na tomto místě nezjištěným způsobem vnikl do zde zaparkovaného a řádně zajištěného osobního automobilu tovární značky Suzuki. Ve voze následně odstranil plastový kryt spínací skříňky, poté přestřihl přívodní kabely ke spínací skříňce a z místa činu odešel, aniž by cokoli odcizil. Přesto, poškozením zařízení vozidla způsobil pachatel šestatřicetiletému muži z Opavska škodu v předběžné výši dvou tisíc korun.  
Kravařští policisté případ šetří jako přečiny krádež vloupáním, porušování domovní svobody a neoprávněné užívání cizí věci, spáchaný ve stádiu pokusu.
Vloupání do restaurace v obci Slavkov
Opavští policisté zahájili 1.prosince úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v nočních hodinách z 30.listopadu na 1.prosince v obci Slavkov na ulici Olomoucké. Překonal 160 cm vysoké oplocení a vnikl na pozemek patřící Českému svazu chovatelů, kde se nachází budova restaurace. Pachatel poškodil vstupní dveře tohoto objektu a následně rozbil i okno restaurace, kterým vnikl do sálu a poté i do samotné restaurace. V sále vytrhl přední plastový kryt automatu na cigarety a způsobil na něm dosud nevyčíslenou škodu. Ze samotné restaurace odcizil z volně odloženého plastového šuplíku na baru finanční hotovost 1.500,- Kč, ke škodě jednapadesátileté ženy z Opavy.
Ohledáním místa činu policisté zjistili, že pachatel odstranil také visací zámek na mřížích rampy nacházející se v zadní části tohoto objektu a následně vyrazil i plechové dveře vedoucí do skladu. Ze skladu ale nic neodcizil. V zadní části budovy pod rampou pachatel ještě poškodil a vylomil dveře vedoucí do sklepních prostor. V jedné ze sklepních místností pak shodil z kovového stojanu chladicí zařízení, na kterém způsobil dosud neupřesněnou škodu.
Českému svazu chovatelů tak pachatel poškozením zařízení způsobil celkovou škodu ve výši 17.500,- Kč.
Krádež vloupáním do myslivecké chaty v Kravařích - Koutech
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách dne 1.prosince v Kravařích, části Koutech, na ulici Hlučínské. Po předchozím vypáčení vstupních venkovních mříží a následném vypáčením zámku vstupních dveří vnikl do myslivecké chaty. Ze společenské místnosti odcizil celkem 3 teplovodní radiátory v celkové hodnotě 10.000,- Kč, dále plynový sporák značky Pohoda v hodnotě 6.000,- Kč, 20 metrů měděné trubky (o průměru 20 mm) v hodnotě 2.000,- Kč, 6 metrů měděné trubky (o průměru 15 mm) v hodnotě 500,- Kč a 200 ks kompletních příborů v hodnotě 9.000,- Kč. Z místnosti kuchyně ještě odcizil desetilitrovou propanbutanovou láhev v hodnotě 1.300,- Kč. Pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 28.800,- Kč, přičemž poškozením mříží a vstupních dveří způsobil škodu 500,- Kč, to vše Mysliveckému sdružení kravařských policistů.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Díky všímavosti občana zadrželi policisté podezřelé muže bezprostředně po krádeži
Policisté Obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájili 1.prosince, na základě anonymního oznámení, úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání jsou podezřelí čtyři muži ve věku 19, 25, 29 a 58 let, všichni z Vítkovska.
Uvedeného činu se měli dopustit formou spolupachatelství v nočních hodinách 1.prosince v obci Moravice. Po předchozím odstřižení kovového pletiva z otvorů hangárů odcizili celkem 11 zde uložených elektromotorů v hodnotě 33.000,- Kč, přičemž poškozením pletiva způsobili škodu 1.000,- Kč, to vše Zemědělskému družstvu Kružberk. Podezřelí muži naložili odcizené motory do osobního vozidla tovární značky Ford Escort, přičemž však byli bezprostředně poté, již na silnici II. třídy č. 443 mezi Svatoňovicemi a Budišovem nad Budišovkou, zadrženi hlídkou vítkovských policistů. Všichni čtyři zadržení muži byli následně na pokyn Okresního státního zastupitelství Opava, po provedení procesních úkonů na policejní služebně, propuštěni ze zadržení na svobodu.
Případ byl objasněn díky všímavosti kolemjedoucího občana, který nebyl lhostejný a podezřelou věc anonymně oznámil na tísňovou linku 158. Svůj podíl na dopadení podezřelých mužů měl také profesionálnímu přístup vítkovských policistů.
Kravařští policisté zadrželi muže podezřelého z krádeže vloupáním a poškození cizí věci
Kravařští policisté zadrželi dle trestního řádu dne 1.prosince ve 13:20 hod. při pátrací akci jednatřicetiletého muže z Kravařska. Ten byl téhož dne v 10:30 hod. přistižen a vyrušen dvaapadesátiletým mužem z Hlučínska při krádeži vloupáním do elektrorozvodných skříní seníku na katastru obce Kobeřice za Středním dvorem. Rozvodné skříně tímto značně poškodil, přičemž páčením poškodil i vstupní dveře vedoucí do místnosti těchto skříní. Škoda bude majitelem, společností z Dolního Benešova, upřesněna dodatečně, ale zjevně přesáhne částku 5.000,- Kč.
Kravařští policisté přitom zjistili, že shora jmenovaný je podezřelý i ze spáchání dalšího skutku krádeže vloupáním, ke kterému došlo v době od 29.listopadu do 1.prosince 10:30 hod. Z téže elektrorozvodné skříně odcizil elektro součásti, čímž způsobil opět škodu převyšující částku  5.000,- Kč. Muž byl zadržen se souhlasem Okresního státního zastupitelství Opava a byl umístěn do policejní cely Územního odboru Policie České republiky Opava.
Peněženku se dvěma platebními kartami odcizil z vítkovské ordinace
Činu se dopustil neznámý pachatel 1.prosince v době mezi 15:10 hod. a 15:15 hod. v sesterně ordinace praktického lékaře na ulici Budišovské ve Vítkově. Ze zde odložené tašky patřící třiašedesátileté pacientce odcizil koženou peněženku černé barvy v hodnotě 100,- Kč. V peněžence měla žena finanční hotovost 3.500,- Kč, své osobní doklady a dvě platební karty. Oznamovatelka nechala tašku bez dozoru v sesterně po dobu pěti minut, které strávila na WC.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Byla přistižena při krádeži zboží v opavské drogerii
Opavští policisté sdělili 1.prosince dvaadvacetileté ženě z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Činu se měla dopustit 1.prosince krátce po osmnácté hodině v prodejně DM drogerie markt na ulici Ostrožné v centru Opavy. Z regálu měla odcizit zde volně vystavené zboží, a to tónovací tyčinku v hodnotě 109,- Kč, přičemž byla přistižena třiapadesátiletou prodavačkou, která věc následně prostřednictvím tísňové linky 158 oznámila opavským policistům. Ti po příjezdu na místo a lustrací v policejních databázích zjistili, že shora jmenovaná byla za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestána. Rozsudkem Okresního soudu pro Prahu 4 jí byl v měsíci červenci roku 2008 uložen trest odnětí svobody v délce trvání tří měsíců. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy 1.prosince v rámci teritoria Územní odboru Policie České republiky celkem pět dopravních nehod. Při těchto nehodách utrpěly čtyři osoby lehká zranění, přičemž hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 107.500,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem