Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Bruntálsku za období 21.8.-22.8.2013

Bruntál - Podvodné jednání a krádež na osobě seniorského věku v Rýmařově a další...(13 případů) 

 

Poškození osobního automobilu na ulici Květné v Bruntále

V blíže neustanovené době od 18:30 hod. dne 16.8.2013 do 12:00 hod. dne 17.8.2013 neznámý pachatel spáchal na parkovišti naproti budovy Komerční banky na ulici Květné v Bruntále přečin „Poškození cizí věci“ tím, že poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo značky Renault Laguna, kdy poškrábal metalický lak zadního nárazníku a zadních pátých dveřích, přičemž zde vyryl kříže, čímž poškozené soukromé firmě z Bruntálu byla způsobena celková škoda ve výši 25.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Bruntále.


Případ vloupání do Obecního domu v obci Lichnov zná pachatele

V noční době ze dne 26.7.2013 na den 27.7.2013 neznámý pachatel spáchal v obci Lichnov přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení okna vnikl do budovy mítsního Obecního domu, kdy z místnosti klubovny odcizil tašku s finanční částkou na hotovosti 1.000,- Kč a s občerstvením (cukrovinky, bonbóny, nealko nápoje a čokolády), vše v hodnotě 2.474,- Kč, ke škodě poškozené organizaci Sbor Dobrovolných hasičů Lichnov, přičemž Obci Lichnov vznikla na poškozeném zařízení Obecního domu celková škoda ve výši 2.500,- Kč.
Dodatek : Případ šetřili policisté z Obvodního oddělení PČR v Krnově, kteří jako pachatele shora uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru ustanovili mladistvého muže ročníku narození 1996 z Lichnova, který se ke své trestné činnosti doznal. Ve zkráceném přípravném řízení tak bylo sedmnáctiletému mladíkovi sděleno podezření z provinění z přečinu „Krádež“ a vše je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů.


Kontrola řidiče osobního automobilu bez řidičského oprávnění

Dne 21.8.2013 v době kolem 00:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Krnově stavěla a kontrolovala na ulici Revoluční v Krnově řidiče osobního motorového vozidla značky Peugeot 309, a to muže ročníku narození 1993 z Velkých Heraltic, okres Opava. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj vyzněla negativně, lustracemi v dostupných evidencích však bylo zjištěno, že shora jmenovaný devatenáctiletý muž je neřidič, poněvadž nevlastní řidičský průkaz pro žádnou z podskupin řidičských oprávnění. Na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Odcizení jízdního kola od bytového domu na ulici Vaškové v Krnově

Dne 21.8.2013 v době mezi 00:30 hod. a 06:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Vaškové v Krnově přečin „Krádež“ tím, že od kovové konstrukce houpačky vedle jednoho z bytových domů odcizil zde odstavené a lankovým zámkem uzamčené jízdní kolo značky Ghost SE 2000 černé barvy v kombinací se zelenými pruhy, čímž způsobil poškozenému muži ročníku narození 1991 z Krnova celkovou škodu ve výši 13.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Krnově.


Vloupání do kotelny domu na ulici Hlavní v obci Osoblaha

V blíže neustanovené době od 15:30 hod. dne 20.8.2013 do 06:45 hod. dne 21.8.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Hlavní v obci Osoblaha přečin „krádež“ tím, že pootevřeným oknem vnikl do kotelny u jednoho z domů, odkud odcizil elektrický prodlužovací kabel černé barvy na cívce se čtyřmi zásuvkami o délce 50 metrů, pistoli na pěnu, pákovou dřezovou baterii stříbrné barvy, pákovou umývadlovou baterii stříbrné barvy, pláštěnku zelené barvy a 3 kusy visacích zámků, vše v hodnotě 4.540,- Kč. Dále poškodil sprchovou baterii, ustřižením elektrického kabelu zničil stříkací pistoli, zlomil ramínko umývadlové baterie a poškodil čelovou svítilnu, vše se škodou ve výši 2.350,- Kč. Dále si neznámý pachatel nachystal do přepravek železo a hliník, ale tyto věci již neodcizil. Poškozenému muži ročníku narození 1973 z Osoblahy tak byla způsobena celková škoda ve výši 6.890,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Městě Albrechticích.


Vloupání do rodinného domu v Městě Albrechticích, části Hynčice

V přesně nezjištěné době ode dne 4.7.2013 do dne 19.8.2013 neznámý pachatel spáchal ve Městě Albrechticích, části Hynčice přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že pootevřeným oknem vnikl do jednoho z rodinných domů, jenž prohledal a odkud odcizil starožitnou knihu s názvem „De draeger“ od malíře Salvádora Dalího v hodnotě 20.000,- Kč, dále odcizil dřevěnou krabičku v hodnotě 100,- Kč, ve které bylo uloženo 10 řetízků z bílého kovu v hodnotě 2.000,- Kč a 20 různých přívěsků z bílého kovu v hodnotě 2.000,- Kč a rovněž odcizil starší mobilní telefon značky LG v hodnotě 100,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1951 z Města Albrechtic tak byla způsobena celková škoda ve výši 24.200,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Městě Albrechticích.


Odcizení ocelových roštů na lesní cestě za obcí Ludvíkov

V přesně nezjištěné době ode dne 8.8.2013 do dne 19.8.2013 neznámý pachatel spáchal na katastru obce Ludvíkov přečin „Krádež“ tím, že z lesní cesty zvané Rolandova, a to za obcí Ludvíkov ve směru na obec Karlova Studánka, odcizil 6 kusů ocelových roštů z horských propustí, čímž způsobil poškozené organizaci Lesy ČR s.p., Lesní správa Karlovice celkovou škodu ve výši 9.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vrbně pod Pradědem.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Květné v Bruntále

Dne 22.8.2013 v době kolem 00:20 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Bruntále stavěla a kontrolovala na ulici Květné v Bruntále řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, a to muže ročníku narození 1992 z Čakové. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu se tento muž podrobil odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 1,14 promile a 1,24 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k naměřeným hodnotám byl jednadvacetiletý řidič následně vyzván ze strany zakročujících policistů k lékařskému a toxikologickému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na interní ambulanci Podhorské nemocnice v Bruntále, čemuž rovněž vyhověl, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zajištění silně podnapilé ženy na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 22.8.2013 v 18:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Bruntále zajistila v místní ubytovně na ulici Mírové náměstí v Horním Benešově ženu ročníku narození 1962 z Opavy, která chvíli předtím v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager jí byla naměřena hodnota 2,04 promile alkoholu v dechu) slovně vyhrožovala újmou na zdraví poškozeným mužům ročníků narození 1963 z Píště, okres Opava a 1968 z Opavy a ve svém protiprávním jednání pokračovala i za přítomnosti přivolaných policistů. Vzhledem k tomu, že se jednapadesátiletá žena chovala velmi agresivně a arogantně, bylo ze strany zakročujících policistů rozhodnuto o jejím dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Vloupání do areálu firmy na ulici Revoluční v Krnově a napadení strážného objektu

Dne 22.8.2013 v době kolem 11:30 hod. neznámý pachatel po vystřižení otvoru v oplocení vstoupil do uzamčeného areálu firmy SKS Foundry na ulici Revoluční v Krnově, přičemž byl přistižen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby objektu (mužem ročníku narození 1952 z Krnova), který právě prováděl obchůzku areálu, před kterým se ihned ukryl do přilehlého křoví. Zde však byl přistižen svědky, a to mužem ročníku narození 1966 z Teplic a mužem ročníku narození 1990 z Liberce, kteří v objektu firmy prováděli demoliční práce, kdy neznámý pachatel se před nimi dal na útěk směrem ke strážnému, který z obavy z možného útoku a napadení vystřelil z plynové pistole, a to dvě rány do vzduchu. Pachatel protiprávního jednání však pokračoval v útěku, bez odcizení jakékoliv věci přelezl oplocení z areálu ven. Odtud začal házet na poškozeného zaměstnance bezpečnostní ochranné služby kamení a vyhrožoval mu se slovy : „zpřerážím Ti nohy, zabiju Tě, domů se živý nedostaneš“, což v poškozozeném vzbudilo důvodnou obavu o jeho život a zdraví. Když šedesátiletý stážný od oplocení odcházel a byl k neznámému muži zády, tak jej tento trefil hozenou škvárobetonovou tvárnicí o váze půlkila do zadní části hlavy, čímž mu způsobil tržnou ránu v oblasti nad zátylkem, což si vyžádalo jeho lékařské vyšetření a ošetření na chirurgické ambulanci nemocnice v Krnově s dosud neustanovenou dobou léčení. Poškozením oplocení vznikla poškozené společnosti Developerpoint spol. s r.o. Olomouc dosud přesně nevyčíslená škoda. Po oznámení celého incidentru se na místo dostavil i přivolaný bruntálský policejní psovod se služebním psem, který vypracoval pachovou stopu po neznámém muži v délce 350 metrů od objektu firmy, a to až na ulici Vrchlického v Krnově, kde jí pro velký pohyb osob ztratil. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Krnově pro přečin „Krádež“, přečin „Ublížení na zdraví“ a přečin „Nebezpečné vyhrožování“ a celá záležitost je nadále v prověřování a prošetřování.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na poli v katastru obce Hlinka

Dne 22.8.2013 v 16:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1968 z Hlinky, že před chvíli při provádění polních prací na poli v katastru obce Hlinka nalezl nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z Obvodního oddělení PČR ve Městě Albrechticích do příjezdu policejního pyrotechnika PČR z Expozitury v Olomouci, který si následně převzal dělostřeleckou střelu ráže 105 mm německé výroby. Z důvodu nebezpečí převozu byla nalezená munice zneškodněna na místě, přičemž při řízeném odstřelu nedošlo ke zranění osob ani škodě na majetku.


Dva muži odcizili ocelové a kovové rošty na katastru obcí Karlova Studánka a Stará Ves

Dne 15.8.2013 v době mezi 21:00 hod. a 23:45 hod. dva muži (muž ročníku narození 1985 z Karlovy Studánky a muž ročníku narození 1992 z Nymburku) spáchali na karastru obce Karlova Studánka přečin „Krádež“ tím, že na silnici číslo I/11 v tak zvané Ostré zatáčce na katastru obce Stará Ves u Rýmařova, a to ve směru na Skřítek, odcizili 6 kusů ocelových roštů v hodnotě 10.000,- Kč, ke škodě organizaci Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa Ostrava. Následně v obci Karlova Studánka odcizili 3 kusy železných roštů z horské vpusti na lesní cestě Studánecká ve směru na Hvězdu, čímž poškozené organizaci Lesy ČR, Lesní správa Karlovice způsobili škodu ve výši 2.250,- Kč. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 12.250,- Kč, případy objasnili policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vrbně pod Pradědem a oběma výše jmenovaným mužům bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z přečinu „Krádež“.


Podvodné jednání a krádež na osobě seniorského věku v Rýmařově, části Stránské

Dne 22.8.2013 v době kolem 15:40 hod. doposud 4 neznámé osoby (dva muži a dvě ženy pravděpodobně rómské národnosti) přijely osobním motorovým vozidlem značky Škoda Fábia tmavé barvy k jednomu z rodinných domů v Rýmařově, části Stránské, kdy pod záminkou výkupu starého železa oslovily majitele domu, a to muže ročníku narození 1933 z Rýmařova. Jeden z mužů (věk okolo 40-ti let, plnoštíhlé postavy, 170 cm vysoký, krátké černé vlasy na ježka a knír) odváděl pozornost poškozeného a druhý muž (věk kolem 19-ti let, štíhlé postavy, 170 cm vysoký, krátké černé vlasy, oblečen do červeného trička s krátkým rukávem) využil chvilkové nepozornosti osoby seniorského věku, přičemž neoprávněně vstoupil do jeho neuzamčeného rodinného domu, který prohledal a ze kterého odcizil finanční částku na hotovosti 8.550,- Kč. Obě ženy při tomto protiprávním jednání stály u osobního automobilu a následně všechny podezřelé osoby z místa činu odejely neznámo kam. Shora uvedenému poškozenému osmdesátiletému muži tak byla způsobena celková škoda ve výši 8.550,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Rýmařově pro přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem