Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Bruntálsku za období 13.8.-14.8.2013

Bruntál - Zjištění pachatelů trestné činnosti v Bruntále, Krnově i v Rýmařově a další...(18 případů) 

 

Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Bruntále

Dne 13.8.2013 v době kolem 00:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Bruntále stavěla a kontrolovala na ulici Na Nábřeží v Bruntále řidiče osobního motorového vozidla značky Nissan Patrol, a to muže ročníku narození 1992 z Leskovce nad Moravicí. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu se tento muž podrobil orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem, test za pomocí testeru Drugwipe 5S na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však vyzněl pozitivně na návykové látky Amphetamin a Cannabis. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se jednadvacetiletý řidič podrobil lékařskému a toxikologickému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) v Podhorské nemocnici v Bruntále, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Odcizení trafostanice na ulici Vodárenské v Bruntále

V přesně nezjištěné době ode dne 1.3.2013 do dne 13.8.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Vodárenské v Bruntále přečin „Krádež“ tím, že z volně přístupného prostranství bývalého skladovacího areálu firmy VaK Bruntál odcizil 3 elektrické hliníkové vodiče, elektrický rozvaděč a příhradovou trafostanici včetně transformátoru, čímž způsobil poškozené firmě VaK a.s. Bruntál celkovou škodu ve výši 65.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Bruntále.


Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu v obci Heřmanovice

Dne 13.8.2013 v době kolem 11:45 hod. řídila žena ročníku narození 1946 z Bohumína, okres Karviná po silnici v obci Heřmanovice osobní motorové vozidlo značky Škoda Felicia, kdy podle její výpovědi po projetí pravotočivé zatáčky krátce usnula, s automobilem vyjela za pravý okraj komunikace, kde přední části vozu narazila do oplocení rodinného domu poškozené ženy ročníku narození 1984 z Bílovce, okres Nový Jičín. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněla u řidičky negativně, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, na osobním automobilu vznikla hmotná škoda na majetku ve výši 20.000,- Kč a škoda na oplocení činí 5.000,- Kč. Případ šetří policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.


Dva muži zcizovali z haly společnosti na ulici Zahradní v Bruntále kovový materiál

Dne 13.8.2013 policejní komisař SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1985 z Horního Benešova a muže ročníku narození 1991 ze Sosnové jako obviněné ze spáchání přečinu „Krádež“, kterého se dopustili tím, že nejméně v období od 1.1.2013 do 19.4.2013 ve společnosti Alfun a.s. na ulici Zahradní v Bruntále (jako zaměstnanci společnosti, většinou při výkonu svých odpoledních směn) postupně po menším množství odcizili z haly různé hliníkové přířezy (desky) o celkové váze nejméně 5.072 kg, které vznikly jako odpad při zpracování hliníkového materiálu, přičemž si je vždy nachystali za plot firmy a následně tento hliník odvezli svým motorovým vozidlem a následně jej odevzdali do sběrny druhotných surovin v Opavě. Shora uvedené poškozené společnosti tak způsobili celkovou škodu ve výši nejméně 145.522,- Kč. Případ je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany bruntálských kriminalistů.


Případ vloupání do skladových prostor firmy na ulici Papírový mlýn v Krnově zná pachatele

Dne 13.8.2013 policejní komisař SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1967 z Krnova a muže ročníku narození 1972 z Krnova jako obviněné ze spáchání přečinu „Krádež“, neboť oba muži společně po předchozí domluvě v nočních hodinách na konci měsíce června letošního roku odcizili ze zahrádkářské kolonie na ulici Papírový mlýn v Krnově železná pracovní kolečka v hodnotě 300,- Kč. Dále ve stejné době vstoupili do areálu firmy Skol spol. s r.o. na ulici Papírový mlýn v Krnově, kdy po rozpletení plotu vnikli do skladových prostor, odkud odcizili 842,6 kg nerezových kulatin a kovovou přepravku se 125 kg hliníkových pilin, čímž způsobili výše uvedené poškozené společnosti škodu v celkové výši 115.525,- Kč. Při prováděném šetření však bylo poblíž areálu firmy nalezeno a následně vráceno 735,6 kg nerezových kulatin v hodnotě 95.000,- Kč. Případ je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany bruntálských kriminalistů.


Osmnáctiletý muž z Vrbna pod Pradědem umožnil požívat alkohol nezletilcům

Dne 13.8.2013 v době kolem 18:00 hod. mladý muž ročníku narození 1995 z Vrbna pod Pradědem zakoupil v prodejně Albert ve Vrbně pod Pradědem půllitrovou láhev alkoholu značky Vodka 42 a následně jí v podvečerních hodinách téhož dne u pěší zóny a cyklostezky ve Vrbně pod Pradědem umožnil konzumovat osobám mladším osmnácti let. Při hlídkové a obchůzkové službě vrbenští policisté provedli kontrolu skupinky mladých osob, přičemž sedmnáctiletému mladíkovi orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager naměřili hodnotu 1,85 promile alkoholu v dechu, patnáctileté dívce byla naměřena hodnota 0,37 promile alkoholu v dechu, nezletilá čtrnáctiletá dívka nadýchala 0,57 promile a další čtrnáctiletý nezletilec měl při orientační dechové zkoušce 0,46 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný osmnáctiletý mladý muž je tak důvodně podezřelý z toho, že ve větší míře podal nebo poskytl ke konzumaci alkoholické nápoje nezletilým a mladistvým dětem. Případ byl původně šetřen jako přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi a po provedeném prošetření byla věc překvalifikována na přečin „Podání alkoholu dětem“. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Požár lesa na katastru obce Hošťálkovy, část Vraclávek

Dne 13.8.2013 v době mezi 19:00 hod. a 20:45 hod. došlo ve smíšeném lese na katastru obce Hošťálkovy, část Vraclávek z dosud přesně nezjištěných příčin k požáru lesního porostu o rozloze 300 m2, přičemž došlo k ohoření 7 kusů vzrostlých stromů. Poškozenou organizací jsou Lesy ČR, Polesí Město Albrechtice, kdy přesná výše škody doposud stanovena nebyla. Na místě zasahovaly jednotky HZS Krnov, SDH Krnov a SDH Město Albrechtice o počtu 16 hasičů, kteří požár zlikvidovali. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Případ si na místě převzal ve své kompetenci k dalšímu došetření a opatření vyšetřovatel hasičů HZS Bruntál, který příčinu zahoření neurčil, nevyloučil však ani cizí zavinění například od nedopalku cigarety. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici 8. května v Rýmařově

Dne 14.8.2013 v době kolem 08:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Rýmařově stavěla a kontrolovala na ulici 8. května v Rýmařově řidiče osobního motorového vozidla značky Ford Focus, a to muže ročníku narození 1961 z Břidličné. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s hodnotami 0,62 promile alkoholu v dechu a opětovně 0,62 promile alkoholu v dechu. Dvaapadesátiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do stánku s občerstvením na fotbalovém hřišti v obci Býkov

V blíže neustanovené době od 14:00 hod. dne 11.8.2013 do 07:30 hod. dne 14.8.2013 neznámý pachatel spáchal v obci Býkov přečin „Krádež“ tím, že v areálu místního fotbalového hřiště vnikl po odstranění zámků mříže a po otevření již neuzamčených dveří do unimobuňky sloužící jako stánek s občerstvením, odkud odcizil 2 kusy pivních sudů o objemu 50 litrů (jeden prázdný a ve druhém bylo 30 piv), dále odcizil různé druhy a množství cigaret značek LM, Route 66 a Start, 20 kg klobás a 2,5 litrů alkoholu značek Tuzemák, Fernet Citrus, Puškin Gold. Poškozené organizaci Sbor dobrovolných hasičů Býkov tak byla způsobena celková hmotná škoda ve výši 7.736,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Krnově.


Pokus vloupání do rodinného domu na ulici J. Wericha v Bruntále

V přesně nezjištěné době od 20:00 hod. dne 13.8.2013 do 10:00 hod. dne 14.8.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici J. Wericha v Bruntále přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů, kdy páčením dveří se pokoušel dostat do sklepních prostor tohoto domu, což se mu nepodařilo, dovnitř nevnikl, nic neodcizil, poškozenému muži ročníku narození 1948 z Bruntálu však byla na zařízení způsobena celková škoda ve výši 9.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Bruntále.

 

 

Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 14.8.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vrbně pod Pradědem zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1978 z Vrbna pod Pradědem tím, že v odpoledních hodinách dne 14.8.2013 řídil z Vrbna pod Pradědem do Starého Města u Bruntálu a zpět osobní motorové vozidlo značky Škoda Felicia, a to i přesto, že v současné chvíli je neřidič, kdy nevlastní příslušné řidičské oprávnění pro danou podskupinu motorových vozidel. Tato skutečnost byla zjištěna na základě silniční kontroly ze strany vrbenských policistů PČR, kdy lustracemi v dostupných evidencích vyplynulo, že na základě rozhodnutí Městského Úřadu v Bruntále byl pětatřicetiletému muži vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu 36 měsíců, a to až do června roku 2015.


Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu a cyklisty na ulici Bruntálské v Krnově

Dne 14.8.2013 v době kolem 13:45 hod. řídila žena ročníku narození 1950 z Krnova osobní motorové vozidlo značky Renault Clio, kdy z hlavní silnice odbočovala vlevo na vedlejší pozemní komunikaci ulice Bruntálské v Krnově, přičemž zcela přehlédla a nedala tak přednost v přímém směru protijedoucímu cyklistovi (muži ročníku narození 1992 z Ludgeřovic, okres Opava), jenž jel na jízdním kole značky Ford Traction. V prostoru křižovatky tedy došlo ke střetu přední části vozu s jízdním kolem, přičemž cyklista přepadl přes přední kapotu automobilu na vozovku. Následně byl převezen sanitním vozidlem RZS do nemocnice v Krnově se zraněním lehčího charakteru (zranění pravé dolní končetiny), kdy po lékařském vyšetření a ošetření byl propuštěn do domácího ošetřování s dosud neustanovenou dobou léčení. Orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Dräger vyzněly u obou účastníků dopravní nehody negativně, hmotná škoda na osobním automobilu činí 2.000,- Kč a škoda na jízdním kole nevznikla. Případ šetří policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.


Dopravní nehoda cyklisty v obci Karlova Studánska, část Hubertov

Dne 14.8.2013 v době kolem 12:10 hod. jel muž ročníku narození 1979 z Bílovce, okres Nový Jičín v obci Karlova Studánka, část Hubertov na svém jízdním kole značky Spyder Zero, a to ve směru od obce Vidly, přičemž nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze komunikace a ve chvíli, kdy po projetí pravotočivé zatáčky najel na nerovnost na komunikaci, tak nezvládl řízení a přes řidítka přepadl na vozovku, kde zůstal ležet. Při dopravní nehodě utrpěl třiatřicetiletý cyklista těžké zranění (zlomenina čelisti), se kterým byl převezen sanitním vozidlem RZS na chirurgickou ambulanci Podhorské nemocnice v Bruntále, kde byl následně hospitalizován s doposud neustanovenou dobou léčení. I přes svá zranění se shora uvedený muž mohl podrobit orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem. Celková hmotná škoda na jízdním kole byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2.000,- Kč a případ šetří policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.


Třiapadesátiletý muž z Jindřichova vstoupil v obci neoprávněně do jiného domu

Dne 14.8.2013 v době kolem 19:15 hod. muž ročníku narození 1959 z Jindřichova, který byl v té době v podnapilém stavu, neoprávněně vstoupil poškozenou dřevěnou brankou na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů, kdy otevřenými zadními dveřmi vešel na chodbu tohoto domu a i přes vyslovený zákaz a odpor majitele domu (muže ročníku narození 1961 z Jindřichova) vešel po rozražení dveří do kuchyně, kde slovně napadl majitele domu a jeho družku (ženu ročníku narození 1961 z Jindřichova) a rovněž slovně napadl i zde přítomnou svou bývalou manželku (ženu ročníku narození 1963 z Jindřichova). Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany policistů z Obvodního oddělení PČR ve Městě Albrechticích. Třiapadesátiletý muž je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Porušování domovní svobody“.


Dva muži páchali v Rýmařově a v okolí majetkovou trestnou činnost

Dne 14.8.2013 policejní komisař SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1971 z Mladějovic, okres Olomouc a muže ročníku narození 1983 z Břidličné jako obviněné ze spáchání přečinu „Krádež“ tím, že :
1) začátkem ledna letošního roku na ulici Okružní v Rýmařově po vypáčení vrat vnikli do řadové garáže, ze které odcizili 2 elektrické příklepové vrtačky, elektrickou přímočarou pilu a 10 kusů láhvového piva, čímž poškozenému muži způsobili na odcizených věcech škodu ve výši 7.156,- Kč a škodu na zařízení ve výši 500,- Kč
2) začátkem měsíce června letošního roku na ulici Okružní v Rýmařově po vypáčení vrat vnikli do další z řadových garáží, odkud odcizili aku vrtačku, čímž poškozenému muži způsobili celkovou škodu ve výši 1.000,- Kč
3) ve stejné době a stejným způsobem vnikli do vedlejší garáže, ze které odcizili sadu gola klíčů a zesilovač, čímž způsobili na odcizených věcech celkovou škodu ve výši 5.200,- Kč a škodu na zařízení ve výši 200,- Kč
4) ke konci měsíce června roku 2013 vnikli ve výše uvedeném garážovišti na ulici Okružní v Rýmařově, a to vždy po vypáčení vrat, do dalších tří garáží různých majitelů, odkud odcizili
autorádio, hydraulický automobilový zvedák a sadu montážních klíčů, přičemž odcizením věcí způsobili škodu ve výši 1.500,- Kč a na zařízení škodu ve výši 1.000,- Kč
5) v polovině měsíče července letošního roku po vypáčení dřevěné desky vnikli do stodoly u jedné z rekreačních chat v obci Albrechtice u Rýmařova, odkud odcizili úhlovou brusku, vrtačku, přímočarou pilu, nůžky na plech, pilku na železo, plastový kanystr s 5 litry benzínu, 4 kusy svařovacích měděných kabelů a 50 metrů elektrického kabelu k cirkulárce, čímž poškozenému muži způsobili na odcizených věcech celkovou škodu ve výši 18.800,- Kč a poškozením zařízení škodu ve výši 200,- Kč
6) v brzkých ranních hodinách dne 27.7.2013 v Rýmařově, místní části Ondřejov odcizili po odšroubování nezajištěného víčka palivové nádrže ze zde odstaveného stavebního stroje celkem 40 litrů motorové nafty, čímž způsobili škodu ve výši 1.360,- Kč.
Oba výše uvedení muži svým protiprávním jednáním majetkového charakteru způsobili celkovou škodu odcizením různých věcí ve výši 35.016,- Kč a na zařízení způsobili škodu ve výši 1.900,- Kč. Jejich případná další trestná činnost je i nadále v prověřování a v prošetřování ze strany bruntálských kriminalistů.


Dvaadvacetiletý muž z Krnova fyzicky napadl jiného muže

Dne 14.8.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Krnově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Výtržnictví“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1991 z Krnova tím, že v době kolem 00:40 hod. dne 13.7.2013 v areálu zámečku na ulici Zámecké náměstí v Krnově, tedy na místě veřejnosti přístupném a za přítomnosti dalších osob, fyzicky napadl muže ročníku narození 1993 z Krnova, kterého nejprve udeřil otevřenou dlaní do zátylku a do obličeje a poté, kdy poškozený upadl na zem, tak jej opětovně několikrát udeřil pěstí do obličeje, čímž mu způsobil krátkodobé bezvědomí, otřes mozku a zhmoždění obličeje s jednorázovým lékařským ošetřením na chirurgické ambulanci nemocnice v Krnově. Celý incident je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany krnovských policistů.


Devatenáctiletý muž z Bruntálu páchal trestnou činnost na Bruntálsku

Dne 14.8.2013 policejní komisař SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1994 z Bruntálu jako obviněného z přečinu „Krádež“, přečinu „Neoprávněné užívání cizí věci“, přečinu „Porušování domovní svobody“ a přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“, kterých se dopustil tím, že :
1) v době kolem 23:00 hod. dne 15.6.2013 vstoupil na pozemek rodinného domu muže ročníku narození 1973 v obci Oborná, kde se zmocnil neuzamčeného osobního motorového vozidla značky Renault Kangoo a prostřednictvím klíče v zapalování jej nastartoval a s automobilem odejel do Bruntálu, kdy jej odstavil v jednom z garážoviští
2) v noční době dne 26.6.2013 po rozpletení oplocení se škodou ve výši 2.000,- Kč vstoupil do uzamčeného objektu autoservisu Auto Tom na ulici Pěší v Bruntále, přičemž následně odtlačil neuzamčené osobní motorové vozidlo značky Nissan Primera do vzdálenosti 80 metrů od autoservisu, kde jej pro nepojízdnost odstavil a zanechal
3) v noční době dne 5.7.2013 vstoupil na pozemek rodinného domu poškozeného muže ročníku narození 1957 na ulici Alšové v Bruntále, kde se zmocnil a tudíž odcizil neuzamčené osobní motorové vozidlo značky Fiat Dobló combi, ve kterém se nacházely různé osobní doklady a platební karta, kdy s odcizeným vozidlem zapadl na polní cestě u Bukového rybníka v Bruntále a zde jej nechal odstavené
4) v době kolem 01:30 hod. dne 21.7.2013 vstoupil na zahradu jednoho z rodinných domů na ulici Jungmannové v Bruntále, poté neuzamčenými dveřmi vnikl na chodbu domu, kde odcizil klíče od automobilu a za pomocí nich se zmocnil zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Kia Ceed, se kterým odejel, kdy v obci Malá Štáhle havaroval a na automobilu způsobil škodu ve výši 80.000,- Kč poškozené ženě ročníku narození 1973 z Bruntálu
5) v noční době ze dne 23.7.2013 na den 24.7.2013 v objektu bývalých vodáren na ulici Vodárenské v Bruntále odcizil od zde postaveného plátěného stanu volně odložený mobilní telefon značky Nokia, digitální fotoaparát značky Panasonic Lumix, notebook značky Asus, mobilní telefon značky LG a batoh značky Lamer
6) v době ze dne 27.7.2013 na den 28.7.2013 během své návštěvy u své známé na ulici Uhlířské v Bruntále, využil jejího spánku a z bytu jí odcizil akustickou kytaru značky Aria, 2 kusy nabíječek mobilních telefonů, web kameru, 2 kusy sluchátek, DVD přehrávač, digitální fotoaparát, flash disk a pamětovou kartu, vše v hodnotě 24.450,- Kč
7) dne 8.8.2013 v době kolem 12:00 hod. na ulici 9. května v Bruntále vylezl na balkón přízemního bytu, odkud odcizil uzamčené pánské jízdní kolo značky Superior v hodnotě 1.500,- Kč.
Shora uvedená trestná činnost devatenáctiletého mladého muže byla zjištěna na základě šetření ze strany bruntálských policistů a kriminalistů, přičemž bylo dále lustracemi v dostupných evidencích zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně z července roku 2011 byl odsouzen mimo jiné pro přečin „Krádež“ k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 7 měsíců, kdy trest vykonal v březnu roku 2012. Jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 14.8.2013 ve 23:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR ve Městě Albrechticích zajistila v restauraci Klub 360 v obci Jindřichov muže ročníku narození 1977 z Jindřichova, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu slovně a fyzicky napadal svou matku (ženu ročníku narození 1957 z Jindřichova), kterou chytil pod krk a škrtil ji a dále ji shodil na zem. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Vzhledem k tomu, že se pětatřicetiletý muž choval agresivně i za přítomnosti přivolaných policistů, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem