Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Událost v Mikulandské ulici - aktualizace

Složky integrovaného záchranného systému zasahovaly při zřícení klenby stropu opravované budovy. 

V úterý krátce po desáté hodině ráno zasahovaly složky integrovaného systému v Mikulandské ulici v Praze 1, kde došlo k zřícení klenby stropu rekonstruované budovy. Podle prvotních informací měla spadlá suť zasypat čtyři dělníky, kteří nestačili budovu před pádem klenby opustit.

Hasiči po příjezdu na místo začali ihned se záchrannými pracemi, při kterých se jim podařilo „vyhrabat“ tři zasypané osoby. Ty byly ihned ošetřeny zdravotníky a následně převezeny do několika nemocnic.

Vzhledem k domněnce, že by se pod sutí měla nacházet další osoba, zapojily se do záchranných akcí postupně dva sací bagry, které hasičům pomáhaly s odstraňováním suti.

Na místě události byla současně se záchrannými pracemi provedena uzávěra několika ulic, aby silniční provoz nekomplikoval záchranné akce. Kompletně byla uzavřena Mikulandská ulice a to jak pro pěší tak motorová vozidla. Provoz v Národní ulici byl uzavřen pro motorová vozidla a omezen pro pěší. Provoz tramvají byl zastaven jen v důsledku výjezdu a příjezdu těžké techniky a dle potřeby jinak narušen nebyl. Na bezpečnost a plynulost v uzavřených oblastech dohlíželi policisté pořádkové, dopravní a cizinecké policie.

Ve večerních hodinách, kdy byla veškerá suť odstraněna a nepotvrdila se domněnka, že byl ještě někdo zavalen, převzali místo události policisté.

V ranních hodinách se na místo dostavili kriminalisté spolu se znalcem z oboru stavebnictví, kteří zahájili ohledání místa události. Vzhledem ke skutečnosti, že místo události je s ohledem na nestabilitu budovy stále nebezpečné, byl použit policejní dron.

V celé věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

por. Mgr. Jan Rybanský – 18. července 2018

Aktualizace: Kriminalisté pracující na případu ukončili prověřování a na základě jeho výsledků zahájili trestní stíhání dvou osob pro přečin ublížení na zdraví z nedbalosti. Ve věci stále probíhá přípravné řízení, které je ze zákona neveřné, nelze tak poskytnout další informace, aby nebyl narušen jeho průběh.

por. Mgr. Jan Rybanský - 23. červenec 2021

vytisknout  e-mailem