Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 9.6.2009

"Jezdíme s úsměvem" na Opavsku 

 

Dne 9.6.2009 v době od 08:30 hod. do 12:00 hod. opavští policisté ve spolupráci s pracovníky České pojišťovny a.s. pobočky v Opavě a s žáky základních škol uspořádali tradiční dopravně-bezpečnostní akci s názvem „Jezdíme s úsměvem“, která se v průběhu měsíců května a června pořádá v celé České republice.


 

V letošním roce se do této preventivní akce zapojili žáci 6. třídy základní školy na ulici Englišové v Opavě (22 žáků + třídní učitelka), kteří v době od 08:30 hod. do 10:00 hod. „obdarovávali“ obrázkem kontrolované řidiče motorových vozidel na ulici Olomoucké v Opavě. Dále se pak této akce zúčastnili žáci 5. třídy ze základní školy Šrámkova v Opavě-Kateřinkách (18 žáků + třídní učitelka), kteří byli v době od 10:30 hod. do 12:00 hod. přítomni na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách, a to vždy za asistence dopravních policistů Územního odboru Policie České republiky vnější služby Opava (5 policistů), pracovníků preventivně informační skupiny PČR v Opavě (2 preventisté) a dvou zaměstnankyň České pojišťovny a.s.


 

Smyslem akce byla přítomnost dětí při výkonu služby dopravních policistů v silničním provozu, ukázka-prezentace jejich práce při měření rychlosti právě projíždějících motorových vozidel v obci, seznámení se se služebním motorovým vozidlem policistů ČR opatřené radarem a v neposlední řadě i debata s přítomnými policisty o BESIPu (bezpečnosti a plynulosti silničního provozu). Děti byly vtaženy i do kontaktu s kontrolovanými řidiči, kdy vtipnou formou a hlavně za přítomnosti policejních preventistů předávali řidičům předem připravené malované obrázky usměvavých či zamračených autíček. Děti měly na sobě oblečeny reflexní vesty s logem Policie České republiky a České pojišťovny a.s. a velká zřetel byla věnována tomu, aby nedošlo k ohrožení jejich bezpečnosti.


 

Dopředu bylo dohodnuto, že řidiči, kteří pojedou v měřeném úseku rychlostí do 50 km/h budou od dětí na památku dostávat obrázky usměvavých autíček, řidiči jedoucí v rozmezí 51-54 km/h dostanou od dětí podle jejich uvážení usměvavé či zamračené autíčko, řidiči jedoucí rychlostí od 55-60 km/h obdrží zamračený obrázek autíčka a případně řidiči, jedoucí vyšší rychlostí v měřeném úseku obce, budou v blokovém řízení řešeni jen ze strany policistů bez účastí přítomných dětí. Dále bylo domluveno, že po kontrole řidičů ze strany policistů a předání dárečků ve formě obrázků od dětí, pracovnice České pojišťovny a.s. předají řidičům dotazníky a různé reklamní předměty s možností vyhrát zajímavou cenu, dotovanou touto organizací.


 

Během celé dopravně-bezpečnostně-preventivní akce bylo kontrolováno 43 řidičů motorových vozidel, kdy bylo rozdáno 40 obrázků usměvavých autíček a jen 3 zamračená autíčka za rychlost 55 km/h. Policisté ani v jednom z případů prováděných kontrol nemuseli jednání řidiče „ohodnotit“ blokovou pokutou.


 

Mezi zajímavost lze uvést fakt, že od jednoho ze stavěných a kontrolovaných řidičů předpisově jedoucího motorového vozidla obdržely děti na ulici Olomoucké v Opavě „menší úplatek“, a to 2 balíčky bonbonů výměnou za obrázek s usměvavým autíčkem.

vytisknout  e-mailem