Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 6.8.2009

Výskyt falešných parkovacích karet v centru města Opavy - objasnění + výzva k veřejnosti 

 

Podvodné jednání zaměstnance Technických služeb s.r.o. Opava při prodeji padělaných parkovacích karet v centru města Opavy


 

Před nedávnem (přesněji 21.7.2009) byla z opavské policie sdělena médiím informace, že policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1974 z Opavska jako obviněného ze spáchání trestného činu „Podvod“. Uvedeného skutku se obviněný muž dopustil tím, že v období nejméně od měsíce prosince roku 2008 do konce měsíce února letošního roku, v dosud 20-ti zadokumentovaných případech, vystupoval a jednal na různých místech na území města Opavy jako zaměstnanec společnosti Technické služby s.r.o. Opava s jasným úmyslem se podvodným jednáním neoprávněně obohatit na úkor jiných osob. Ještě ne pětatřicetiletý obviněný muž ve výše uvedené době prodával různým právnickým i fyzickým osobám padělané parkovací rezidentní karty k motorovým vozidlům na období celého roku 2009 s možností parkování v centru Statutárního města Opavy. Obviněný muž rezidentní parkovací karty nabízel k prodeji jako pravé a tímto způsobem všechny osoby, firmy a společnosti, které si je zakoupily, uvedl v omyl a svým protiprávním jednáním získal nejméně 59.000,- Kč. Parkovací karty většinou prodával pod stanovenou cenou, která činí 6.000,- Kč/rok.

Některé padělané parkovací karty byly zjištěny při běžném výkonu služby ze strany strážníků Městské policie Opava v průběhu uplynulých měsíců roku 2009 a následně byly od těchto uživatelů jako nepravé odebrány a zajištěny. Trestní stíhání obviněného muže probíhá na jeho svobodě, jedná se o osobu, která nebyla v minulosti trestně stíhána.


 

Pro potřeby zmiňovaného trestního řízení a pro řádné zadokumentování celého protiprávního jednání shora uvedeného čtyřiatřicetiletého obviněného muže, zejména z důvodu snahy zdokumentovat veškeré případy prodeje padělaných parkovacích karet, žádá policejní komisař sdělovací prostředky o zveřejnění výzvy v regionálním tisku, aby se právnické i fyzické osoby, které by mohly být jednáním obviněného muže poškozeny, osobně přihlásily se svým svědectvím ve 4.patře budovy PČR (Policie České republiky) v Opavě na ulici Hrnčířské č.17 u por. Ing. Petra Valáška (tel.č.974737497). Tato výzva je určená i osobám, které mají podezření, že mohly být podvedeny. Falešné parkovací karty je nutné neprodleně odevzdat policejnímu komisaři a v žádném případě je nadále nepoužívat jako pravé při parkování motorových vozidel v centru města Opavy.


 

Por. Ing. Petr Valášek, policejní komisař SKPV Opava, žádá všechny občany Opavy a jejího okolí, zejména pak podnikatelské subjekty z tohoto regionu, aby odevzdali jimi užívané parkovací karty, typu rezidentní, na rok 2009, které nezakoupili v objektu Technických služeb s.r.o. Opava na ulici Těšínské v Opavě oproti dokladu o úhradě, neboť je zde podezření, že se jedná o padělky těchto karet, které by jim byly při následné kontrole ze strany strážníků Městské policie Opava zadrženy.


 

V případě obviněného muže se nejedná jen o spáchání trestného činu „Podvod“, poněvadž policejní komisař opavské policie jej již dne 8.7.2009 obvinil z trestného činu „Zpronevěra“. Obviněný muž totiž v období od srpna 2008 do března 2009 na parkovišti ulice Masařské v centru města Opavy, jako dispečer zóny placeného stání s hmotnou zodpovědností, po svévolné záměně, a to výměně základního panelu (hlavní jednotky parkovacího automatu) za jiný-náhradní, si minimálně ve 34 případech ponechal z tohoto automatu vybrané finanční prostředky za „parkovné“, aniž by je odevzdal svému zaměstnavateli, Technickým službám s.r.o. Opava. Obviněný muž se tak neoprávněně obohatil o celkovou částku ve výši nejméně 340.000,- Kč, ke škodě Magistrátu města Opavy. Panel totiž vždy vyměnil na celý den, kdy průměrná tržba z „parkovného“ za den činí 10.000,- Kč až 12.000,- Kč.

Pachatel byl odhalen díky prověřování policistů z obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě a policejního komisaře SKPV PČR Opava a v neposlední řadě z běžného výkonu služby strážníků Městské policie v Opavě.

vytisknout  e-mailem