Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 4.10.2009

Dopravně bezpečnostní akce se zaměřením na cyklisty z 1.10.2009 

 

Dne 1.10.2009 v době od 05:00 hod. do 07:00 hod. a téhož dne v době od 19:00 hod. do 21:00 hod. proběhla na teritoriu Policie České republiky Územního odboru Opava dopravně bezpečnostní akce zaměřená převážně na kontrolu cyklistů a dodržování obecně platných ustanovení zákona číslo 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů.


 

Akce se konala v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, dále se uskutečnila na základě rozboru dopravních nehod cyklistů a chodců podle jednotlivých dnů a hodin v okrese Opava a s odkazem na aktivní ovlivnění vývoje nehodovosti a protiprávního jednání účastníků silničního provozu, převážně tedy cyklistů. V poslední době totiž na Opavsku došlo ke dvěma tragickým nehodám cyklistů, a to na ulici Mostní v Opavě a na silnici mezi Kravařemi a Štěpánkovicemi (viz. přiložené foto).


 

Celé dopravně bezpečnostní akce se zúčastnilo 30 policistů Územního odboru vnější služby Opava (8 policistů dopravního inspektorátu a 22 policistů z jednotlivých obvodních oddělení PČR v Hlučíně, Hradci nad Moravicí, Kravařích, Opavě, Velkých Heralticích a Vítkově). V průběhu akce nebyli kontrolováni pouze cyklisté, ale i řidiči motorových vozidel, kdy celkově bylo zkontrolováno 283 řidičů motorových i nemotorových vozidel (přibližně 100 cyklistů) a bylo zjištěno celkem 35 dopravních přestupků. Přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu se dopustilo 13 cyklistů, kteří ve většině případů nebyli za jízdy při snížené viditelnosti (svítání, stmívání, tma) osvětleni předním a zadním světlem.


 

Při prováděných kontrolách byla rovněž zjišťována výbava jednotlivých jízdních kol, kdy nedostatky byly na místě řešeny s cyklisty domluvou a byly jim poskytnuty preventivní informace, jak by mělo být jízdní kolo správně vybaveno.


 

Zde je zapotřebí širokou veřejnost informovat, že obdobné kontroly budou v následujících dnech nadále pokračovat, a to nejen ze strany policistů PČR, ale rovněž i ze strany strážníků Městských policií. Dále je nutné připomenout, že cyklisté by neměli podcenit výbavu svých jízdních kol, poněvadž je zřejmé, že v poslední době se jedná o hodně využívaný dopravní prostředek například při cestě do i ze zaměstnání, kdy nastávající roční období s sebou nese méně slunečního svitu a cyklisté budou muset ve větší míře používat osvětlení svého jízdního kola. Cyklisté by si měli uvědomit, že osvětlení jízdního kola hlavně slouží k jejich bezpečnosti a k bezpečnosti i ostatních účastníků silničního provozu a toto by neměli v žádném případě podceňovat. Dále by všichni cyklisté měli vědět, že i při řízení jízdního kola by neměli být ovlivněni alkoholickými nápoji nebo jinými návykovými látkami, poněvadž i u nich policisté v případě kontroly mohou provést odborné měření dechovou zkouškou.


 

A na závěr policisté upozorňují, že následující počasí přinese i větší množství srážek (déšť) a mokrou vozovku, v pozdější době námrazy a první sníh a tyto povětrnostní podmínky jsou velmi nebezpečné pro jízdu na jízdním kole a tudíž by všichni cyklisté měli zvážit případnou možnost jízdy na jízdním kole.

vytisknout  e-mailem