Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 25.3.2009

Beseda opavských policistů se seniory v Opavě z 25.3.2009 

 

Dne 25.3.2009 v době od 14:30 hod. do 16:30 hod. se policisté Policie České republiky v Opavě zúčastnili besedy se seniory.


Předsedkyně sekce důchodců při Oblastní odborové radě pracovníků školství v Opavě na pravidelné setkání bývalých pedagogických pracovníků a zaměstnanců školství pozvala do místnosti školní jídelny budovy Matičního domu na ulici Rybí trh v Opavě k besedě opavské policisty Policie České republiky.

S přítomnými přibližně 60-ti seniory debatoval více jak hodinu a půl policista preventivně informační skupiny a tiskový mluvčí por. René Černohorský a nprap. Kamil Křempek, vrchní inspektor, který má společně s dalšími 5 policisty z obvodního oddělení PČR územního odboru vnější služby Opava přidělenou část Statutárního města Opavy, a to teritorium v okolí ulic Krnovská-Olomoucká-Hradecká a centra města. V těchto místech právě tito policisté, pod vedením vedoucího obvodního oddělení PČR v Opavě npor. Martina Kudely, provádějí dokumentační a obchůzkovou službu, zjišťují, evidují a prošetřují případy trestné činnosti a přestupkového jednání.

Město Opava a příměstské části společně s obcí Slavkov jsou „policejně“ rozděleny do několika úseků, kdy za konkrétní prostor vždy zodpovídá patřičný počet policistů a policistek Policie České republiky. Na obvodním oddělení PČR Opava, které sídlí na ulici Vaškovo náměstí v Opavě (telefonní číslo 974737651) slouží přibližně 100 policistů, kteří mají na starosti zhruba 102 km2 plochy s 60.960 obyvateli Opavy, městských částí Opavy a Slavkova.

V rámci stanovených priorit Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, což je bezpečný prostor, bezpečně do škol, bezpečí na fotbalových stadiónech, piráti silnic a každý zná svého policistu, bude i v následujících dnech a měsících prováděna ze strany opavských policistů osvěta (preventivní činnost) nejen pro seniory, děti a mládež předškolního a školního věku, ale i pro širokou veřejnost. Bude se například jednat o různé „Dětské dny“ s účastí policistů Policie České republiky, o dopravně-bezpečnostní akce typu „Zebra se za Tebe nerozhlédne“, „Jezdíme s úsměvem“ a další.


Při včerejší besedě s osobami důchodového věku se hodně hovořilo o kriminalitě dětí a mládeže, o případné šikaně ve školských zařízeních, o kapesních krádežích, o krádežích osobních věcí z nákupních vozíků v supermarketech, o lidské netečnosti a neochotě svědčit proti pachatelům různé trestné činnosti, o tzv. podomních prodejcích, o podvodných jednáních na seniorech a o preventivních akcích a různých opatřeních, které vedou ke snížení trestné činnosti a dopravní nehodovosti. Velká část besedy byla i věnována právě objasněnému případu poškození přibližně sta hrobů na Městském hřbitově v Opavě-Kateřinkách.

vytisknout  e-mailem