Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 15.4.2010

Opava - Ocenění nejlepších policistů ÚO PČR Opava za rok 2009 v Kravařích dne 15.4.2010 


Dne 15.4.2010 v době od 13:00 hod. se konalo v Rytířském sále místního zámku v Kravařích slavnostní vyhlášení nejlepších policistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě za loňský rok. Vyhodnoceni byli nejen policisté z jednotlivých součástí opavské policie, ale došlo i na ocenění „Velitel roku 2009“ a „Čin roku 2009“.

Slavnostní odpoledne začalo videoprojekcí s odpočítáváním času a s následným zvukovým i obrazovým třeskem na projekčním plátně. Poté se všichni přítomní pomyslně přesunuli z vesmíru k zeměkouli, následně ke kontinentům, k Evropě, k České republice, k Moravskoslezskému kraji, k Opavsku až k samotnému místu vyhlášení, a to k překrásnému zámku v Kravařích. Filmová projekce následně pokračovala přepracovanými titulky k filmům „Růžový partner“, kdy byli představeni nejen vedoucí územních odborů PČR Opava, ale jmenovitě také oceňovaní policisté.

Poté se moderování ujal tiskový mluvčí opavské policie por. Bc. René Černohorský, který hned v úvodu přivítal stovku zúčastněných osob z řad policistů, členů Integrovaného záchranného systému a představitelů státní správy a samosprávy, mezi nimiž byli zástupci Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pod vedením náměstka ředitele KŘP Msk pro ekonomiku plk. RNDr. Reného Tichého, přítomna byla také ředitelka kanceláře ředitele KŘP Msk plk. Ing. Petra Nevrlá a například i vedoucí preventivně informačního oddělení KŘP Msk mjr. Miroslav Pech. Moderátor dále přivítal významné osobnosti společenského života opavského okresu, a to senátora Parlamentu České republiky MUDr. Václava Vlčka, náměstka primátora Statutárního města Opavy Mgr. Jaroslava Horáka (opavský primátor Ing. Zbyněk Stanjura se z důvodů pracovního vytížení omluvil), starostu Města Kravaře Ing. Andrease Hahna, předsedu Sdružení měst a obcí Hlučínska a starostu obce Bolatice Mgr. Herberta Paveru, starostu Města Hlučín Ing. Bernarda Ostárka, starostu Města Vítkov Ing. Pavla Smolku, starostu Města Hradec nad Moravicí JUDr. Karla Valuška, místostarostu Města Budišov nad Budišovkou pana Rostislava Němce (starosta Ing. František Vrchovecký omluvil svou neúčast z pracovních důvodů) a starostu obce Chlebičov pana Ilju Novotného. Při uvítání se samozřejmě nezapomnělo na všechny oceněné policisty a jejich partnery či rodinné příbuzné, na přítomné policisty a občanské zaměstnance působící na teritoriu územních odborů PČR v Opavě a na další přítomné hosty, mezi nimiž byl bývalý ředitel Okresního ředitelství Policie České republiky v Opavě Ing. Zdeněk Mohyla, ředitel Územního odboru Hasičského záchranného sboru v Opavě plk. Ing. Břetislav Janošek, velitel brigády Vojenského útvaru v Opavě plk. gšt. Mgr. Petr Milčický, zástupci médií a jiní...

Následně bylo slovo předáno oběma vedoucím Územního odboru PČR v Opavě, a to plk. Mgr. Bc. Petru Urbančíkovi za vnější službu a plk. Ing. Radovanu Krýgelovi za SKPV (službu kriminální policie a vyšetřování), kteří vyzvali všechny přítomné osoby k uctění památky letecké tragédie představitelů Polské republiky minutou ticha.
Poté vedoucí územních odborů opavské policie prezentovali smysl konané akce, po jejichž slovech vystoupili žáci Základní umělecké školy Ivo Žídka v Kravařích s hudební vsuvkou.

Moderátor René Černohorský k sobě na improvizované pódium pozval své pracovní kolegyně z preventivně informační skupiny v Opavě por. Bc. Dagmar Schindlerovou a pprap. Ing. Pavlu Šabackou a mohlo začít slavnostní vyhlašování „Policista roku 2009“. A začalo překvapení pro všechny přítomné. Pracovníci preventivně informační skupiny si dopředu vyžádali od oceněných policistů jejich fotografie z pracovního i soukromého života, ale i pár informací o jejich zájmech, zálibách, koníčcích i o oblíbené hudbě. Na základě těchto podkladů byly vytvořeny veršované medajlónky vyhlášených policistů, doplněné jejich oblíbeným hudebním hitem či interpretem. Při prezentaci těchto medajlónků formou fotografií a tónů oblíbené hudby přednášela paní Pavla Šabacká ke každému oceněnému policistovi zveršované informace o jeho rodinném i pracovním životě, o jeho zájmech a koníčcích, kdy tito policisté následně převzali z rukou opavského policejního vedení a starostů daných obcí, na jejichž teritoriu pracovně působí, pamětní listy, případně drobné dary.

Postupně tak byli oceněni tito policisté :

prap. Pavla Juchelková - dopravní inspektorát
nprap. Tomáš Mičola - dopravní inspektorát
nprap. Stanislav Horejsek - obvodní oddělení PČR Hlučín
prap. Zdeněk Šmída - obvodní oddělení PČR Hlučín
nprap. Zdeněk Churáň - obvodní oddělení PČR Hradec nad Moravicí
nprap. Vít Hluchník - obvodní oddělení PČR Kravaře
nprap. Petr Binder - obvodní oddělení PČR Opava
nstržm. Miroslav Lukeš - obvodní oddělení PČR Opava
nprap. Kamil Lubeník - obvodní oddělení PČR Velké Heraltice
prap. Zdeněk Jurášek - obvodní oddělení PČR Vítkov
por. Ing. Zbyněk Bezděk - SKPV Opava - oddělení hospodářské kriminality
por. František Magera - SKPV Opava - oddělení obecné kriminality

kteří si převzali PAMĚTNÍ LIST u příležitosti ocenění „Policista roku 2009“ s poděkováním za mimořádné služební nasazení a za výsledky, které v roce 2009 dosáhli ve služební činnosti.


Následovalo hudební vystoupení žáků Základní umělecké školy v Kravařích a poté se pozornost přenesla k přítomným osobám společenského života. Z rukou vedoucích Územního odboru PČR Opava plk. Mgr. Bc. Petra Urbančíka a plk. Ing. Radovana Krýgela převzali děkovný list zástupci státní správy a samosprávy. Vedoucí územních odborů vnější služby a služby kriminální policie a vyšetřování Opava, Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje totiž vyslovili PODĚKOVÁNÍ :

Ing. Zbyňku Stanjurovi - primátorovi Statutárního Města Opavy
Ing. Andreasi Hahnovi - starostovi Města Kravaře
Mgr. Herbertu Paverovi - předsedovi Sdružení měst a obcí Hlučínska a starostovi obce Bolatice
Ing. Bernardu Ostárkovi - starostovi Města Hlučín
Ing. Pavlu Smolkovi - starostovi Města Vítkov
JUDr. Karlu Valuškovi - starostovi Města Hradec nad Moravicí
Ing. Františku Vrchoveckému - starostovi Města Budišov nad Budišovkou
p. Ilju Novotnému - starostovi obce Chlebičov

za aktivní přístup, mimořádný osobní přínos a spolupráci při plnění úkolů souvisejících se zajišťováním bezpečnosti a veřejného pořádku v roce 2009.


Na řadu opět přišli žáci ze Základní umělecké školy v Kravařích, kteří na hudební nástroje zahráli úvodní znělku z filmům „Růžový panter“, po které bylo slavnostně vyhlášeno prestižní ocenění, a to „Velitel roku 2009“ a „Čin roku 2009“. Při prezentaci medajlónků doprovázených oblíbeným hudebním hitem a zpracovanými verši si ocenění „Velitel roku 2009“ přišel převzít npor. Mgr. Petr Franěk - vedoucí oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování Opava a npor. Bc. Libor Schejok - vedoucí obvodního oddělení PČR v Hlučíně, kterým byl předán PAMĚTNÍ LIST a bylo jim vysloveno poděkování za mimořádné služební nasazení a za výsledky, které v roce 2009 dosáhli ve své služební činnosti.

Poslední ocenění si přišli převzít dva policisté, a to nstržm. David Kubánek z obvodního oddělení PČR v Opavě a nstržm. Lukáš Labaj z obvodního oddělení PČR ve Vítkově u příležitosti ocenění „Čin roku 2009“ za rozhodnost a profesionální přístup při záchraně lidského života ze dne 19.8.2009 v Opavě. Z rukou vedoucích územních odborů PČR Opava a náměstka ředitele KŘP Msk plk. RNDr. Reného Tichého převzali navíc zvláštní dar, a to „Medaili za statečnost“.

Poté již následovala řeč plk. RNDr. Reného Tichého, náměstka ředitele KŘP Msk pro ekonomiku, jenž zhodnotil celé slavnostní odpoledne a popřál všem oceněným i ostatním policistům a občanským zaměstnancům působících na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě vše nejlepší do další pracovní činnosti i do soukromého života. Konečné slovo si vzal starosta Města Kravaře Ing. Andreas Hahn, který poděkoval všem přítomným hostům, že využili možnost uspořádat a navštívit prostory místního kravařského zámku a nastínil možnou další vzájemnou spolupráci mezi představiteli měst a obcí okresu Opava s PČR, ale i s dalšími složky IZS.

A na závěr?...Na závěr a za velkého aplausu vystoupili na improvizované pódium „Mužoretky“ z obce Bolatice.
Copak to asi je?...Toto i vše ostatní k slavnostnímu odpoledni můžete shlédnout na stránkách www.crtv.cz s odkazem na reportáž „Ocenění nejlepších policistů Územního odboru Opava na zámku v Kravařích“ publikováno dne 16.4.2010.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem