Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku za den 27.5.2009

Otevření nové recepce v budově OO PČR Opava ze dne 27.5.2009 

 

Projekt P 1000 je projektem profesionalizace policie s celorepublikovým dosahem, jehož součástí je rekonstrukce policejních služeben a vybudování nových moderních recepcí tak, aby se zvýšil komfort občanů i důstojné pracovní podmínky pro kvalitní výkon policistů a občanských zaměstnanců Policie České republiky. Jedná se onejkomplexnější a nejpromyšlenější projekt obnovy policejních služeben v historii policie u nás. Výsledkem tohoto projektu jsou policejní služebny, ve kterých občan nalezne profesionální služby v příjemném prostředí a policisté pracovní podmínky odpovídající 21. století.

Cílem projektu P 1000 je mimo jiné sjednocení vzhledu všech policejních služeben na území ČR, což by mělo usnadnit přehlednost a orientaci každého občana. Změny by měly přispět k pozitivnějšímu vnímání Policie ČR u široké veřejnosti a nové prostředí by zajisté mělo přispět k budování trvalé důvěry mezi občany a policisty. Lidé zde většinou své nepříjemné záležitosti vyřizují v příjemném a moderním prostředí, nabízí se jim tedy důstojné prostředí, v případě, že se na policii obrátí pro informaci nebo radu, zároveň je tak oddělena běžná činnost pro veřejnost od jednání s pachateli trestných činů a přestupkových deliktů.



 

V současné době jsou budovány otevřené recepce, které mají jednotný vzhled (kombinace modré, bílé a šedé barvy), zaváděny jsou nové informační systémy a dodávána počítačová vybavení včetně připojení k internetu. Zrekonstruované prostory recepce jsou tedy vybaveny veškerými moderními technologiemi včetně klimatizace, samozřejmostí je i bezbariérový přístup, sociální zařízení pro hendikepované občany, dětský koutek či přebalovaní pult pro nejmenší děti. Je zde i televizní obrazovka s aktuálními informacemi preventivního charakteru a panely s informačními tiskovinami. Pracovníkem recepce je vyškolený civilní zaměstnanec, v opavském případě je to pracovnice, která splňuje všechny předpoklady k tomu, aby mohla co nejlépe pomoci občanům, kteří na recepci přijdou. Nové recepce tedy slouží jako kontaktní a koordinační centrum Police České republiky.

V rámci tohoto projektu bylo v roce 2007 zrekonstruováno a znovu otevřeno 53 policejních služeben, v roce 2008 prošlo touto změnou přibližně 120 dalších. Projekt P 1000 pokračuje i v letošním roce s celorepublikovou působností a s ohledem na možnosti čerpání finančních prostředků z evropských zdrojů. Náklady jsou hrazeny částečně z odprodeje zbytného majetku PČR, z fondů EU, z Evropského fondu pro regionální rozvoj a z rozpočtu MV ČR a PČR. Projekt P1000 se však netýká jen rekonstrukce policejních služeben, ale zahrnuje také výrazné investice do infrastruktury, technického vybavení včetně ICT a GPS, obnovy vozového parku i odborného školení policistů, pro prevenci kriminality a boje proti korupci.


 

V okrese Opava došlo již v loňském roce k zrekonstruování budovy obvodního oddělení PČR v Hlučíně s otevřením nové recepce a ve středu dne 27.5.2009 v době od 10:00 hod. byla slavnostně otevřena již druhá recepce v našem okrese, a to v budově obvodního oddělení Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava na ulici Vaškovo náměstí číslo 9-10 v Opavě. V následujícím roce se připravují tyto nové recepce v budovách PČR ve Vítkově či ve Velkých Heralticích.

Slavnostního uvedení nové recepce v budově OO PČR Opava do provozu se zúčastnil náměstek krajského ředitele policie Severomoravské kraje plk. Mgr. Tomáš Tuhý, vedoucí Územního odboru PČR vnější služby Opava plk. Mgr. Petr Urbančík, bývalý opavský okresní policejní ředitel plukovník ve výslužbě Ing. Zdeněk Mohyla, vedoucí obvodního oddělení PČR Opava npor. Martin Kudela Dis., policisté z družebního města v polské Raczibórzi, strážníci Městské policie v Opavě, policisté z dalších součástí PČR okresu Opava a v neposlední řadě představitel Statutárního města Opavy, a to náměstek primátora Mgr. Jaroslav Horák. Vše zároveň probíhalo za velkého zájmu místních regionálních médií (Moravskoslezský Deník, Opavský a Hlučínský Region, Region Opavsko, internetová televize Tvopavsko a Mladá Fronta „7“).

vytisknout  e-mailem