Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Údajní bankéři připravili poškozené o statisíce

Jindřichův Hradec – Nová Bystřice – V případě pochybností ihned kontaktujte banku! 

Dne 6. června 2023 se na jindřichohradecké policisty obrátily dvě ženy s oznámením podvodného vylákání finanční hotovosti. Telefonicky je kontaktoval muž vydávající se za pracovníka banky, který jim sdělil, že jejich bankovní účty nejsou v bezpečí. Ženy poté instruoval k přeposlání peněz na zabezpečené účty s legendou ochrany finančních prostředků před možným zneužitím. Tímto krokem přišly poškozené o částku přesahující 850 tisíc korun.

Dne 7. června 2023 řešili podobný případ policisté z Nové Bystřice. Obrátil se na ně muž, kterého rovněž kontaktoval falešný bankéř, který muži vysvětlil, že se stal obětí podvodného jednání, v jehož důsledku není jeho bankovní účet v bezpečí. Poškozeného podvodník navedl k převedení finančních prostředků ve dvou případech na údajně bezpečný účet. Dále ho přesvědčil ještě k instalaci aplikace umožňující vzdálený přístup k jeho počítači a další převod již uskutečnil přímo podvodník. Poškozený muž takto přišel o více jak 80 tisíc korun.

Preventivní rady:

  • Nereagujte na podobné hovory a nikdy nikomu neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.
  • Mějte na paměti, že banka takovým způsobem své klienty nikdy neoslovuje a v žádném případě nevyžaduje přeposlání financí na jiné účty.
  • Nenechte se do ničeho tlačit, hovor ukončete a vše si ověřte na oficiální infolince Vaší banky.

nprap. Věra Mžiková, jh.pis@pcr.cz

9. června 2023

vytisknout  e-mailem