Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Údaje o oběti a pachateli trestného činu

Žadatel se domáhal poskytnutí následujících informací:  

1. Jaké údaje policie eviduje o oběti trestného činu? Zjišťuje se informace ohledně sexuální orientaci oběti, a to
a. bezprostředně po zahájení trestního řízení v rámci vyšetřování trestného činu (obsahuje prvotní záznam/formulář/jiný dokument sepsaný informace o sexuální orientaci oběti)?
b. v následujících fázích trestního stíhání (zkoumá se v souvislosti podezřením na spáchání trestného činu sexuální orientace oběti)?

2. Jaké údaje policie eviduje o pachateli trestného činu. Zjišťuje se  informace o sexuální orientaci pachatele, a to
a. v první fázi po spáchání trestného činu v rámci vyšetřování trestného činu (obsahuje prvotní záznam/formulář/jiný dokument informace o sexuální orientaci pachatele)?
b. v následujících fázích přípravného řízení a trestního stíhání a (zkoumá v souvislosti se podezřením na spáchání trestného činu sexuální orientace pachatele)?

3. Existuje nějaká evidence útoků, či statistika ohledně trestných činů, které jsou spáchány z důvodu sexuální orientace oběti?

4. Používá policie při zjišťování sexuální orientace?

5. Současně žádám o zaslání formulářů/dokumentů/či jiných písemností,
a. které policie vyhotovuje v první fázi vyšetřování po spáchání trestního činu a které se týkají oběti a pachatele trestného činu (vis výše),
b. a které policie vyhotovuje v následujících fázích přípravného řízení a trestního stíhání (jen v případě, že evidují informace sexuální orientace oběti či pachatele)?

6. Jak policie ověřuje sexuální orientaci pachatele a oběti trestného činu? Je využívána i metoda falometrie?

Následně upřesnil svoji žádost s tím, že povinný subjekt nemá přihlížet k otázce označené č. 4.

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

1) Policejní orgán je povinen prověřit skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin. V rámci přípravného řízení trestního policejní orgán zjišťuje všechny okolnosti spáchaného skutku, zajišťuje věcné a listinné důkazy. Ty svým obsahem prokazují nebo vyvracejí dokazovanou skutečnost vztahující se k trestnému činu nebo k obviněnému. Údaje k oběti trestného činu vyplývají z protokolu o výslechu svědka. K sexuální orientaci se vyjadřuje oběť ve své výpovědi. Sexuální orientace oběti je zjišťována v případě, že takové zjištění je důležité pro trestní řízení.

2) Policejní orgán je povinen prověřit skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin. V rámci přípravného řízení trestního policejní orgán zjišťuje všechny okolnosti spáchaného skutku, zajišťuje věcné a listinné důkazy. Ty svým obsahem prokazují nebo vyvracejí dokazovanou skutečnost, vztahující se k trestnému činu nebo k obviněnému. Údaje k obviněnému vyplývají z protokolu o výslechu obviněného. K sexuální orientaci se vyjadřuje obviněný ve své výpovědi. Sexuální orientace obviněného je zjišťována v případě, že takové zjištění je důležité pro trestní řízení.

3) Statistika týkající se trestných činů spáchaných z důvodu sexuální orientace oběti není Policií ČR vedena.

5) Policie České republiky v příloze poskytla žadateli protokol o trestním oznámení, protokol o podání vysvětlení podle § 158 odst. 6 trestního řádu, protokol o výslechu obviněného a protokol o výslechu svědka.

Informaci o sexuální orientaci obviněného či oběti může obsahovat výpověď obviněného či oběti, pokud je taková informace důležitá pro objasnění spáchaného trestného činu. Takovou informaci může dále obsahovat znalecký posudek znalce z příslušného oboru, pokud byl vyžádán.

6) Policejní orgán je povinen prověřit skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin. V rámci přípravného řízení trestního policejní orgán zjišťuje všechny okolnosti spáchaného skutku, zajišťuje věcné a listinné důkazy. Ty svým obsahem prokazují nebo vyvracejí dokazovanou skutečnost, vztahující se k trestnému činu nebo k obviněnému. Jde-li o objasnění skutečnosti důležité pro trestní řízení, je třeba přibrat znalce z příslušného oboru, který vyhotoví znalecký posudek, aniž by hodnotil důkazy a řešil právní otázky. V rámci příslušného znaleckého zkoumání lze provést i specializované vyšetření, např. falometrii. Znalecké zkoumání lze provést u obviněného i svědka (poškozený, který je obětí trestného činu).

PhDr. Jiří Vokuš, 23. března 2016

vytisknout  e-mailem