Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Účinnější zbraň na pytláky

Ministerstvo zemědělství a Policie ČR se dohodli na úpravě sazebníku za upytlačenou zvěř a ryby. Ceny se zvyšují poprvé za 11 let. Nové taxy za nelegálně ulovenou zvěř a ryby začnou platit od data vydání sazebníků, tedy od 5. října 2021. 

Hodnota nelegálně zabitého jelena evropského stoupne podle nových pravidel na 33 700 korun z dosavadních 29 300 korun, prasete divokého na 26 705 z 22 900 korun a srnce obecného na 28 000 ze současných 15 900 korun. Sazba se změní u všech druhů lovné zvěře, včetně ptáků a ryb.

Nový ceník se přizpůsobuje inflaci za 11 let, kdy prošel poslední úpravou, a především odráží rostoucí částky, které jsou nutné k nápravě situace a pořízení náhrady za neoprávněně ulovenou zvěř. Taxy tak zahrnují nejenom samotnou hodnotu zvěře, ale i nutnou práci veterinářů, myslivců, náklady na pořízení pastí, karanténní péči nebo odchyt a vypuštění nových jedinců zvěře.

Sazebník poslouží jako vodítko pro policii při jejím rozhodování v případech pytláctví. Reflektuje nedávné zvýšení hranice z 5 na 10 tisíc korun výše škody, která je podle trestního zákoníku limitem pro možné stíhání za trestný čin. Pokud někdo způsobí škodu vyšší než 10 tisíc korun, řeší už tento případ soud a obviněnému hrozí vězení, což se týká i pytláctví. Pokud je škoda nižší než 10 tisíc, má přestupek na starosti správní orgán, většinou obec, která může provinilci například udělit pokutu.

Sazebník za ryby bude platný pro ryby upytlačené v rybářských revírech i za ty z rybníkářství.  Ceny se odvíjejí podle druhu, věkové kategorie a skupin ryb. Tento sazebník rovněž poslouží k vyplácení kompenzací za škody způsobené mimořádnými situacemi, jako jsou například povodně, sucho nebo havarijní úhyny a náhrady při zdolávání nebezpečných nákaz podle zákona o veterinární péči. 

Na novém ocenění zvěře a ryb spolupracovalo kromě Ministerstva zemědělství a Policie ČR také Státní zastupitelství a odborné instituce (Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, Oddělení rybářství a hydrobiologie Mendelovy univerzity v Brně, Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Rybářské sdružení ČR, Český rybářský svaz, Moravský rybářský svaz).  

Přílohou tiskové zprávy jsou novelizované sazebníky, které mimo jiné slouží orgánům činným v trestním řízení k prvotnímu zjištění skutkové podstaty věci a zařazení do vyšetřování. Nové úpravy začnou platit od 5. října letošního roku. Sazebník pro zvláště chráněné organismy má ve své kompetenci Ministerstvo životního prostředí.

Více informací naleznete ZDE.

Praha 4. října 2021

vytisknout  e-mailem