Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Účetní obecního úřadu obviněna ze zpronevěry

ZLÍNSKO: Žena si měla přisvojit více než dva miliony korun. 

Dva miliony čtyři sta tisíc korun si z pokladny jedné obce na Zlínsku postupně odebrala jednatřicetiletá žena. Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zlínského územního odboru ji v těchto dnech obvinili ze zpronevěry.
Žena pracovala na obecním úřadu jako účetní od roku 2000. Po jedenácti letech ji však její legální příjem zřejmě přestal stačit. A tak si od listopadu 2011 až do září letošního roku prostřednictvím internetového bankovnictví neoprávněně přisvojila finanční hotovost, a to tak, že z účtu obce na svůj účet nebo konto svého bratra posílala několikrát do měsíce různě vysoké částky – od čtyř do sto dvaceti tisíc korun. A to nebylo všechno. V tomto roce se účetní rozhodla, že nebude cestovní příkazy proplácet lidem, kterým patří, ale nechá si i tyto drobné finanční částky pro sebe. Stejně tak si podle našich informací přisvojila i peníze za prodej žetonů na odvoz komunálního odpadu. Po jejím dvouletém „účtování“ tedy obec přišla o výše uvedenou částku.
V tomto případě může být žena odsouzena až k osmi letům vězení.
V roce 2012 jsme ve Zlínském kraji prověřovali přibližně sto dvacet zpronevěr, tato je ale svým rozsahem pro letošek největší. Vesměs se jedná o případy, kdy lidé svému zaměstnavateli zpronevěří částky do sto tisíc korun.
 
9. listopadu 2012, mjr. Ing. Jana Macalíková
 

 

 

vytisknout  e-mailem