Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

U vody relaxujte BEZPEČNĚ

PLZEŇ-MĚSTO - Policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve spolupráci s kolegyněmi z Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně dnes preventivně působili na plovárnách. 

     V pátek 6. srpna policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve spolupráci s kolegyněmi z Magistrátu města Plzně, Odbor bezpečnosti a prevence kriminality navštívili koupaliště na území města Plzně, kde upozorňovali návštěvníky na majetkovou trestnou činnost, zejména krádeže odložených věcí na březích vodních ploch. V odpoledních hodinách jste se s námi mohli setkat v Plzni u Boleveckého rybníku, Kameneckého rybníku, Šídloveckého rybníku, jezírka v areálu Škodalandu a také v prostrorách Bazénu Slovany. Návštěvníci od nás v rámci preventivní akce "Bezpečně relaxovat" obdrželi dárkové předměty, a to voděodolná pouzdra na mobilní telefon, peníze nebo doklady. Na vytipovaných místech byly dále umístěny preventivní cedule a letáky, upozorňující na rizika. 
     Největší podíl na celkové kriminalitě v Plzeňském kraji zaujímají majetkové trestné činy. Nedílnou součástí uvedené kriminality tvoří typicky sezónní krádeže věcí a jízdních kol na koupalištích a vloupání do vozidel v blízkosti vodních ploch. Lidé si často na koupaliště nosí věci vyšší hodnoty, jako jsou mobilní telefony, větší obnos peněz, platební karty. V zaparkovaných vozidlech pak ponechávají své osobní věci, fotoaparáty nebo notebooky a nezřídka odcházejí od svého vozidla, které má pootevřené, aby v horkých dnech větrali vnitřní prostor. Pachatelé majetkových deliktů pak využívají nepozornosti návštěvníků koupališť, kteří se v letních dnech odcházejí osvěžit k vodě a přitom nechají všechny své věci volně odložené na dece, pod oblečením nebo v obuvi a předpokládají, že takto svůj osobní majetek dostatečně chrání.  Během prázdninové koupací sezóny tak policisté z obvodních oddělení vyjíždějí k množství případů od drobných krádeží věcí na koupalištích až po krádeže mobilních přístrojů, jízdních kol nebo vloupání do vozidel. Některé případy zůstávají v režimu přestupkového řízení a jsou tedy obtížně statisticky vyčíslitelné.  Delikty, které vzniklou škodou nebo způsobem provedení spadají do režimu trestního zákoníku, tedy krádeže prosté a vloupáním, jsou zavedeny do statistiky kriminality krajského ředitelství.  V loňském roce řešili policisté na území Plzeňského kraje celkem 32 případů krádeží u vodních ploch, které byly kvalifikovány jako trestný čin. Nejčastěji se jednalo o krádeže mobilních telefonů, rybářských potřeb, osobních věcí či vloupání do vozidel.

Na koupališti je dobré mít na paměti několik základních doporučení:
- snažte se omezit na minimum počet cenných věcí nošených na koupaliště
- nenechávejte volně odložené osobní předměty ani na krátkou dobu bez dozoru
- při odchodu do vody požádejte důvěryhodnou osobu v blízkosti, aby sledovala vaše věci a nespoléhejte na to, že vhodnou skrýší je batoh nebo sbalený ručník
- bezpečným úkrytem není ani vozidlo zaparkované před koupalištěm, hrozí riziko vloupání
     Vzhledem k velkému zájmu veřejnosti, kdy se preventivní akce setkala s velkým ohlasem, chystáme se i na další plovárny, a to nejen opět v Plzni, ale i na dalších místech Plzeňského kraje.
     Projekt "Bezpečně relaxovat" u vody se nám podařilo zrealizovat díky velmi dobré spolupráci s Odborem bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně a také za jejich finanční podpory.

por. Mgr. Markéta Fialová
6. srpna 2017


 

vytisknout  e-mailem