Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

U nás v Ostravě - 30. 3. 2009

Specialista na výherní automaty; Služební pes opět v akci; Půlroční dobrodružství 

Specialista na výherní automaty

Jednadvacetiletý muž z Ostravy Hrušova během dvou měsíců vykradl a poškodil devět výherních automatů.

Tohoto jednání se dopouštěl i přesto, že byl koncem září odsouzen Okresním soudem v Ostravě k pěti měsícům podmíněného trestu, za trestný čin krádeže.
Jeho série započala v Ostravě Dubině dne 29. 1. 2009 v herně na ulici J. Maluchy. Za pomocí šroubováku vypáčil výherní automat a odcizil z něj hotovost ve výši 1 200 korun, ovšem škoda poškozením činí 10 000 korun. Naprosto stejný scénář mělo i dalších osm útoků na výherní automaty. Tedy vypáčení pomocí šroubováku a zcizení hotovosti. Takto se obohacoval v hernách v Bělském Lese, Mariánských Horách, Moravské Ostravě a na Hranečníku.
Dne 28. 3. 2009 však jeho sérii rázně uťala obsluha herny na ulici Jiřího Herolda v Bělském Lese. Zde jej zaměstnanci herny zadrželi přímo při činu a předali přivolaným policistům.
Mladík je již obviněn z trestných činů krádeže a poškozování cizí věci. Celkový účet činí 92 500 korun. Muži tak hrozí až tříletý trest odnětí svobody.


Služební pes opět v akci

Dne 29. 3. 2009 o půl jedné ráno, byli v prostorách restaurace na Smetanově náměstí v Ostravě zadrženi dva muži.

Hlídka pohotovostního a eskortního oddělení byla vyslána do výše zmíněné restaurace, jelikož na pultu centralizované ochrany bylo hlášeno její napadení. Po příjezdu se na místě nacházela i hlídka obvodního oddělení Ostrava Střed. Jelikož bylo zřejmé, že zadní dveře jsou poškozeny a bylo zde tudíž podezření, že by se v restauraci mohli nacházet nezvaní hosté, byl na místo přivolán i psovod se svým svěřencem. Ten opět potvrdil svou nezastupitelnou roli a po krátké chvíli označil místnost, kde se nacházeli dva mladíci. Ti, i díky přítomnosti služebního psa, nekladli policistům žádný odpor a zadržení obou tedy proběhlo naprosto bezproblémově.
Mladíci z restaurace neměli čas nic odcizit, i tak jim hrozí trestní stíhání pro trestný čin krádeže vloupáním, ve stadiu pokusu. Hrozí jim tedy trest odnětí svobody až na dva roky.

Půlroční dobrodružství

Ostravští kriminalisté zahájili trestní stíhání proti devětadvacetiletému muži z Rychvaldu a jeho jednadvacetileté společnici z Ostravy Zábřehu.

Novodobí ostravští „Bonnie a Clyde“, jsou podezřelí, že společně osmkrát kradli a loupili v prodejnách s oděvy a drogistickým zbožím v centru Ostravy. Další tři skutky pak má muž na svědomí sám.

Společně svou sérii zahájili dne 12. 11. 2009 kolem 18.00 hodin na ulici Stodolní v prodejně s oblečením, kde se terčem jejich zájmu staly pánské rifle. Tuto prodejnu pak navštívili ještě i o měsíc později a tentokrát si přisvojili 4 ks pánských triček Zde ovšem nešlo jen o „pouhou“ krádež. Statečná prodavačka totiž chtěla trička za každou cenu zachránit a pachatele zadržet. Ti ji ovšem strhli na zem a způsobili poranění levé ruky. Těsně před vánoci pak rozesmutnili majitele prodejen na ulicích Poštovní a Čs. Legií. Odtud zcizili pánské rifle a dva svetry. Po měsíční novoroční pauze se opět připomněli ve dnech 7 až 16. 2. 2009. Ve třech případech jim opět šlo o oděvy, v jednom pak o parfémy. Z prodejen na ulicích Reální, Vojanova a Denisova odcizili zimní bundy. Z drogerie na ulici 28. října pak 3 ks parfému.

Muž sám pak spáchal další tři skutky.
Při návštěvách u čtyřiačtyřicetileté ženy, v jejím bytě na ulici Dolní v Ostravě Zábřehu, odcizil zlaté prstýnky, přívěsky a řetízky. Dále pak elektrické kladivo, vrtačku, elektrický hoblík a úhlovou brusku. Dalším jeho počinem byla loupež v prodejně na ulici 30. dubna. Obsluhy se zeptal, zda si může prohlédnout nabízené zboží, načež si na tvář nasadil šátek a prodavačku chytil zezadu za krk a k hlavě ji přiložil nezjištěný předmět. Přitom z kancelářského stolu odcizil dva mobilní telefony. Na závěr pak si pak nechal návštěvu kožešnictví na Sokolské třídě. Zde opět nešlo jen o krádež, ale pachatel prodavačku fyzicky napadl, když se snažila zamezit odcizení dvou kožených bund. Naštěstí jí nezpůsobil žádná zranění.

Nutno dodat, že muž byl již v minulosti za trestné činy krádeže a výtržnictví  odsouzen, a to již třikrát. I z tohoto důvodu byl recidivista umístěn do vazby. Jeho společnice je stíhána na svobodě. Způsobená škoda činí 145 709 korun.
Oběma pachatelům teď hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.

 

 

vytisknout  e-mailem