Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

U muže v bezvědomí obnovili životní funkce

PODĚBRADY - Policisté z Obvodního oddělení v Poděbradech byli jako první u muže, který na ulici zkolaboval. Po přímé masáži srdce a dvou výbojích externího defibrilátoru u něho obnovili životní funkce. 

Pprap. Karel Matoušek a prap. Filip Kučírek – to jsou policisté z Obvodního oddělení v Poděbradech, kteří byli nejblíže ulici Cukrovarská, kde náhle zkolaboval 79letý muž.

Oznámení o této kolizní situaci obdrželo nejprve operační středisko středočeské policie, a to ve středu, 7. prosince, dvě minuty po desáté hodině dopoledne.

Jako první byli na místě Karel a Filip, policisté z Obvodního oddělení Poděbrady, a okamžitě u muže v bezvědomí zahájili život zachraňující úkony. Karel stlačovat mužův hrudník, druhý kolega připravil automatizovaný externí defibrilátor, který po přiložení doporučil výboj. Po něm se ale žádné životní funkce neobnovily a přístroj instruoval policisty k další dvouminutové přímé masáži srdce, po které opět doporučil výboj. Po něm již začal muž dýchat a reagovat na podněty.

Po několika minutách, co oba policisté prováděli u muže v bezvědomí úkony k záchraně života, přijela na místo Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, která si jej již ve vědomém stavu převzala a poskytovala další profesionální pomoc v sanitním voze při převozu do vinohradské nemocnice na oddělení kardiologie. 

A jak k události došlo? 79letý muž zkolaboval náhle na chodníku poté, co se bavil se svým známým. Ten jej začal okamžitě resuscitovat a kontaktoval i linku 158. Policisté Karel a Filip byli na místě do tří minut po oznámení a okamžitě započali muže oživovat.

Pprap. Bc. Karel Matoušek
- k Policii ČR nastoupil v červnu 2019, a to na Obvodní oddělení Poděbrady, kde je až doposud. Ve volném čase ho baví sport, zejména fotbal, florbal a velice rád cestuje. „K policii jsem tíhnul už jako mladý, kdy jsme si hráli na policisty a zloděje. Vždy mne také zajímali kriminální příběhy, které jsem sledoval. Velkou inspirací pro vstup do řad policie pro mě byli starší kolegové," sdělil policista Karel. Život zachraňoval poprvé. „Musím říci, že jsem čerpal ze zkušeností studia na základní odborné přípravě. Ten skvělý pocit, že se nám muže podařilo zachránit, je pro mě velkým momentem – to vám žádná jiná práce nedá,“ doplnil policista.

Prap. Filip Kučírek
- práci policisty vykonává již od roku 2018, tři roky na Obvodním oddělení v Kolíně, nyní je již rok na Obvodním oddělení v Poděbradech. Ve svém volném čase sportuje, věnuje se zejména fotbalu, který hraje od dětských let. Za dobu své služby pomohl, i se svými dalšími kolegy, zachránit již čtvrtý lidský život. „K policii jsem nastoupil, abych pomáhal i těm, kteří to potřebují. A přesně takovéto situace jsou pro mne, ale i pro spoustu mých kolegů ,velkou motivací v naší práci, které si já, ale věřím i občané, váží,“ sdělil Filip Kučírek.

Za významný čin, kdy svou rychlou reakcí pomohli 79letému muži a obnovili jeho životní funkce, ocení oba policisty jak ředitel Územního odboru Nymburk, plk. Marek Šmíd, tak i ředitel středočeské krajské policie, generál Václav Kučera.



mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
13. prosince 2022
 

Odkazy do noveho okna

pprap. Karel Matoušek_prap. Filip Kučírek

pprap. Karel Matoušek_prap. Filip Kučíre... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem