Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

U dopravní nehody byl první

Český Krumlov – Frymburk – Českokrumlovský policejní psovod venčil psa, najednou zaslechl ránu ze silnice. Okamžitě se vydal na místo, kde havarovalo vozidlo. 

Dne 12. září 2020 kolem půl třetí odpoledne jel policejní psovod prap. Mgr. Bc. Linhart Hůrka se svým služebním psem zajišťovat XXIII. ročník „Šumaman 2020“. V obci Frymburk se ještě zastavil vyvenčit svého psa, když tu najednou zaslechl silnou ránu ze silnice II/162, která vede z Frymburku na Světlík. Zkušenosti mu napověděly, že se zřejmě jedná o dopravní nehodu a že každá vteřina je důležitá. Policista na nic nečekal a vydal se k místu, odkud zaslechl hluk. Nemýlil se. V levém jízdním pruhu směrem na Světlík uviděl havarované vozidlo značky Citroen C5. K nehodě přijel jako první. Okamžitě začal zjišťovat zdravotní stav mladého řidiče (2001), který se snažil dostat z havarovaného vozidla. Policista mladému muži poskytl neodkladnou první pomoc. Zastavil krvácení v obličeji a přesunul řidiče na bezpečné místo. Dále zajišťoval, aby byl zraněný mladík v bdělém stavu, neboť měl podezření, že by mohl mít otřes mozku. V neposlední řadě prohlédl vozidlo a zkontroloval, jestli nehrozí zahoření vozidla.

Policista vyrozuměl operačního důstojníka Integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, který na místo vyslal všechny složky integrovaného záchranného systému. Do příjezdu všech jednotek sledoval zdravotní stav zraněného a zabezpečoval místo dopravní nehody a bezpečný průjezd projíždějících vozidel. Jeho lidskost se projevila i v tom, že nechal mladého muže zatelefonovat ze svého telefonu rodičům, aby jim vysvětlil, co se stalo, a hlavně aby je uklidnil, že bude vše v pořádku.

Za bleskurychlou pomoc patři našemu policistovi velký dík.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz

policejní preventistka

29. září 2020

Odkazy do noveho okna

2 DN 12.9.2020 - 2

2 DN 12.9.2020 - 2 

Detailní náhled

1 DN 12.9.2020 - 1

1 DN 12.9.2020 - 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem