Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Týrání zvířat ze strany ekologického zemědělce

KRÁLOVÉHRADECKO - Ovce uhynuly hladem, stojí ve znaleckém posudku. 

Z přečinu týrání zvířat obvinil policejní komisař v těchto dnech 50letého muže z Hradce Králové. Tomu je kladeno za vinu, že nejméně od počátku prosince 2012 do konce dubna 2013 na ovčí farmě v Bělči nad Orlicí nezajistil řádně krmení a napájení ovcí plemena Suffolk. Zvířata vlivem takového zacházení následně ve většině případů uhynula hladem. Podle policistů takto uhynul větší počet zvířat, nejméně však 14 kusů ovcí. Týrání zvířat se měl obviněný muž dopustit na místě veřejně přístupném.
 
Policisté se případem začali zabývat začátkem letošního roku na základě oznámení  Krajské veterinární správy. Žalostný stav zvířat totiž nezůstal bez povšimnutí ani lhostejný ze strany všímavých občanů. Zvířata se měla v ohradě pohybovat v zimním období bez přístřešku, bez podestýlky a bez dostatečného množství jídla i pití. Ovce zde přiváděly na svět jehňata, která po porodu v otřesných podmínkách umírala doslova před zraky kolemjdoucích. Zvířata tak zjevně trpěla nedostatečnou péčí a to i veterinární. Jedna z oznamovatelek mj. uvedla, že týdně uhynulo v ohradě několik ovcí, jejichž těla zde ležela i několik dní bez povšimnutí. Poté, co se případem začala zabývat Krajská veterinární správa pro Královéhradecký kraj, začali prý pracovníci uhynulé ovce „uklízet“ tak, že je naložili a převezli k hnojišti v objektu. Případem se v minulosti začal zabývat i obecní úřad, který mj. obdržel od jedné z občanek CD nosič s fotografiemi zvířat.

Policisté provedli na farmě kontrolu s Českou plemenářskou inspekcí. Na místě zjistili, že se zde nachází pouze 416 kusů ovcí, kdy ve skutečnosti jejich majitel v registru uváděl o 350 kusů více. Poté, co bylo farmáři uloženo dát zjištěný stav do pořádku, nestačili se policisté divit. Za měsíc přišlo na Obvodní oddělení policie v Třebechovicích pod Orebem z této farmy oznámení o krádeži 350 kusů ovcí. Toto se však neprokázalo, naopak vyšlo najevo, že některé ovce byly v této chvíli již uhynulé. Bez zajímavosti není ani fakt, že počet ovcí měl v registru například zkreslovat i tak, že zde uváděl „domácí porážku“ v počtu více než 100 kusů během dvou měsíců.

V průběhu vyšetřování policisté dále zjistili, že na farmě mělo podle jednoho ze svědků docházet denně k úhynu cca 20ti novorozených jehňat a několika kusů dospělých ovcí. Starší kusy měly být zahrabávány do hnojiště přímo v areálu hospodářství. V průběhu měsíce ledna 2013 a února 2013 se tak mělo celkem jednat o cca 300 kusů zvířat!

Podezření a okolnosti, týkající se úhynu zvířat v objetu farmy, se skutečně potvrdily na základě provedené kontroly ze strany zástupců Krajské veterinární správy a policistů ze Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Hradec Králové na jaře letošního roku. Na místě bylo mj. zjištěno, že nebyla splněna hlásná povinnost ohledně „kadáverů“ a části uhynulých zvířat a dále povinnost, týkající se jejich třídění, bezpečného uložení atd. V části  hnojiště bylo nalezeno 18 uhynulých ovcí v různém stupni rozkladu.
 
Ke zjištění přesné příčiny smrti zvířat byl následně přibrán znalec z oboru zemědělství, odvětví veterinářství, který vypracoval posudek. Z pitevního protokolu mj. vyplynulo, že příčinou úhynu ovcí bylo ve 2 případech metabolická porucha, ve 12 případech pak vyhladovění a akutní srdeční selhání, doprovázené dystrofickými a degenerativními stavy orgánů, které je často doprovázené bolestivými stavy a poruchami vedoucími k smrti utýráním surovým a trýznivým způsobem.
 
Policisté v okolí farmy v minulosti rovněž řešili opakované útěky ovcí, které se pohybovaly po komunikaci. Občané prý dokonce nacházeli těla ovcí i v nedaleké řece Orlici, kam chodila zvířata pít.
 
Obviněnému nyní hrozí až 5letý pobyt za mřížemi. Vyšetřován je na svobodě.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Zveřejněno: 21. listopadu 2013 v 15:30
Odkazy do noveho okna

uhynulá ovce

uhynulá ovce 

Detailní náhled

uhynulé ovce

uhynulé ovce 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem