Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Týrání zvířat ze strany chovatele skotu

TRUTNOVSKO – Krávy uhynuly hladem a špatnou péčí. 

Z přečinu týrání zvířat obvinil policejní komisař v těchto dnech 55letého muže z Trutnovska. Tomu je kladeno za vinu, že nejméně od konce roku 2017 do konce ledna 2018 na svém hospodářství na Rtyňsku v Podkrkonoší řádně nezajistil krmení a napájení krav, ani vhodné podmínky pro jejich chov. Zvířata vlivem takového zacházení uhynula hladem a některá musela být usmrcena následně veterinářem. Podle policistů takto muž zavinil úhyn většího počtu zvířat, nejméně však 8 kusů krav, včetně telat.

Případem se začali kriminalisté zabývat začátkem letošního roku na základě oznámení od Krajské veterinární správy Královéhradeckého kraje. Žalostný stav zvířat totiž nezůstal bez povšimnutí ani lhostejný ze strany občanů. Rozsah vážnosti stavu zvířat zjistili veterinární inspektoři při provedené kontrole v součinnosti s policejním orgánem. Ta odhalila, že všechna jsou ustájena ve stájích vazným způsobem, který jim téměř neumožňoval pohyb, dále bez možnosti jídla a vody. Zubožený skot byl ustájen na směsi podestýlky a výkalů, ta u některých z nich dosahovala výšky až jednoho metru, zvířata se tak nemohla vůbec hýbat, a při kontrole tak musela být doslova vyproštěna. Přímo na místě pak veterinář usmrtil dvě krávy, aby ukončil jejich trápení a předsmrtnou agónii. Další pak musely být utraceny s odstupem několika dní. Všechna zvířata zjevně trpěla nedostatečnou péčí a to i veterinární, když v samotných stájích byly nalezeny kosterní pozůstatky mladého skotu. Kontrola rovněž odhalila, že podle výpisu o počtu chovaných zvířat, chybí celkem 5 kusů krav z celkového počtu 15 kusů. K této skutečnosti chovatel uvedl, že je zakopal na polním hnojišti z důvodu nedostatku financí.

Chovateli tak klademe za vinu, že dlouhodobě omezoval napájení i výživu zvířat a choval je ve zcela nevhodných podmínkách tak, že jim způsoboval utrpení. Rovněž nesplnil hlásnou povinnost při úmrtí zvířat a dále povinnost, týkající se jejich třídění a bezpečného uložení.

Policisté si v rámci vyšetřování celého případu vyžádali i provedení pitvy, ze které vyplynulo, že zvířata trpěla vyhubnutím, dále akutním zánětem předžaludků, slezu, tenkého střeva s hnilobným obsahem žaludku, doprovázeným dystrofickým stavem důležitých orgánů, které je často spojené s bolestivými stavy a poruchami vedoucími k smrti utýráním surovým a trýznivým způsobem.  

Obviněnému nyní hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Stíhán je na svobodě.

nprap. Lukáš Vincenc
21. listopadu 2018, 11:30

vytisknout  e-mailem