Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Týrání zvířat

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požadovala poskytnutí následujících informací:

1) Pokud trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat podá osoba bez toho, aniž by se předtím obrátila na místně příslušnou Krajskou veterinární správu, obrátí se vždy orgány činné v trestním řízení v rámci vyšetřování na veterinární správu s žádostí o odborné vyjádření?

2) Jsou orgány činné v trestním řízením vázány tímto odborným vyjádřením?

3) Pokud ne, lze i přesto říci (čili zda se tak děje praxi), že orgány činné v trestním řízení dále v trestním řízení nepokračují, vyjádřila-li se Krajská veterinární správa v tom smyslu, že k týrání nedošlo?

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadatelce následující:

ad 1) Po přijetí trestního oznámení ve věci možného podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat policejní orgány standardně spolupracují s orgány místně příslušné krajské veterinární zprávy. Podle situace a potřeby dalších opatření si mohou vyžádat odborné stanovisko ke konkrétní věci.

ad 2) Odborná vyjádření orgánů Státní veterinární správy jsou z hlediska odborného postavení hlavní autoritou v oblasti welfare a jsou pro ostatní orgány při řešení případů rozhodující.

ad 3) Viz odpověď na otázku č. 2.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 20. 4. 2020

vytisknout  e-mailem