Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Týrání žen

Karviná - Jeden agresor je ve vazbě, druhý byl vykázán... 

V uplynulých týdnech hned dva muži si vyslechli obvinění z týrání blízké osoby. V polovině března komisařka 1. oddělení služby kriminální policie a vyšetřování Karviná zahájila trestní stíhání a obvinila 36letého muže. Důvodně podezřelý muž se bude zpovídat ze spáchání zločinů týrání svěřené osoby a týrání osoby žijící ve společném obydlí.

Za vinu je mu kladeno, že po dobu nejméně dvou let do současné doby záměrně, opakovaně a bezdůvodně měl být ke svým blízkým agresivní, podezřívavý a vulgární. Jeho agresivita se postupně stupňovala. Každodenní konflity zřejmě probíhaly za přítomnosti nezletilých dětí a mladistvé dívky. V tomto období, nejméně dvakrát se obviněný muž dopustil i  fyzického násilí. Napadení měla přihlížet dívka, která se snažila ženu chránit. Bohužel i ona měla dostat pěstí. Dále muži bylo prokázáno, že děti nepřiměřeně trestá a vulgárně jim nadává. Rodina žije v neustálých obavách z dalších konfliktů.

Soud vyhověl návrhu státního zástupce a obviněného muže vzal do vazby. V případě prokázání viny může být potrestán trestem odnětím svobody na dvě léta až osm let. Policisté využili svého oprávnění a muže ze společného obydlí vykázali.

Druhý příběh týrání

Dalším obviněným z týrání blízké osoby je 33letý muž. Komisařka 1. oddělení služby kriminální policie a vyšetřování Karviná proti němu zahájila trestní stíhání a obvinila ho ze spáchání zločinu týrání osoby žijící ve společném obydlí.

Obviněný měl nejméně od roku 2015 do současné doby ve společně obývaném bytě verbálně i fyzicky napadat ženu. Záměrně, opakovaně a bezdůvodně ji obviňoval, urážel hrubými výrazy, neustále ji kontroloval. Jeho agresivní chování se stupňovalo, až vyvrcholilo fyzickým napadením. Po prvním napadení frekvekce útoků byla již častější. Bylo prokázáno, že jedno z napadení vůči ženě se odehrálo i v době jejího těhotenství.

I v tomto případě obviněnému muži hrozí trest odnětím svobody na dvě léta až osm let. Policisté využili svého oprávnění a muže ze společného obydlí vykázali.

Od ledna letošního roku policisté Územního odboru Karviná napříč okresem ze společného obydlí vykázali v souhrnu celkem osm osob. V minulém roce 2020, za stejné období, bylo vykázáno celkem devět osob. Za celý rok 2020 celkové číslo vykázáných osob je 17.

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková, 9. dubna 2021

vytisknout  e-mailem