Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Týrání osob a zvířat

Sešli se zástupci organizací  

Začátkem prosince letošního roku proběhla v budově Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Tachov schůzka zástupců jednotlivých organizací, které se zabývají problematikou týrání osob a týrání zvířat. Kromě komisaře služby kriminální policie a vyšetřování mezi přítomnými nechyběla státní zástupkyně, pracovnice probační a mediační služby, pracovníci příslušných odborů Městského úřadu Tachov a Stříbro a zástupce centra sociálních služeb. Své zástupce zde měly také krajská veterinární správa a záchranná stanice živočichů.
Cílem schůzky bylo shrnout a zhodnotit vzájemnou spolupráci jednotlivých organizací, rekapitulovat jednotlivé případy a seznámit se s novým trestním zákoníkem, zejména se zněním trestných činů, které se na uvedenou problematiku vztahují.  
V souvislosti s trestným činem týrání osob se za uplynulé období roku 2009 policisté na Tachovsku zabývali několika případy. Ve dvou případech byly zahájeny úkony trestního řízení, neboť skutky naplňovaly znaky příslušného trestného činu, v dalších případech se jednalo o přestupky, které byly odevzdány správnímu orgánu k projednání. V jednom případě policejní orgán věc odložil, neboť po provedeném šetření zjistil, že ke spáchání trestného činu nedošlo.  
V souvislosti s trestným činem týrání zvířat šetřili policisté jeden případ, a to otrávení německého ovčáka v obci Studánka. Pachatele se v tomto případě nepodařilo ustanovit, proto policejní orgán věc dle trestního řádu odložil.  
Zúčastnění zástupci organizací také rozebírali novelu trestního zákona, neboť s ní dochází k některým změnám ve skutkových podstatách trestných činů. Nově definuje trestní zákoník trestný čin zanedbání péče o zvíře z nedbalosti, kde hrozí viníkovi mimo jiné i trest odnětí svobody až na 6 měsíců. V případě, že by se jednalo o zanedbání péče většího počtu zvířat, kdy dojde ke smrti zvířete nebo k trvalým následkům na zdraví, může být pachatel potrestán odnětím svobody až na 2 roky.
V závěrečné části jednání byl vyhrazen prostor pro připomínky a dotazy. Ty se týkaly zejména oprávnění, kterých může policie využít v souvislosti s touto problematikou.
Celkově lze setkání hodnotit jako přínosné, a tak je pravděpodobné, že se zástupci uvedených organizací sejdou opět v příštím roce.
 

vytisknout  e-mailem