Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Tyran nesmí domů

ZLÍNSKO: Policisté dali ženě šanci na nový život. 

Devět let útrap snášela pětačtyřicetiletá žena od svého o pět let mladšího muže. Využil její nelehké životní situace a několik let ji podle všeho zejména psychicky týral. O pohlavky však nouze taky nebyla.
Situace vygradovala o uplynulém víkendu. V sobotu před půlnocí se bosá žena objevila na obvodním oddělení, aby nahlásila, že ji napadá vlastní muž. Z výslechu ženy i dalších svědků vyplynulo, že muž ji neustále nadává a ponižuje. Navíc občas přidá fyzické tresty. V sobotu jeho vulgární ataky neměly konce, muž svou ženu bil, vláčel ji po zemi, vzal jí i mobil, aby nemohla zavolat policii. Nakonec se jí však podařilo vyběhnout ven. To byla chvíle, kdy se rozhodla, že už si nenechá ubližovat. Policisté důkladně zvážili situaci a devětatřicetiletého muže vykázali.
Své jednání byl muž podle dosavadního vyšetřování schopen rozpoznat a korigovat. Nejednal totiž pod vlivem alkoholu, jak v těchto případech často bývá. Využil však toho, že jeho manželka je cizinka a v podstatě nemá kam odejít, nemá možnost jiného bydlení. Její kontakty s vlastní rodinou a přáteli se dlouhodobě snažil zpřetrhat.
Nyní má žena díky zásahu policistů z Vizovic deset dnů na to, aby se o sebe postarala a obnovila spojení s rodiči. Vykázání je preventivní institut. Muž se ke své ženě nesmí přiblížit a nesmí ji kontaktovat ani přes mail či mobilní telefon. V jiném případě mu hrozí za maření výkonu úředního rozhodnutí až roční vězení. Stejný trest by čekal i na ženu, pokud by byla po dobu vykázání se svým manželem ve styku nebo ho pustila domů.
Policisté partnery nevykazují z domácnosti bez důkladného ověření všech skutečností. Nejednou se stalo, že se manželé dohadovali v rámci rozvodového řízení a vymýšleli si na své partnery neuvěřitelné hrubosti. Takové naschvály musíme vyloučit. Ve vizovickém případě byla jednoznačně dána role agresivního jedince a jeho oběti, chování agresora se sice výrazně nestupňovalo, ale dlouhodobě se opakovalo. Prozatím podáváme návrh na jeho potrestání v rámci přestupkového řízení.
 
13. srpna 2012, Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem