Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Týral ji

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Léta týral svou ženu, která doufala, že se muž změní.  

 

Žena středního věku několik dlouhých let snášela týrání ze strany svého manžela. Po celou dobu doufala a marně se přesvědčovala, že se muž změní a vše špatné skončí. Manžel se ale nezměnil, intenzita týrání neklesala, ale naopak stoupala. Týraná žena vše poprvé oznámila policii až poté, co se s mužem rozvedla.

Vše začalo nadávkami a občasnou fackou, kterými despotický manžel svou ženu častoval již nedlouho po svatbě. Po narození jejich syna se vše začalo ještě zhoršovat. Nadávky začaly být vulgárnější a bití hrubší. Zhruba v polovině roku 2004 psychické i fyzické týrání nabralo už těžko snesitelných rozměrů. Manžel jí zakazoval setkávání s kamarádkami a dalšími lidmi, nadávky nejhrubšího zrna slýchala téměř denně, minimálně jednou týdně ji muž zfackoval nebo zbil pěstmi, někdy do ní i na zemi kopal. Svědkem ponižujících nadávek a fyzických útoků byl v mnoha případech i jejich dospívající syn. Po pár měsících se žena pokusila o sebevraždu. Naštěstí ji lékaři zachránili! Týraná žena se ale vrátila do zajetých kolejí svého manželství. Alkohol v agresivním muži posiloval jeho tyranské sklony. Vše dospělo až k tomu, že několikrát v opilosti svou ženu znásilnil.

Až v loňském roce se týrané ženě podařilo najít dostatek sil na to, aby se svému tyranskému manželovi vymanila z jeho područí. Rozvedli se a poté dospěla k tomu, že útrapy, které snášela, nemohou zůstat nedořešené a přišla na policii. Jedním z hlavních důvodů, proč o své situaci nemluvila už dříve, byl pocit studu, který za svou situaci neoprávněně nesla. Uherskohradišťští policisté vyslechli její nešťastný příběh a ihned začali vyšetřovat okolnosti trestné činnosti, ke které docházelo za zavřenými dveřmi jednoho z domů v obci na Uherskohradišťsku. V těchto dnech, po zadokumentování důkazů a všech dostupných výsleších, uherskohradišťští kriminalisté obvinili čtyřicetiletého muže ze spáchání trestných činů týrání osoby žijící ve společné domácnosti a znásilnění. Doposud netrestanému muži za spáchání těchto trestných činů hrozí až osm let vězení.


 

Domácí násilí je jednou z velmi problematických oblastí kriminality, která je ve společnosti rozšířena. Ohrožené osoby zpravidla nejsou schopny se samy a včas vymanit z kruhu psychického, fyzického nebo sexuálního násilí, ke kterému opakovaně dochází v soukromí, tedy skrytě mimo kontrolu veřejnosti. Právě včasné vykročení z hradby soukromí, která nebrání ohroženou osobu, ale naopak agresora, je možným startem ke změně této velmi složité životní situace. K prvnímu kroku většinou týraný člověk potřebuje pomocnou ruku, kterou mu mohou podat jeho blízcí, známí nebo lidé z organizací věnujících se této problematice (např. Bílý kruh bezpečí). Pomoc, ochranu a cestu ke spravedlnosti nabízí a zajistí samozřejmě také zkušení policisté, kteří se problematice domácího násilí ve službě veřejnosti věnují.


 

25. leden 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem