Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Tým "Kamion" v akci na dálnici D1

KRAJ VYSOČINA - Řidič vezl po dálnici "načerno" nebezpečný náklad 

Jedna ze sedmi skupin nově vzniklého policejního týmu včera dopoledne kontrolovala řidiče kamionů na 117. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Policisté při í kontrole odhalili jeden velice závažný přestupek. Řidič nákladního vozidla převážel nebezpečnou látku, ale jeho vozidlo nebylo označeno  tak, jak v takovém případě ukládají právní předpisy.
 
V kraji Vysočina zahájil začátkem března činnost nově vzniklý tým policistů. Ve speciálně vyškoleném týmu s názvem „Kamion“ je v současné době zařazeno jedenadvacet policistů, kteří operují v sedmi skupinách po celém kraji. V rámci České republiky se jedná o ojedinělý tým s tak speciálním  zaměřením.
Prioritou pro tento tým se stává nejen dálnice D1, ale také silnice prvních a druhých tříd. Právě tyto silnice v kraji jsou zatěžovány kamiony, které sjíždějí z dálnice, aby se vyhnuly placení mýtného. Jedním z nejvíce zatížených úseků je silnice druhé třídy číslo 602, která kopíruje dálnici z Jihlavy ve směru na Brno.  „Rozsáhlé kontroly kamionů by měly přispět ke zlepšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, a to nejen na dálnici D1,“ řekl koordinátor týmu kpt. Mgr. Petr Halán, vrchní komisař Odboru služby dopravní policie.
 
Ke zřízení speciálního týmu vedla vedení vysočinské policie řada důvodů. Patří mezi ně stále se zvyšující podíl řidičů nákladních vozidel na dopravních nehodách. Právě na úseku dálnice D1 se tyto nehody řadí k těm nejtragičtějším a nejzávažnějším. Pokud na tak frekventované dálnici havaruje kamion, na vozovku se vysype jeho náklad nebo zůstane napříč přes dálnici, odstraňování následků je záležitostí několika hodin. To pak způsobí velké problémy. Za takovou nehodou se tvoří dlouhé kolony a při jejich rozjíždění často dochází k dalším zbytečným kolizím.
 
Policistům také došla trpělivost s kamiony, které jezdí po našich silnicích přetížené a nadměrně zatěžují silnice. Stále častěji bývá příčinou nehody nákladního vozidla únava nebo mikrospánek řidiče, který nedodržuje zákonem stanovené přestávky. Policisté z týmu Kamion proto dohlédnou i na tyto oblasti – tedy dodržování bezpečnostních přestávek.
 
„Od začátku března, kdy tým vznikl, do dnešní doby, policisté zkontrolovali zhruba 250 nákladních vozidel Odhalili jsme několik desítek řidičů, kteří nedodržují bezpečnostní přestávky, jezdí s přetíženými náklady a auta mají ve špatném technickém stavu,“ dodal Petr Halán s tím, že od začátku letošního roku policisté v našem kraji řidičům uložili kauce ve výši jednoho milionu korun.
 
A jak v praxi probíhá kontrola, která v případě jednoho vozidla trvá téměř jednu hodinu? Speciálně vyškolené hlídky především zjišťují, zda profesionální řidiči dodržují pravidla, která se běžných řidičů netýkají – tedy zda dodržují bezpečnostní přestávky a neřídí příliš dlouho nebo zda mají v pořádku doklady k nákladu. Současně s tím probíhají také technické kontroly vozidel i kontroly správného uložení nákladu.
 
„Vedle kontrol technického stavu vozidel se hodláme více zaměřovat i na upevňování nákladu. Zjišťujeme totiž, že jak řada nehod na dálnicích je spojena s tím, že z nákladního vozidla něco vypadlo. Majitelé vozidel na správné uložení zboží nekladou důraz. Součástí policejních kontrol je i zjišťování celkové hmotnosti a zatížení jednotlivých náprav soupravy. Pokud chceme udělat důkladnou kontrolu, tak nám prohlídka jednoho kamionu trvá skutečně v průměru jednu hodinu,“ dodal jeden z policistů týmu Roman Hlouch.
 
Přestupků se dopouštějí čeští i zahraniční řidiči. Řidiči zejména z třetích zemí často nedodržují zákonem stanovené bezpečnostní přestávky a falšují tachografy. Někteří používají buď vypínače na tachografech, nebo magnety. To znamená, že zapnou elektrický impuls, tachograf nepíše a přitom oni jedou. Na digitálních tachografech to je obdobným způsobem jen s tím rozdílem, že na digitálním tachografu je to poznat z výtisku karty řidiče.
 
Policisté se také setkávají s tím, že řidiči kamionů převážejí v autech daleko těžší náklad než mají povoleno. Tohoto protiprávního jednání se dopouštějí zejména cizinci. Vedou přes naši republiku tranzit, v blízkosti hranic se sdružují a Českou republikou projíždějí přetíženi. Pak část nákladu zase u hranic vykládají, aby za hranicemi měli váhu v pořádku, protože se obávají daleko přísnějších postihů. Řidiči kamiónů si budou muset zvyknout na pravidelné vážení, na kontroly tachografů, dodržování bezpečnostních přestávek a pravidel pro přepravu nebezpečných látek.
 
Méně závažné přestupky policisté na místě řeší uložením pokuty v blokovém řízení. V těchto případech může pokuta dosáhnout částky 2000 korun. Většinu závažnějších zjištěných přestupků českých řidičů pak řeší úředníci ve správním řízení. Cizinci musí na místě  zaplatit kauci, protože u nich hrozí, že by se mohli vyhýbat správnímu řízení. Výše kauce se pohybuje od 10 000 do 50 000 korun podle závažnosti porušené povinnosti. Pokud řidič kauci nesloží, může mu policista zabavit doklady k vozidlu a k nákladu a zakázat mu pokračování v jízdě. Od začátku letošního roku už policisté na kaucích vybrali jeden milion korun, což je o něco nižší částka, než kterou vybrali za celý loňský rok.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
1.duben 2011
 
 
Odkazy do noveho okna

Tým Kamion 1

Tým Kamion 1 

Detailní náhled

Tým Kamion 2

Tým Kamion 2 

Detailní náhled

Tým Kamion 3

Tým Kamion 3 

Detailní náhled

Tým Kamion 4

Tým Kamion 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem