Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Týdenní provoz KACPU

PARDUBICKÝ KRAJ - Centrem prošlo téměř 4500 lidí z Ukrajiny. 

Od středy 2. března 2022 funguje v Pardubicích, stejně jako po celé republice, KACPU - Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Díky Pardubickému kraji mají všechny dotčené organizace, které na místě pracují a poskytují pomoc, zajištěnou skvělou technickou a organizační pomoc. Za Policii ČR od prvních hodin na místě koordinuje veškeré činnosti centra vedoucí Odboru cizinecké policie plk. Mgr. Martin Míča, který uvádí: „Od prvních hodin jsme se snažili všechny „stanoviště“, kterými budou muset občané Ukrajiny projít ustavit na místě tak, aby na sebe logicky navazovala. Nechtěli jsme, aby zde občané z Ukrajiny bezmyšlenkovitě „pobíhali“ od jedné organizace ke druhé, vznikal zde chaos a tím by se prodlužovala doba odbavení. Určitě je na místě také zmínit obrovské nasazení pracovníků krajského úřadu, které jsem měl neustále k ruce, a kteří byli ve dne v noci ochotni pomoci s čímkoliv bylo potřeba.“   Kromě policistů na místě pracují také pracovníci Správy uprchlických zařízení MV, Odboru azylové a migrační politiky MV, Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, krajského úřadu, úřadu práce, zdravotní pojišťovny, Českého červeného křížem, Charity a další. Potravinová banka na místo neustále dodává jídlo a pití pro příchozí.

Plukovník Míča dále uvádí: „Naši policisté zde pracují od prvního dne 24 hodin denně, začínali jsme se třemi odbavovacími přepážkami cizinecké policie, nyní jich máme až šest v centru a další čtyři fungují na běžném pracovišti cizinecké policie v Husově ulici. Kdo ale nemá zajištěné ubytování, musí primárně přijít sem do centra. Od neděle se k 24hodinovému provozu přidali i hasiči, kteří nyní před budovou centra mají postavené vytápěné stany pro občany čekající na odbavení. Díky vyhlášení nouzového stavu na naše policisty přešla i část agendy Odboru azylové a migrační politiky MV (OAMP), tudíž jsme schopni v noci provádět nejen registraci, ale i vydávat víza za účelem strpěníKolegové z OAMP zde pracují během dne na dvou přepážkách a další mají na běžném pracovišti v Pernerově ulici“

Krajské asistenční centrum se nachází v jedné z budov Krajského úřadu Pardubického kraje v prostorách, kde bylo v minulosti očkovací centrum. Kromě zajištění zázemí pro obsluhu asistenčního centra připravil kraj pro příchozí ukrajinské občany také servis v podobě průkazového focení. „Jsme si vědomi toho, že občané z Ukrajiny přijdou do centra často v noci, do nového prostředí a potřebují velmi rychle vyřešit všechny náležitosti. Proto jsme v rámci centra vytvořili také fotokoutek, ve kterém jim je zcela zdarma pořízena průkazová fotografie, se kterou mohou dále pokračovat v řešení nezbytných administrativních úkonů. Nechceme tak, aby museli bloudit po městě a bez znalosti jazyka hledat například klasické komerční fotografické služby,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Doba odbavení je zhruba od 15 do 30 minut, někdy jsou před centrem fronty, jindy je provoz plynulejší. Co se týká dotazů na kapacitu nebo odbavování, snažíme se denně odbavit všechny, kteří do centra přijdou. Co se týká počtu odbavených, zde jsme se pohybovali na čísle zhruba 150 lidí v den otevření, a dostali jsme se přes čísla 300 a 500 osob denně, až na téměř osm stovek za poslední dny. K uplynulé půlnoci centrum odbavilo necelých 4500 lidí.

11. březen 2022
mjr. Ing. Markéta JANOVSKÁ, tisková mluvčí policie Pardubického kraje
Mgr. Dominik BARTÁK, tiskový mluvčí Pardubického kraje

vytisknout  e-mailem