Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Týden prevence na jihu Čech

Jižní Čechy - V prvních zářijových dnech policisté zaměřují svoji pozornost na školáky. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Zebra se za Tebe nerozhlédne
Po čtyři dny minulého týdne se jihočeští policisté zapojili do celorepublikového preventivního projektu „Zebra se za Tebe nerozhlédne“, který Policie ČR každoročně pořádá společně se Zdravotní pojišťovnou MV ČR a Českou radou dětí a mládeže. Cílem této akce je především upozornit chodce na dodržování pravidel při přecházení vozovky, připomenout jim nebezpečí, které jim při nesprávném přecházení hrozí a odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.
Na území Jihočeského regionu byli do projektu zapojeni vedle pracovníků preventivně informačních skupin také policisté z dopravní i pořádkové služby. Těm se společně podařilo na 39 přechodech pro chodce oslovit bezmála tisíc chodců. Jejich reakce byly většinou kladné. Občané kvitovali zvýšený pohyb policistů u přechodů, jejich vstřícný přístup a samozřejmě je mile překvapily i drobné dárky, které od policistů obdrželi. Snad největší zájem o akci tentokrát projevili senioři a maminky s dětmi. Projekt byl realizován na přechodech pro chodce ve 12 obcích našeho kraje. Z úst občanů zaznělo, že řidiči jezdí velice agresivně a mnohdy ani neumožní chodcům bezpečně přejít vozovku.
V průběhu týdne se v krajském městě dopravní policisté zaměřili také na nebezpečná místa, kde chodci k přecházení vozovky nevyužívají vyznačených přechodů pro chodce a svým nebezpečným chováním ohrožují nejenom sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Policisté se na vytipovaných místech přesvědčili, že si neukáznění chodci vůbec neuvědomují rizika svého jednání a neznají své povinnosti, které jim zákon ukládá. Proto budou policisté v podobných akcích i nadále pokračovat. Je nutné si uvědomit, že nám jde především o Vaši bezpečnost.
Pravidla o provozu na pozemních komunikacích je nutné nejenom znát, ale především je dodržovat. Jedním z nich je i vzájemné respektování a tolerance motorizovaných i nemotorizovaných účastníků silničního provozu. Obě skupiny se nesmí navzájem omezit, ale ani ohrozit. Riskování a hazard jak ze strany řidičů, tak ze strany chodců do silničního provozu jednoznačně nepatří.
 
Bezpečně do školy a zpět
V rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu s cílem snížit dopravní nehodovost proběhla v minulém týdnu další, tentokrát krajská, dopravně bezpečnostní akce s názvem „Bezpečně do školy a zpět“.
Do této akce bylo celkem nasazeno bezmála 150 policistů z dopravní i pořádkové policie, kteří zkontrolovali přes 1 100 motorových vozidel. Policisté zjistili přes 190 dopravních přestupků, to znamená, že se dopravního přestupku dopustil každý šestý řidič. Celkem 65 řidičů překročilo stanovenou rychlost, dva neukáznění řidiči usedli za volant i přesto, že před jízdou požili alkohol a u 25 řidičů policisté zjistili nepoužití bezpečnostních pásů. V průběhu akce policisté společně zkontrolovali přes 280 osob a podařilo se jim také zjistit jednoho pachatele trestné činnosti.

vytisknout  e-mailem