Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Týden bezpečnosti pro chodce

V týdnu od 6. do 12. května proběhl druhý ročník celosvětového Týdne bezpečnosti silničního provozu, který vyhlásila Organizace spojených národů. Letos byl zaměřen na chodce, kterých každý týden zemře na celém světě přes 5 000.  

Jedním z cílů akce bylo, aby v tomto týdnu nepřišel o život ani jeden člověk. Akce byla zahájena 6. května v Centrálním parku na Praze 4. Jak uvedl šéf dopravní policie plk. Ing. Tomáš Lerch: „Pro Policii České republiky je bezpečnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu dlouhodobou prioritou. Sami chodci si ale musí uvědomit, kde se pohybují. Důležitý je také vzájemný respekt a tolerance všech. Jen tak dojde na silnicích ke snížení počtu obětí dopravních nehod.“
 
V loňském roce přišlo na českých silnicích o život 146 chodců. Jejich počet byl tak v loňském roce nejnižší od roku 1993, kdy se za tu dobu snížil přibližně o 50%. Za první čtyři měsíce letošního roku zemřelo 34 chodců, kdy tak v porovnání se stejným obdobím loňského roku došlo k poklesu o 16 chodců usmrcených na silnicích.
 
V České republice se v rámci Týdne bezpečnosti uskutečnilo více jak 70 akcí, na kterých si lidé mohli vyzkoušet například trenažéry jízdy v autě nebo na motocyklu, nebo pomocí speciálních brýlí zjistit, jak špatně se řídí pod vlivem alkoholu.
 
Tento týden nepřežil 1 chodec. K tragické dopravní nehodě došlo v sobotu před půlnocí na R 52 Brno - Mikulov nedaleko Modřic, kdy řidič osobního vozu srazil chodce, který šel po okraji vozovky, v místě, kde to není dovoleno.
 
Video ze zahajovacího dne naleznete zde.
 

kpt. Mgr. Zuzana Součková
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
13. května 2013

 

 

 

vytisknout  e-mailem