Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Týden bezpečnosti chodců začíná

Každý týden na celém světě zemře na silnicích přes 5 000 chodců. Také z tohoto důvodu OSN již podruhé vyhlásila celosvětový Týden bezpečnosti silničního provozu, který se letos zaměřuje právě na chodce. Uskuteční se v týdnu od 6. do 12. května. 

Dekáda aktivit pro bezpečnost silničního provozu 2011 – 2020 počítá se snížením celkového počtu obětí dopravních nehod až o 5 milionů, což znamená zmenšení jejich počtu téměř o jednu třetinu (ročně na světě důsledkem dopravních nehod zemře cca 1,3 milionu osob). Nedílnou součástí Dekády je vyhlášení v pořadí již druhého Týdne bezpečnosti silničního provozu. Jelikož na silnicích celého světa zemře týdně několik tisíc chodců, jedním z cílů této akce je, aby v týdnu od 6. do 12. května nepřišel o život ani jeden chodec. „Je to krátkodobý plán. Na celém světě budou po tento týden v rámci Dekády konány různé akce upozorňující na důležitost bezpečnosti chodců,“ upřesňuje Roman Budský, vedoucí oddělení BESIP při Ministerstvu dopravy.
 
Road Safety Week se koná pod záštitou premiéra Petra Nečase, ministra dopravy Zbyňka Stanjury, kardinála Dominika Duky, policejního prezidenta Martina Červíčka a primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody.
 
Celá akce začala v pondělí 6. května v prostorách Centrálního parku v Praze. „Loni se jen v Praze 4 stalo 1 889 dopravních nehod. Pro někoho je to jen číslo, pro někoho životní tragédie. Proto podporuji každou aktivitu, která vede k zajištění větší bezpečnosti, ke snížení počtu dopravních nehod a zejména stále hrozivějších následků dopravních nehod,“ uvedla radní Lucie Michková, předsedkyně Komise pro bezpečnost a prevenci kriminality v Praze 4.
 
V rámci bohatého doprovodného programu si mohla veřejnost vyzkoušet řidičské trenažéry osobního automobilu nebo motocyklu, pro žáky prvního stupně bylo připraveno dětské dopravní hřiště Městské policie, různé kvízy a soutěže BESIP Teamu. Pro mnohé byla zajímavá zážitková prevence v expozici občanského sdružení LitCom, kde bylo možné vyzkoušet různé simulace, např. co způsobí otřes mozku, jak se řídí v opilosti apod. Nechyběly ani simulátor nárazu vozu, který jasně prokazuje, že používání bezpečnostních pásů je nezbytné, a řada dalších zajímavých aktivit.
 
Týdne bezpečnosti silničního provozu se zúčastnili také studenti Střední zdravotnické školy v Chomutově, kteří poskytli první pomoc zraněným při dopravní nehodě. Ta se stala 24. dubna 2013 na přechodu pro chodce v Chomutově. Studenti této školy prokázali duchapřítomnost, když přivolali jednotky integrovaného záchranného systému a do doby jejich příjezdu se o zraněné chodce postarali a stabilizovali jejich zdravotní stav, čímž napomohli k záchraně lidských životů. Protože se chomutovští studenti zachovali velmi statečně a dokázali správně a rychle reagovat v krizové situaci, dostalo se jim osobního poděkování jak od ministra dopravy Zbyňka Stanjury, tak od šéfa dopravní policie Tomáše Lercha, který závěrem dodává: „Pro Policii České republiky je bezpečnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu dlouhodobou prioritou“.
 
  
Pro bližší informace kontaktujte:
  
Tiskové oddělení Ministerstva dopravy                     
mobil: + 420 724 757 577                               
e-mail: press@mdcr.cz                                     
  
Oddělení mediální komunikace a PR Policejního prezidia ČR
telefon: +420 974 834 374
e-mail: presspp@mvcr.cz
  
Odbor Kancelář starosty Úřadu Městské části Praha 4
mobil: +420 606 059 984
e-mail:
jiri.bigas@praha4.cz

vytisknout  e-mailem