Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tvorba čísel jednacích

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o následující informace: 
1) Jaký právní předpis či interní směrnice apod. upravuje pravidla pro „tvorbu“ čísel
jednacích řízení u policie České republiky?
2) Prosím o zaslání metodiky či interní směrnice apod. k bodu 1)
3) Pokud v čísle jednacím řízení u PČR je uvedeno „TČ“, znamená to, že v dané věci již byly zahájeny úkony trestního řízení? Pokud ano, z jakého právního předpisu či
směrnice či podobně toto vyplývá?
4) Je možné, aby nastala skutečnost, že řízení u PČR je označeno v č. j. „TČ“, aniž by
v dané věci byly zahájeny úkony trestního řízení? Pokud ano, z jakého právního
předpisu toto vyplývá? Případně prosím o jeho zaslání.
  
Policie České republiky žadateli k jednotlivým bodům sdělila následující informace:

K bodu 1)
Tvorbu čísel jednacích upravuje čl. 17 pokynu policejního prezidenta č. 170/2015, spisového řádu, v účinném znění od 1.1.2016.
K bodu 2)
Požadovaný dokument byl žadateli zaslán v příloze.
K bodu 3) a 4)
K daným bodům sdělujeme, že je možné, aby číslo jednací neslo označení TČ a ve věci přitom nebyly zahájeny úkony trestního řízení.

Obecně lze říci, že čísla jednací jsou přidělována dle charakteru věci. Prvotní označení spisu tímto bližším označením je tak na rozhodnutí policejního orgánu (útvaru), který takový spis zakládá. Je pak na něm, aby rozhodl, zda-li věc označí jako obyčejné ČJ, jako TČ, nebo PŘ (přestupek).

Okolnosti přijetí trestního oznámení, které je zaevidováno s bližším označením TČ, nemusí nutně znamenat, že ve věci došlo či dojde k zahájení úkonů trestního řízení, respektive že věc nebude možné vyřídit jinak (po provedeném šetření se může jednat o přestupek, nebo nebude jednání možné označit za trestný čin ani přestupek a bude ad acta uloženo, nebo pro možnost zahájit úkony trestního řízení je nutné podání doplnit, získat další podklady a až s určitou časovou prodlevou je možné úkony trestního řízení zahájit).
Nutno však zdůraznit, že označení čísel jednacích je pouze administrativního charakteru, v žádném případě nemá vliv na řešení věci samotné.
Bližší označení spisu (zda se jedná o ČJ, PŘ či TČ) je upraveno výše uvedeným pokynem policejního prezidenta č. 170/2015, spisovým řádem, v platném znění, konkrétně, jak bylo již výše uvedeno v článku 17 odst. 3 uvedeného pokynu: "V systému ETŘ se používá bližší označení pro označení dokumentů týkající se trestního řízení („TČ“), přestupkového řízení („PŘ“) a pro označení ostatních dokumentů („ČJ“)."

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 30. 11. 2020

vytisknout  e-mailem