Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tvoje cesta načisto

BEROUNSKO – Interaktivní preventivní přednáška pro žáky osmých tříd. 

V pátek 8. září prošli žáci osmé třídy 1. Základní školy v Hořovicích preventivním projektem Tvoje cesta načisto. Ten je zaměřený nejen na rizika spojená s užíváním návykových látek, ale také na kriminalitu, prostituci a další nežádoucí patologické jevy.

Žáci mají ve dvouhodinovém programu možnost zhlédnout film, ve kterém vystupuje parta mladých lidí, jejichž životy se po začátku užívání návykových látek začnou rapidně měnit. Zpočátku se do života mladých lidí vpletou cigarety, k nim se přidá alkohol a nakonec i pervitin a drogy. Ve filmu figuruje několik postav, přičemž ne všechny podlehli tlaku a určité zvědavosti a s drogami začali.

Žákům tímto nabízíme pohled na osudy lidí, kteří neuměli nebo nezvládli říci ne a na ty, kteří dokázali odolat a drogu nikdy nezkusili. Sami pak mají možnost posoudit a vidět, jak se život rychle a nepěkně mění. Děti se rovněž setkají s dalšími jevy, která se na drogovou závislost často nabaluje a to je další kriminalita a prostituce.

A aby to děti neměly úplně jednoduché, tak do filmu vstupuje virtuální policista, který jim pokládá dotazy z trestního a přestupkového práva. Děti, které byly rozděleny do týmů, společně diskutovaly a odpovídaly na položené dotazy. Tím jsme jim otevřeli možnost dozvědět se užitečné a důležité informace. Celým programem je provázela policejní preventistka, která dětem vysvětlila pojmy a zodpovídala další dotazy.

Tvoje cesta načisto je jedním ze třech hlavních pilířů policejní prevence. V rámci primární prevence se snažíme vstupovat mezi mládež a rozšiřovat její vědomí o rizicích užívání návykových látek a o trestněprávním důsledcích. Rovněž se je vhodným způsobem snažíme motivovat ke zdravému životnímu stylu a vlastní odpovědnosti.

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
12. září 2023

vytisknout  e-mailem