Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Turnovští policisté varují před vloupáním do aut

SEMILSKO - Během dvou týdnů zadokumentovali pět případů. 

Příležitost dělá zloděje, tak se dá ve zkratce shrnout všech pět případů vloupání do osobních vozidel, které v posledních dvou týdnech začali vyšetřovat policisté obvodního oddělení v Turnově. Všechny mají totiž společného jmenovatele, kterým je neopatrnost majitelů. Zloději se o jejich auta začali "zajímat" potom, co v nich zůstaly na viditelných místech ležet nějaké cennosti.

Tak například 17. ledna ponechal ve svém zaparkovaném luxusním vozidle tovární značky Audi Q 7 zhruba hodinu bez dozoru řidič svůj kufřík a notebook. Zloděj tyto věci odcizil po rozbití předního okénka. Jejich hodnotu vyčíslil majitel částkou 29 300 korun. Na dalších 25 000 korun přijde oprava okénka a nákup nové pneumatiky, kterou pachatel při krádeži propíchnul. Proč poškodil pneumatiku, nevíme. Možná proto, aby ho majitel případně nemohl rychlým vozem pronásledovat. vloupání

Zloděje zlákala 21. ledna v Příšovicích k vloupání do osobního vozidla značky Škoda Roomster taška na podlaze. Té se po rozbití okénka zmocnil v průběhu pěti minut. Našel v ní hotovost 4 600 korun, mobilní telefon značky Huawei za zhruba 6 600 korun a osobní doklady. U tohoto vozu bude oprava okénka stát kolem 3 500 korun. Téhož dne policistům nahlásila vloupání do osobního vozidla další žena, která si ve svém oplelu zaparkovaném v obci Ktová také ponechala  tašku. Žádné peníze ani jiné cennosti v ní sice neměla, nicméně oprava rozbitého zadního okénka ji v servisu vyjde na přibližně 4 000 korun. Ke krádeži došlo v průběhu jedné hodiny.

Dne 29. ledna majitelka Škody Roomster přišla o tašku, ve které měla mobilní telefon, peněženku s hotovostí 4 500 korun, platební kartu  a osobní doklady. Nechala ji patnáct minut v Příšovicích v autě bez dozoru. Celkem ji zloděj odcizil cennosti za 11 200 korun a oprava rozbitého okénka ji přijde na 3 500 korun.

Poslední případ policistům dne 31. ledna nahlásila také žena. Té někdo vnikl po rozbití okénka do osobního vozidla značky Volkswagen Touran zaparkovaného v Turnově a odcizil jí peněženku bez peněz. Ke smůle zloděje v ní měla jen doklady a kreditní karty. Ovšem v servisu zaplatí za opravu nejméně 4 000 korun. Tato krádež se odehrála během deseti minut.

Ve zmíněných případech jsme se přesvědčili o tom, že zloděje dokáže vyprovokovat k útoku na zaparkované vozidlo jak uvnitř vystavená taška s bezcenným obsahem, tak i drahý  notebook anebo peněženka, ať už plná anebo prázdná. Měli bychom se umět poučit i z chyb druhých,  nejenom z těch vlastních a pamatovat si, že v autech na parkovištích nemá zůstat nic z toho, o co nechceme přijít anebo to, co jen provokativně na okolí může působit. Tím máme na mysli prázdné krabice, kufry, tašky a podobně.

5. 2. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem