Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Šedesát minut po loupeži měli na rukou pouta

NYMBURK - Kriminalisté obvinili dva muže z loupeže. Přepadli benzinku v Lysé nad Labem. 

Na jedné straně neuvěřitelná odvaha zaměstnankyň benzinky, které se nenechaly zastrašit, na druhé velmi rychlá, a hlavně úspěšná práce nymburských policistů, na jejímž konci bylo zadržení pachatelů. Tak se dá velmi krátce shrnout čin, ke kterému došlo šestý lednový den roku 2022 v Lysé nad Labem - přepadení benzinové čerpací stanice.

Dva muži - jeden maskovaný kapucí, druhý rouškou -  přišli 6. ledna 2022 kolem půl jedné v noci na benzinovou čerpací stanici, zprvu jako zákazníci, kdy se zdržovali u regálů se zbožím. Pak ale vyrazili až za prodejní pult, kdy jeden z mužů s nožem s 30 centimetrovou čepelí a druhý s výhrůžkou zastřelením, zastrašovali obě zaměstnankyně, a to zřejmě se záměrem odnést si peníze. Co ale ani jeden z nich nečekal, byla reakce obou žen. Ani jedna se nenechala zastrašit a obě se mužům postavily na odpor a zpoza pultu je vytlačily. Následně se oba dali na útěk, při kterém ještě jeden z dvojice vzal z regálu láhev vodky.

Následovalo oznámení této události na linku tísňového volání 158, kdy po předání této informace s popisem možných podezřelých se do pátrání okamžitě zapojilo pět policejních hlídek, a to z Milovic, Nymburka, policisté z oddělení hlídkové služby, cizinecké policie, hlídka dálniční policie, ale také psovod.

Oba muže odpovídajícího popisu se podařilo zadržet policejní hlídce z obvodního oddělení Nymburk společně s psovodem v ulici Příčná v Lysém nad Labem. Do 60 minut od spáchání loupeže, kdy se ani nezmohli na odpor, tak měli na rukou policejní pouta a muži zákona je eskortovali na policejní oddělení.

A kdo byli muži, kteří se rozhodli ke spáchání tohoto násilného trestného činu? Teprve 19letý mladík ze Slovenska a 21letý Čech. Oběma již policisté sdělili obvinění ze zvlášť závažného zločinu loupeže podle § 173 odst. 1 trestního zákona, kde jim v případě uznání viny před soudem hrozí až desetileté tresty. Na mladšího z dvojice vydal Okresní soud pro Prahu 1 příkaz k zadržení pro přečin výtržnictví. U něho také soudce Okresního soudu v Nymburce akceptoval vazební vyšetřování, a to z důvodu, aby se případně nevyhýbal trestnímu stíhání a aby trestnou činnost neopakoval. Oběma hrozí až desetileté tresty.

I přesto, že se obě ženy zachovaly statečně, policisté tuto "stratigii" nedoporučují. Vždy je nutné mít na zřeteli, že nejcenější si zachování si vlastního života . . .


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
11. ledna 2022

vytisknout  e-mailem