Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tři v jednom

Praha 23. října 2009 – Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování završili tento týden mnohaměsíční práci na třech případech objasňování trestné činnosti spojené s extremistickou scénou v České republice.  

     Ve středu 21. října provedli detektivové ÚOOZ v rámci tří samostatných trestních řízení řadu domovních prohlídek na několika místech České republiky. Zadrženy byly osoby podezřelé z trestné činnosti spočívající v podpoře a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.
     Tuto realizaci, či přesněji tyto realizace, je možné označit za zcela ojedinělou akci ÚOOZ, neboť nikdy v historii tohoto útvaru nebyla v jeden okamžik realizována tři samostatná trestní řízení. Nic na tom nemění ani fakt, že všechny tři se týkají extremistické scény.
 
„WHITE JUSTICE“
     Dne 21. října 2009 bylo zadrženo v Táboře, Praze, Veselí nad Lužnicí, Chebu, Oseku, Žatci, Lounech, Přerově a Dobříši celkem 12 podezřelých osob s vazbami na ultrapravicově orientovanou a militantní organizaci White Justice.
     Tato organizace vedle šíření extrémní pravicové ideologie cvičí vlastní úderné skupiny pro ofenzivní vedení boje v rámci tzv. fight campů. Podle poznatků detektivů ÚOOZ je tato organizace přes své členy a sympatizanty propojena s hnutím „Národní odpor“.
     Proti 10 osobám bylo zahájeno trestní řízení pro podezření z trestného činu podpory a propagace hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka. Tyto osoby měly opakovaně pod přezdívkami přispívat na internetové stránky White Justice a na internet umísťovat listinné a obrazové materiály s projevy podporujícími myšlenky a odkaz Třetí říše.
     Ze strany policejního orgánu byly dány státnímu zástupci podněty pro vypracování návrhů na vzetí do vazby na 6 osob.
     V rámci této realizace bylo provedeno 18 domovních prohlídek, při kterých byly zajištěny věci důležité pro trestní řízení. Věc dozorují okresní státní zastupitelství v Táboře, Lounech a Teplicích a Obvodní státní zastupitelství Praha 7.
 
„LOTTA“
     Realizace tohoto trestního spisu proběhla dne 21. října 2009 v Praze a Kladně. Zadrženo bylo celkem 6 osob, 2 osoby byly následně obviněny z trestného činu podpory a propagace hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka.
     Muže a ženu v tomto případě detektivové viní z toho, že se po předchozí domluvě podíleli na zajištění výroby a distribuci materiálů propagujících neregistrované hnutí Národní odpor a jeho ženskou odnož Resistance Women Unity. Konkrétně se mělo jednat například o různé propagační samolepky či o vytvoření a provoz internetových webových stránek hnutí Resistance Women Unity. Minimálně v jednom případě se obviněná měla podílet také na zajištění koncertu tzv. White power music.
     Policisté podali státnímu zástupci podnět pro vypracování návrhů na vzetí do vazby obou obviněných.
     V rámci provedených domovních prohlídek byly zajištěny věci důležité pro trestní řízení. Věc dozoruje Obvodní státní zastupitelství Praha 1.
 
„POWER III“
     Dne 21. října 2009 bylo na několika místech ČR zadrženo celkem 6 osob. Detektivové ÚOOZ se v rámci této realizace objevili v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Hodoníně a Mimoni.
     Následně bylo z trestného činu podpory a propagace hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka 6 osob obviněno. Na žádnou z těchto osob policisté nepodávají podnět pro vypracování návrhu na vzetí do vazby.
     Všechny obviněné osoby jsou podezřelé z toho, že se společně s dalšími, již dříve obviněnými osobami, po předchozí vzájemné domluvě podíleli v ČR na přípravě, organizaci, personálním a materiálním zajištění 14 koncertů tzv. White power music. Podle obvinění tak činili s vědomím, že na těchto koncertech dochází ze strany účinkujících i diváků k šíření extrémně pravicových myšlenek neonacismu, nacionalismu, rasismu, xenofobie a výzvám k násilí proti lidem jiné barvy pleti, vyznání či politického smýšlení (blíže o White power music viz. Tisková zpráva ÚOOZ č. 6/2009)
     V rámci domovních prohlídek byly zajištěny věci důležité pro trestní řízení. Věc dozoruje Okresní státní zastupitelství Brno-venkov.
 
Co je ještě třeba dodat?
     Vyšetřování provedenými realizacemi zdaleka nekončí. V některých případech nemůžeme vyloučit rozšíření obvinění o další trestné činy, hovořit o tom v této chvíli by však bylo předčasné a zavádějící.
     Zdůrazňujeme, že termín realizací nemá žádnou spojitost s jakýmkoli řízením u Nejvyššího správního soudu ČR a naprosto odmítáme spekulace o politickém zadání. Byl vybrán jako první možný s ohledem na rozpracovanost všech tří trestních věcí, nutnost koordinace kroků v době realizace, a také s ohledem na nebezpečí ztráty důkazních materiálů.
     Také je třeba zdůraznit, že považujeme za úmyslné matení veřejnosti, hovoří-li někdo o tom, že policisté ÚOOZ při prováděných domovních prohlídkách teprve hledali jakési důkazy. My rozhodně nechodíme k nikomu domů důkazy HLEDAT ale ZAJIŠŤOVAT.
     V rámci trestního řízení White Justice jsou stíhány 3 mladistvé osoby. Proti těmto osobám je postupováno v souladu se zákonem o soudnictví ve věcech mládeže.
 
Závěrečná rekapitulace
     V rámci celé „trojrealizace“ bylo celkem zadrženo a vyslechnuto 24 osob. Z tohoto počtu bylo z trestného činu podpory a propagace hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka obviněno celkem 18 osob. Ze strany detektivů ÚOOZ byly státním zástupcům dány 8 podnětů pro vypracování návrhu na vzetí do vazby.
     Provedením realizací práce policistů ÚOOZ na zmíněných případech zdaleka nekončí.
 

vytisknout  e-mailem