Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Tři seniorky samy nabídly příležitost zlodějům

PROSTĚJOV - Předvánoční období by mělo být obdobím zvýšené obezřetnosti. 

Za uplynulý týden prostějovští policisté přijali oznámení tří seniorek o odcizení věcí při nakupování v supermarketech. Všechny tři případy měly velmi podobný scénář. Poškozenými byly ženy ve věku 66 – 67 let a příležitost zlodějům daly samy svou neopatrností. Ve všech případech tak přišly o věci uložené bez dohledu v nákupním vozíku.

V pondělí kolem šestnácté hodiny tak nakupující v supermarketu v Plumlovské ulici přišla o peněženku, kterou měla uloženou ve vozíku v kabelce. S peněženkou přišla i o osobní doklady a finanční hotovost přesahující 12 tisíc korun.

Ostatní dvě poškozené přišly rovnou o celou tašku i s peněženkou. Ve středu před šestnáctou hodinou v prodejně nedaleko centra města žena přišla o igelitovou tašku s peněženkou s osobními doklady, dvěma platebními kartami a finanční hotovostí 2 900 korun. Výše způsobené škody v tomto případě byla vyčíslena na bezmála 4 tisíce korun. Třetí žena nakupující v pátek dopoledne v Olomoucké ulici přišla o kabelku s peněženkou, osobními doklady, platební kartou, mobilním telefonem a finanční hotovostí. Způsobenou škodu vyčíslila na bezmála 8 tisíc korun.

Policisté ve věcech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zločinů krádež a přečinů neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Rady pro bezpečnost při nakupování v předvánočním období: Ubránit se takovému okradení je velice snadné. Stačí se držet jediné rady a to být obezřetný, své věci si hlídat a nikam je neodkládat. Pravděpodobnost okradení se tím dramaticky sníží, přesto však nelze zcela vyloučit, že se stanete obětí zloděje. Ani v takovém případě však nemusí být způsobená škoda nijak vysoká. Již roky se na různých preventivních besedách snažím lidem vštěpovat, aby u sebe nenosili zbytečně vysokou hotovost a cenné věci, které nutně nepotřebují. Peníze patří do banky a v dnešní době platebních karet a on-line nákupů by člověk u sebe měl nosit hotovost jen v nezbytně nutné výši pro úhradu běžných provozních výdajů. Položme si řečnickou otázku – opravdu potřebuje mít člověk na nákupech v peněžence 12 tisíc korun?

por. Mgr. František Kořínek

16. listopadu 2020

vytisknout  e-mailem