Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Tři muži čelí obvinění z několika zločinů

KRAJ VYSOČINA: Případ vydírání a loupeže patřil mezi ojedinělé svoji brutalitou 

Kriminalisté odboru obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ukončili vyšetřování závažného případu, který má na svědomí tříčlenná skupina pachatelů. Vyšetřovatel předal v těchto dnech spisový materiál státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby.
 
„Zadržení nebezpečných pachatelů a vyšetřování tohoto případu, zejména dokazování, byly od samého počátku velice náročné, a také poměrně složité. Počátek vyšetřování po zadržení pachatelů nám zkomplikovala široká medializace případu,“ uvedl plk. Mgr. Pavel Kubiš. Všichni tři muži byli původně stíháni vazebně. Jeden ve vazbě zůstal, druhý byl v průběhu vyšetřování odsouzen za jinou trestnou činnost a nastoupil výkon trestu ve věznici, třetí pachatel byl po propuštění z vazby stíhán na svobodě.
 
Čtyřiatřicetiletý muž - bývalý policista - z Brna, byl obviněn ze zločinu vydírání spáchaném třemi dílčími útoky, ze zvlášť závažného zločinu loupeže a z přečinu nedovolené ozbrojování. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.  Druhým pachatelem je osmatřicetiletý muž ze Žďárska, který byl obviněn ze zločinu vydírání spáchaném třemi dílčími útoky, a to vše spáchal jako návodce. Tento muž je v současné době ve věznici, kde si odpykává trest odnětí svobody za jinou trestnou činnost, která ale s tímto případem úzce souvisí. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání až osmi let. Třetím obviněným je třicetiletý muž z Jižní Moravy. Toho vyšetřovatel obvinil ze zločinu vydírání, který spáchal jako pomocník. Trestní stíhání tohoto pachatele je vedeno na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání až osmi let.
 
Čtyřiatřicetiletého muže z Brna viní vyšetřovatel z toho, že loni v srpnu vylákal prostřednictvím neznámé ženy pod smyšlenou záminkou dvaapadesátiletého podnikatele z obce na Jihlavsku na opuštěné místo do lesního porostu v okolí Luk nad Jihlavou. Zde muže společně s dalšími nejméně dvěma dosud neustanovenými pachateli fyzicky napadli, spoutali a násilím ho zde drželi. Přitom ho nutili, aby uvedl jména osob, kterým má údajně dlužit finanční prostředky. Vyhrožovali mu zapálením domu, ve kterém bydlí se svojí rodinou. Slovní výhrůžky se týkaly také dětí napadeného muže. Oběť pak nechali bez pomoci, okradli ho ještě o jeho mobilní telefon a z místa činu odjeli. Napadenému a zraněnému muži se podařilo dostat domů, odkud vše oznámil na policii, která se začala případem okamžitě zabývat.
 
„Na případu pracovali kriminalisté z krajského odboru obecné kriminality společně s kriminalisty  územního odboru Jihlava. Vyšetřování jsme věnovali od samého počátku mimořádnou pozornost, protože bylo zřejmé, že se jedná o velmi nebezpečné a bezohledné pachatele,kteří by mohli ve svých útocích na muže a jeho rodinu pokračovat,“ doplnil plk. Mgr. Pavel Kubiš. Proto se kriminalisté snažili ochránit podnikatelovu rodinu od případných dalších útoků. Obava kriminalistů se naplnila, protože útoky namířené proti rodině muže prvním případem neskončily. Stejný pachatel o dva týdny později přijel do místa trvalého bydliště muže a vhodil mu do poštovní schránky několik výhružných dopisů, které byly adresovány podnikatelově rodině. Navíc na vstupní dveře jeho domu připevnil nefunkční ruční obranný granát. Druhý granát vhodil na balkon stejného domu.
 
V daný okamžik ještě nebyla kriminalistům totožnost pachatelů známa, ale ze zajištěných stop a důkazního materiálu z místa druhého útoku na rodinu napadeného muže si byli jistí, že mají co do činění s velice nebezpečnou  skupinou pachatelů. Proto se na základě operativního šetření a dalších získaných poznatků na jejich zadržení pečlivě připravovali.
 
Hlavního podezřelého – čtyřiatřicetiletého muže z Brna, se podařilo zadržet 18. září loňského roku v časných ranních hodinách bezprostředně po spáchání dalšího útoku na rodinu podnikatele. Zadržení provedla zásahová jednotka ze sousedního  jihočeského kraje. Muže zadrželi policisté bezprostředně poté, když vhodil zápalnou láhev na dveře u rodinného domu a úmyslně tak tento dům zapálil. K rozšíření požáru nedošlo jen díky pohotové reakci policistů, kteří požár uhasili. Následně byli zadrženi i další dva spolupachatelé.
 
„Motivem všech útoků na podnikatele byla snaha vymáhat z něho finanční částku, kterou měl údajně jednomu z pachatelů dlužit,“ upřesnil vyšetřovatel případu kpt. Mgr. Michal Laška. A právě tento osmatřicetiletý muž ze Žďárska si měl útoky u bývalého policisty objednat.
 
U čtyřiačtyřicetiletého muže z Brna byla loni po jeho zadržení provedena domovní prohlídka, při které policisté zajistili větší množství různých zbraní a munice. Na některé ale neměl muž potřebná povolení. Proto se obvinění této osoby týká také nedovoleného ozbrojování.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
30. duben 2012
 
 

vytisknout  e-mailem