Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Třetí úspěšné použití defibrilátoru policisty v Libereckém kraji

KRAJ - Lomničtí policisté zachránili lidský život poslední den v roce. 

Když prap. Zdeněk Famfulík a pprap. Jan Dvořák z obvodního oddělení policie v Lomnici nad Popelkou nastupovali 31. prosince do služby, vůbec netušili, jaký důležitý úkol na ně v jejich posledním pracovním dnu starého roku čeká. Na výsledku jejich zásahu totiž závisel jeden lidský život.

Šlo o život 75letého muže z Libštátu na Semilsku, kterého na Silvestra vpodvečer postihla srdeční zástava. Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje si prostřednictvím tísňového volání vyžádala výjezd policejní hlídky s defibrilátorem. Operační důstojník Krajského ředitelství policie Libereckého kraje zjistil, že jsou od bydliště pacienta nejblíže prap. Zdeněk Famfulík a pprap. Jan Dvořák a na místo je vyslal. Dojeli tam za osm minut po přijetí telefonátu zdravotníků.prap. Zdeněk Famfulík (na snímku vpravo) a pprap. Jan Dvořákprap. Zdeněk Famfulík (na snímku vpravo) a pprap. Jan Dvořák

Jeden z nich okamžitě převzal ruční masáž srdce pacienta z rukou už vyčerpaného příbuzného, který mu první pomoc poskytoval do jejich příchodu. Jeho kolega mezitím připravil přístroj a muže v bezvědomí na něj napojil. Po chvíli přístroj doporučil provést výboj, po něm policisté pokračovali v masáži a výboj  na doporučení přístroje ještě jednou zopakovali později. Jeho srdeční činnost se jim podařilo obnovit ještě před příjezdem zdravotníků zdravotnické záchranné služby, která si pak muže převzala do své péče a převezla ho do Krajské nemocnice v Liberci.

Pětasedmdesátiletý muž je nyní hospitalizovaný na specializovaném pracovišti. Svou druhou šanci dostal i díky profesionálnímu zákroku lomnických policistů, kteří ho do příjezdu zdravotnické záchranné služby udrželi při životě.

Od roku 2017, kdy policisté Libereckého kraje získali do užívání defibrilátory, zachránili už tři lidské životy. Díky jejich včasnému a profesionálnímu zásahu přežili srdeční zástavu i 76letý muž, který zkolaboval na návštěvě příbuzných v Mimoni a 12letá dívenka z Kuřívod, kterou postihla srdeční zástava bez jakéhokoliv předchozího varování doma v noci ve spánku.

4. 1. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, oddělení tisku a prevence

Odkazy do noveho okna

prap. Zdeněk Famfulík (na snímku vpravo) a pprap. Jan Dvořák

prap. Zdeněk Famfulík (na snímku vpravo)... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem