Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Trestný čin: Nebezpečné pronásledování

Žadatelka se domáhala poskytnutí statistických a dalších informací vztahujících se k trestnému činu Nebezpečné pronásledování. Konkrétně: 

1) Jaký je počet oznámení tohoto trestného činu a jaké je zastoupení mužů/žen jakožto oznamovatelů, případně též pronásledovatelů?

2) Kolik z těchto oznámení vedlo k zahájení trestního stíhání?

3) Kolik z těchto oznámení vedlo k podání obžaloby?

4) Kolik z pachatelů tohoto trestného činu bylo recidivistů?

5) Jak dlouho v průměru trvá trestní stíhání týkající se tohoto trestného činu?

6) Dochází ze strany Policie České republiky ke školení policistů, kteří přicházejí do kontaktu s obětmi tohoto trestného činu, tedy zejména v oblasti prevence, vyšetřování a přístupu k oběti? Pokud ano, jakou formou toto vzdělání probíhá a kdo ho realizuje?

7) Existuje nějaké specializované oddělení, které by se na tento trestný čin výslovně zaměřovalo, případně je nějaký policejní specialista, na kterého se mohou oběti přímo obrátit v dané problematice?


Policie České republiky žadatelce poskytla následující informace:

Ad 1) – 5)

Zkomprimovaný soubor obsahující statistické výstupy k trestnému činu Nebezpečné pronásledování podle § 354 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku a k pachatelům tohoto trestného činu za požadované období. K souborům byl přiložen číselník způsobu ukončení trestního stíhání. Dále bylo žadatelce sděleno, že Policie České republiky statisticky nevykazuje počet oznámení tohoto trestného činu. Kriminální statistika Policie České republiky eviduje pouze počet případů, ve kterých bylo zahájeno trestní řízení podle § 158 odst. 3 zákona č. 141/1961 Sb., trestního řádu. Stejně tak kriminální statistika Policie České republiky neobsahuje počet podaných obžalob, ale pouze návrhy na podání obžaloby (kód 70), které zpracoval policejní orgán nebo vyšetřovatel policie a zaslal státnímu zástupci k dalšímu řešení.

Počet registrovaných skutků TČ „Nebezpečné pronásledování“ v jednotlivých letech:

r. 2010 – 537 skutků
r. 2011 – 535 skutků
r. 2012 - 485 skutků
r. 2013 - 520 skutků
r. 2014 - 490 skutků
r. 2015 - 487 skutků
pol. r. 2016 – 259 skutků

Ad 6) Zdokonalování práce policistů probíhá obecně ke všem obětem trestných činů v souvislosti s aplikací zákona č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů. Vzdělávání probíhá formou zdokonalovacích kurzů a vzdělávacích programů specialisty ve vzdělávacích zařízeních Policie České republiky. V rámci preventivních aktivit směřovaných na širokou veřejnost realizuje Policie České republiky řadu projektů zaměřených na domácí násilí, na násilí mezi manžely a bývalými partnery a i na nebezpečný stalking.

Ad 7) Tyto trestné činy řeší v rámci místní a věcné příslušnosti jednotlivé útvary Policie České republiky, žádné specializované pracoviště k vyšetřováním pouze tohoto trestného činu vyčleněno není. Specialisté pro všechny oběti trestných činů jsou zařazeni zejména na útvarech služby kriminální policie a vyšetřování.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 22. 9. 2016

vytisknout  e-mailem