Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Trestná činnost páchána na seniorech

Akce „KMET“ 

Ostravští policisté prověřují zavrženíhodná jednání trestné činnosti páchané na seniorech.
Pachatelé využívají důvěřivosti dříve narozených lidí a těží z jejich osamělosti. Mnohý senior je vděčný, za každý kontakt s jiným člověkem a “vytržení” z jeho každodenního stereotypu. Pachatelé využívají stáří, neboť někteří senioři si nemohou vzpomenout na popis osoby, mnohdy nesouvisle komunikují.
Jen v září došlo v Ostravě k 28 takovým skutkům. Oběti nezřídkakdy přijdou o své celoživotní úspory. Předmětná trestná činnost je dlouhodobějšího charakteru, pachatele se pod různými záminkami dostávají do přízně seniorů. Záminkou může být vrácení přeplatku za enerigie, výhra v soutěži, prodej zboží tzv. podobní prodejci.
Zavrženíhodné jednání těchto pachatelů prověřoval také tým ostravských policistů zařezených do akce “KMET”. Na konci náročného prověřování patnácti trestných činů tak stál 44letý muž. Ve dvou případech mu dokonce “pomáhala” 39letá žena, spolupachatelka.
Od března roku 2008 zaznamenejí ostravští policisté případy, které se vymykají těm “čítankovým”. Místem spáchání je Ostrava-Hrabůvka, Dubina, Bělský Les, Výškovice. Pro sérii je společný popis osoby pachatele, jeho výřečnost, dobrá schopnost komunikace, navázání kontaktu se seniorem během chvíle. S obětmi se seznamoval v restauraci, před domem oslovil poškozeného, při rozhovoru zjistil základní informace, ze kterých pak těžil. V jednom případě si chtěl poškozený opatřit počítač, v dalším případě chtěl poškozený opravit sporák...Dalším způsobem bylo navázání kontaktu v restauraci, konstatování své “svízelné” životní situace, pachatel tvrdil, že nemá kde přespat. Senior nabídl možnost přespání a v době kdy spal, byl okraden.
Pachatel tak měl od února 2007 do července 2008 spáchat patnáct trestných činů krádeží, podvodů, porušování domovní svobody a neoprávněné držení platební karty. Šestnáctým trestným činem je zanedbání povinné výživy, neboť “zapomnětlivý” tatínek nepřispíval na výživné svého syna.
Celkem měl pachatel způsobit škodu ve výši 320000 korun. Z této částky bylo 250 000 korun “v hotovosti”, zbylou škodu tvořila spotřební elektronika – počítač, mobilní telefony...Pachatel byl zatčen 15.7.2008, policisté po něm pátrali také proto, že nenastoupil do výkonu trestu odnětí svobody. Muž, ač jindy tak výřečný, s policisty nekomunikuje. Trestnou činnost policisté dokumentovali také provedením rekognicí. Senioři ve věku, 66let až 88let, pachatele při rekognici poznali ve všech případech. Rekognice byly prováděny za účasti soudce i státního zástupce. Z odcizených platebních karet pachatel peníze dokonce vybral. Policisté též pátrali po odcizených věcech v zastavárnách. Podezřelému je později sděleno obvinění pro uvedené trestné činy, právě na základě této důkazní situace.
K osobě pachatele lze uvést, že se jedná o 44letého muže z Ostravy, třináctkrát soudně trestaného, ve výkonu trestu strávil celkem 18 let. Jeho spolupachatelce je 39 let, v minulosti byla pětkrát soudně trestána. Soud jí uložil povinnost vykonat obecně prospěšné práce i trest odnětí svobody s podmínečným odkladem.
Obětí obviněného se stalo třináct mužů a jedna žena (použil záminku vrácení peněz za přeplatek elektřiny). Jeden muž byl pachatelem okraden dokonce dvakrát, během šesti týdnů. Poškozený si uvědomil, že se jedná o stejného muže až další den po krádeži. Nejvíce odcizil při skutku 74000 korun.
Okradený 69letý senior k celé události uvádí: “uklízel jsem před garáži, malá holčička chtěla odemknout dům, cizí muž šel také do domu. Tvrdil, že jde známému opravit sporák. Já jsem říkal, že je to náhoda, také potřebujeme opravit sporák. Muž nabídl, že se na přístroj podívá. Neměl ale žádné nářadí, potom řekl, že sporák se nedá opravit a že zařídí nový. Musím ale zaplatit dopředu 5500 korun. Pak telefonoval z mého mobilu nějaké ženě, asi skladnici, účetní nebo sekretářce, se kterou jsem chtěl mluvit i já. Žena v telefonu byla velmi inteligentní, mluvila spisovně, vše potvrdila, že opravdu musím zaplatit dopředu a za hodinu mám sporák doma. Muž se představil tuším jako pan Novák. Já jsem chtěl jet s tím mužem pro sporák, ale říkal, že to nejde, protože má malé auto. Já jsem pak čekal hodinu, dvě. Když nepřicházel, šel vše oznámit na policii.”
Další byl například i tento skutek: Pachatel v době, od 20.45 hodin dne 30.4.2008 do 06.30 hodin dne 1.5.2008, na ulici Jubilejní, v Ostravě-Hrabůvce, po předchozím pozvání poškozeného do bytu, využil nepozornosti a v bytě odcizil mobilní telefon. Poškozený mu svěřil platební kartu s PIN kódem za účelem výběru finanční částky 1000 korun. Pachatel pak na různých místech vybral z bankomatu 15000 korun. Krádeží způsobil 87letému muži škodu ve výši 15500korun.
Kolem 20.00 hodiny se senior chystal spát. Někdo zvonil na domovní zvonek. Muž otevřel okno v pokoji a zeptal se kdo tam je? Pod okno přišel nějaký muž, něco řekl. Senior mu nerozuměl, prosil ho, aby přišel do předsíně bytu. Dveře do domu neznámému otevřeli dva chlapci, bydlící v domě. Senior šel mezitím ke dveřím, otevřel dveře bytu a pozval neznámého do předsíně. Mluvil s neznámým v předsíni, během hovoru se přesunuli do kuchyně. Tam usedli za stůl, povídali si. Obviněný tvrdil, že bydlí v seniorově bývalém bytě, odkud se přestěhoval v únoru loňského roku. Tvrdil, že v bývalém bytě jsou závady, které musel zaplatit a proto chce po seniorovi alespoň uhradit polovinu nákladů. Po muži chce neznámý 2500 korun, ten telefonoval s nějakou ženou. Z hovoru senior dedukoval, že je to pracovnice firmy, která závady odstranila. Neznámý předal seniorovi telefon, se ženou mluvil i poškozený. Žena jej přesvědčovala, že do prvního května musí částku zaplatit, jinak bude platit vysoké penále. Stále muže přesvědčovala, že má muži zaplatit. Muž se nakonec nechal přesvědčit, odešel do pokoje pro peníze. Dal muži 2500 korun. V hotovosti. Muž chtěl najednou ještě 1000 korun. Senior už doma peníze ale neměl. Řekl, že je pozdě, je v pyžamu a do bankomatu takto nepůjde. Obviněný jej stále přesvědčoval, že je to nutné, a dluh musí vyrovnat, kvůli vysokému penále.
Zprvu kartu poškozený nechtěl půjčit, nakonec jej muž ale přesvědčil, že vybere z bankomatu 1000 korun. Senior předal kartu i s napsaným PINem na papíře. Muž odešel z bytu asi za 45 minut, kolem 20.45 hodin. Ráno senior v 06.15 hodin zablokoval kartu České spořitelny, pracovnice mu sdělila, že mu pachatel vybral třikrát částku 5000 korun.
V pokoji na stole měl muž odložen mobilní telefon, červené barvy. Po odchodu muže zjistil, že mobilní telefon schází.
 
Znovu varuji seniory, aby do bytu nepouštěli cizí osoby pod žádnou záminkou!
Jak se tedy zachovat?
1. Buďte maximálně nedůvěřiví k cizím lidem. Nikdy nepouštějte do bytu (domu) cizí osobu!
Nikdy neotvírejte automaticky dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Nevpouštějte do bytu cizí lidi. I na pohled sympatický člověk nemusí mít vždy dobré úmysly. I pokud Vás cizí člověk oslovuje jménem, popřípadě zná další Vaše osobní informace, nevěřte mu. Z tohoto důvodu je dobré neuvádět na dveřích jednotlivá jména, lepší bude množné číslo, např. Svobodovi. Také není vhodné uvádět na dveřích, zvoncích, akademický titul. Vzbudíte pozornost nenechavců k Vašemu majetku. Nebuďte důvěřiví k podomním prodejcům.
2. Všímejte si svého okolí (i Vy můžete být svědkem události). Mějte na viditelném místě všechna potřebná telefonní čísla - Policie ČR, Hasiči, Záchranná služba...Na ulici se nesnažete zabránit útočníkovi, například ve fyzické obraně oběti, bezpečnější je zavolat linku 158.
3. Pokud jdeme někam, kde to neznáme, vždy sdělme svůj záměr jiné osobě. Pokud k Vám má přijít cizí člověk, požádejte známého (příbuzného, souseda) o jeho přítomnost u jednání.
4. S sebou na nákup noste pouze nejnutnější obnos peněz. Peníze si nenechávejte ve větším množství doma, pokud je nemáte řádně zabezpečeny (např. uzamčeny v trezoru). Existují možnosti bezpečného uložení peněz - banka, pošta, spořitelna...Pokud jdete vybrat větší částku peněz, opět požádejte příbuzného o doprovod. Neinformujte okolí o množství peněz, svého majetku.
5. Nenoste dohromady doklad totožnosti (občanský průkaz) spolu s penězi a kreditní kartou. Nenoste je na povrchu nákupních tašek, kabelek. Nechoďte blízko okraje vozovky s taškou přes rameno směrem do silnice, hrozí nebezpečí, kdy pachatel tašku strhne z ramene a odcizí ji. Nikdy nepřijímejte doprovod neznámých lidí. Vyhýbejte se neosídleným místům.
6. Pokud používáte kreditní kartu, nepište si PIN na kartu či své doklady.Pachatelé rádi přicházejí za seniory s vymyšlenou verzí určité události. Například, že vyhráli částku peněz a buď chtějí rozměnit bankovku vyšší nominální hodnoty, aby viděli, kde mají starší lidé uschovány peníze, které následně odcizí, nebo další verzí bývá zaplacení určitého manipulačního poplatku k získání vymyšlené výhry. Velmi rozšířenou verzí je i tvrzení, že má senior zaslat peníze vnukovi či někomu z jeho blízkých rodinných příslušníků, který se ocitl v problému (například autonehoda, dluh v zaměstnání apod.).
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem