Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Třeboňské setkání

Rakousko je důležitý bezpečnostní partner. 

Ve středu a čtvrtek se v Třeboni setkali zástupci bezpečnostních složek České republiky a Rakouska.  Policejní prezident, genmjr. Tomáš Tuhý, jednal s Konradem Koglerem, ředitelem pro vnitřní bezpečnost rakouského ministerstva vnitra a dalšími zástupci z centrální i regionální úrovně policie a justice. Dvoudenního pracovního setkání se za českou stranu zúčastnil také brig. gen. Martin Vondrášek, první náměstek policejního prezidenta a krajští ředitelé, či jejich zástupci z Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje, Zlínského kraje, kraje Vysočina, ředitel Ředitelství služby cizinecké policie a IT experti z Ředitelství pro podporu výkonu služby.

Hlavním tématem jednání byla nová mezinárodní smlouva mezi Českou republikou a Rakouskem o policejní spolupráci a její aplikace a přímý dopad na práci policistů v terénu. Dalším tématem bylo hodnocení spolupráce příhraničních oblastí v boji proti kriminalitě a zajišťování bezpečnosti. Zástupci zúčastněných zemí označují vztahy policistů obou zemí za nejlepší v historii a po dvou dnech jednání se bude spolupráce bezpečnostních sborů ještě prohlubovat, například v oblasti využívání mobilních technologií.

„Společné jednání se na této úrovni uskutečnilo vůbec poprvé a jsem přesvědčen, že obě strany jej vnímaly pozitivně. Obnovená bilaterární smlouva bude posunem ve spolupráci v příhraničí,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý a dodal, že řadu informací si v rámci jednání vyměnili také protějšci z řad krajských policejních ředitelů.

Schůzky za účasti vrcholných představitelů obou stran se konají několikrát ročně, ale na regionální úrovni je spolupráce a výměna operativních informací k bezpečnosti v obou státech každodenní záležitostí, kterou zajišťuje nejen společné centrum policejní spolupráce Mikulov – Drasenhofen, ale také kontakt policistů obou státu například při namátkové kontrole hraničních přechodů v souvislosti s migrací.

4. listopadu 2016
por. David Schön
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

Odkazy do noveho okna

Třeboň1

Třeboň1 

Detailní náhled

Třeboň2

Třeboň2 

Detailní náhled

Třeboň3

Třeboň3 

Detailní náhled

Třeboň4

Třeboň4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem