Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Trasologie děti zaujala i pobavila

V rámci akce Ledová Praha se návštěvníci Muzea Policie ČR (MUP) mohli dozvědět, co zkoumá kriminalistická trasologie.  

Akce s opravdu „příznačným názvem“ proběhla v Praze ve dnech 3.–5. února 2012 a byla určena převážně dětem a dětským kolektivům, které mohly bezplatně nebo za symbolické vstupné navštívit řadu známých pražských kulturních památek, mezi nimiž nechybělo také MUP. I přes mrazivé počasí si cestu do policejního muzea našlo více než 1250 návštěvníků.
 
Letos poprvé se do akce zapojil také Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP). Policisté představili dětem jedno z nejstarších odvětví kriminalistické techniky - trasologii, která zkoumá stopy obuvi, dopravních prostředků, bosých nohou a jiných částí lidského těla (např. zubů, uší apod.), ale i otisky oděvů, předmětů a zvířat.
 
Nejen děti, ale i mnozí dospělí si se zájmem vyzkoušeli, jak kriminalisté vyhledávají a zajišťují trasologické stopy. Za pomoci magnetického prášku si zviditelnili své otisky – ucha, tváře nebo nosu – a zajistili je na želatinovou fólii.
 
Na stanovišti trasologie byla představena také souprava pro „nešpinavé“ snímání kontrolních otisků vzorů podešví obuvi či pneumatik. Její výhodou je, že neznečišťuje povrch objektu, z něhož trasolog pořizuje kontrolní otisk pro následné znalecké zkoumání. Souprava se skládá z podušky, která je napuštěna bezbarvou chemickou látkou. Ta se nanese na podrážku obuvi a po otištění na speciálně upraveném papíru zčerná. Jak tato souprava funguje, si vyzkoušela řada dětí i dospělých.
 
K vidění byly odlitky zubů, bosých nohou, podešví obuvi či pneumatiky zajištěné ve sněhu. Pplk. Mgr. Martin Vomáčka z oddělení technických zkoumání KÚP zodpověděl mnoho zvídavých dotazů, které netýkaly jen zkoumání trasologických stop. Děti se zajímaly také o případy z praxe, kde trasologie pomohla usvědčit pachatele.
 
Pro návštěvníky Ledové Prahy byly připraveny různé hry, kvízy a soutěže s trasologickou tématikou. Složit puzzle, vyhledat stejné otisky podešví obuvi či určit počet stop na obrázku, bylo pro děti velkou zábavou. Za jejich snahu je policisté odměnili drobnými dárky.
 
 
por. Mgr. Dana Vokálová
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha
9. února 2012
Odkazy do noveho okna

Ledová Praha 01

Ledová Praha 01 

Detailní náhled

Ledová Praha 03

Ledová Praha 03 

Detailní náhled

Ledová Praha 09

Ledová Praha 09 

Detailní náhled

Ledová Praha 10

Ledová Praha 10 

Detailní náhled

Ledová Praha 12

Ledová Praha 12 

Detailní náhled

Ledová Praha 13

Ledová Praha 13 

Detailní náhled

Ledová Praha 14

Ledová Praha 14 

Detailní náhled

Ledová Praha 16

Ledová Praha 16 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem