Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Transformace cizinecké policie

KRAJ: Změny související s novelou zákona o pobytu cizinců na území ČR 

Na základě rozhodnutí ministra vnitra z října letošního roku dojde od 1. 1. 2011 k transformaci cizinecké policie. Od tohoto data bude cizinecká policie fungovat v novém modelu s Ředitelstvím služby cizinecké policie v Praze, pěti inspektoráty na letištích s mezinárodním provozem a zařízeními pro zajištění cizinců; nově na každém krajském ředitelství policie vznikne Odbor cizinecké policie. V každém kraji bude fungovat také regionální pracoviště Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra. Většina záležitostí týkajících se pobytu cizinců v České republice bude nově vyřizována na pracovištích Ministerstva vnitra, což je změna, která souvisí s transformací cizinecké policie a převodem agendy dlouhodobých víz a dlouhodobých pobytů z cizinecké policie na Ministerstvo vnitra. Ministerstvo vnitra převezme od cizinecké policie agendu dlouhodobých pobytů a dlouhodobých víz a rozšíří počet pracovišť pro agendu trvalých pobytů. Policisté, kteří se touto agendou dosud zabývali, se budou moci více věnovat přímému výkonu služby a kontrolám.

Novela zákona o pobytu cizinců na území České republiky (zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů) byla dne 21. prosince schválena parlamentem a dne 23. prosince podepsána prezidentem České republiky.

Na Krajském ředitelství policie Jihomoravského kraje bude na Odboru služby cizinecké policie působit od 1. 1. 2011 celkem 162 policistů a 4 občanští zaměstnanci. I nadále se policisté budou zabývat pobytovými kontrolami, správním řízením, trestním řízením (v kompetenci cizinecké policie), kontrolami pravosti dokladů, ztotožňováním cizinců, apod. Dalších 60 policistů posílí ostatní organizační články krajského ředitelství (službu kriminální policie a vyšetřování, pořádkovou a dopravní policii, a další pracoviště). Všem policistům Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje byla učiněna nabídka ve stejné platové třídě se všemi náležitostmi, které pramení z převelení.

Od 1. 1. 2011 se mění spádové oblasti určující, pod které pracoviště cizinci spadají. Změny působnosti Odboru cizinecké policie a adresy nových pracovišť Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra v Jihomoravském kraji jsou uvedeny v příloze pod textem.

Další informace v několika cizích jazycích můžete nalézt na stránkách Ministerstva vnitra České republiky: http://www.mvcr.cz/clanek/zmeny-v-oblasti-vstupu-a-pobytu-cizincu-na-uzemi-cr-pripravovane-pro-rok-2011.aspx?q=Y2hudW09Nw%3d%3d

 

mjr. Petra Vedrová, 29. 12. 2010

vytisknout  e-mailem