Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Traktoru z Německa se muž nedočkal

KRAJ VYSOČINA: Jinému muži se nevyplatila koupě vozidla z Itálie 

Velké riziko mohou představovat nákupy vozidel a pracovních strojů v zahraničí. Své o tom ví muž, který si vybral na internetovém bazarovém portálu inzerát nabízející prodej traktoru za částku kolem devadesáti tisíc korun. Na nabídku zareagoval a následně s ním navázala komunikaci osoba, která mu obchod potvrdila s tím, že transport traktoru z Německa zajistí přepravní společnost. Následovala další komunikace prostřednictvím jiné e-mailové adresy a přišly mu i dokumenty potvrzující přepravu. Muž požadovanou částku zaplatil, následně mu ale začaly chodit požadavky na další platby. Když zaplatil opakovaně ekologickou daň, přišlo mu upozornění, že nebyl na adrese zastižen a přepravce tak musel traktor zase odvézt do meziskladu. Po muži tak byla požadovaná další platba, kterou už ale nezaplatil. Následně byl ještě upozorněn na narůstající finanční náklady, opět s požadavkem na platbu. Muž ale již tušil, že byl podveden, což se mu následně potvrdilo. Negativní zkušenost ho tak stála přes 120 tisíc korun.

O několik set tisíc přišel jiný muž, který se rozhodl, že si pořídí auto z Itálie. Na internetovém portálu zaměřujícím se na motorismus našel inzerát na vozidlo Volvo, které nabízela zahraniční společnost. Muž po domluvě s prodávajícím zaslal na zahraniční účet nejprve zálohu, poté po něm chtěl ale podvodník doplatit také zbývající částku, což muž nakonec učinil. Domluvili se přitom, kde si bude moci muž vozidlo převzít. Když ale na smluvené místo do Itálie přijel, nikoho zde nenašel. V regionu obdobnou společnost prodávající vozidla sice nalezl, k podvodníkovi se ale nedopátral. Ustala také veškerá komunikace s ním a muž zjistil, že se stal obětí podvodu.

Jak se podvodům bránit?

  • Myslete na to, že platby předem jsou rizikové
  • Nejednejte unáhleně, vše si dobře promyslete
  • Buďte obzvláště obezřetní, když na vás při placení vyvíjí prodávající nátlak
  • Podezřelé je, pokud začne prodávající požadovat různé poplatky nebo peníze navíc za nějaké služby
  • Je třeba si vše aktivně ověřovat, projít si recenze a případné komentáře jiných lidí, kteří mají s prodejcem zkušenosti

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
18. ledna 2024
 

vytisknout  e-mailem