Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Tragické nehody na Třebíčsku

TŘEBÍČSKO: Dopravní nehody si vyžádaly deset lidských životů. 

V letošním roce došlo na okrese Třebíč již k deseti tragickým dopravním nehodám, které si vyžádaly lidské životy.

Z tohoto důvodu třebíčská policie apeluje na řidiče, aby k jízdě použili jen takové vozidlo, které splňuje technické podmínky stanovené zvláštním právním předpisem. Měli by vždy dodržovat pravidla silničního provozu. S přicházejícím zimním obdobím nezapomínat na ranní námrazy a na nebezpečnou jízdní dráhu, která je v tomto období mokrá a popadaná podzimním listím. Proto je vždy důležité přizpůsobit rychlost jízdy všem okolnostem silničního provozu. Motorové vozidlo je mnohem bezpečnějším v tomto období se zimními pneumatikami. Průběžně kontrolovat technický stav vozidla a vždy používat bezpečnostní pásy. Nezapomínat na přednost chodců na vyznačených přechodech a být ohleduplní k cyklistům.

Od počátku letošního roku do dnešního dne došlo na našich silnicích již k 289 dopravním nehodám, což je o 52 více než za loňský rok. V roce 2010 došlo k deseti úmrtím, k osmnácti těžkým zraněním a sto devadesáti osmi zraněním lehkým. Za rok 2009 došlo ke dvěma úmrtím, ke dvaadvaceti těžkým zraněním a dvě stě jedna zraněním lehkým.

Škoda na vozidlech byla v letošním roce vyčíslena na 19.131.500 korun a v loňském roce na 16.200.100 korun. Opilých účastníků, kteří zavinili dopravní nehodu, bylo třicet šest, a to jak v roce 2010, tak v roce 2009. Nejvíce dopravních nehod bylo zaviněno špatným způsobem jízdy a vysokou rychlostí.


 

Tragické dopravní nehody na okrese Třebíč v roce 2010

 

K první vážné dopravní nehodě došlo v letošním roce dne 5. března mezi obcemi Kojetice a Horní Újezd. Řidič jel s nákladním vozidlem značky Iveco Eurocargo směrem k obci Horní Újezd. I přes světelnou výstrahu přejezdového zabezpečovacího zařízení, vjel na železniční přejezd v okamžiku, kdy přijížděl osobní vlak. Došlo ke střetu s osobním vlakem, přijíždějícím od obce Jaroměřice nad Rokytnou. Ve vlaku se nacházelo celkem osm osob. Po nárazu došlo k vykolejení vlaku. Řidič nákladního vozidla utrpěl těžká zranění, kterým na místě dopravní nehody podlehl. Dále došlo k lehkému zranění strojvedoucího. Celková škoda byla vyčíslena na více než jeden a půl miliónu korun.

K tragické dopravní nehodě došlo v nočních hodinách dne 6. března v Třebíči v ulici U Kuchyňky. Šedesátiletý muž jel s osobním vozidlem značky Suzuki Jimny, směrem od ulice 9. května k ulici Táborská. Po projetí křižovatky z dosud nezjištěných příčin vjel vpravo mimo vozovku, kde narazil do sloupu elektrického vedení. Při dopravní nehodě utrpěl řidič těžká zranění, kterým po převozu do nemocnice podlehl. Celková škoda byla vyčíslena na padesát tisíc korun.

K tragické dopravní nehodě došlo v podvečerních hodinách dne 30. března mezi obcí Slavětice a obcí Dukovany. Třicetiletý řidič jel s osobním vozidlem značky Renault Megane směrem na obec Dukovany. Z dosud nezjištěných příčin vjel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím nákladním vozidlem značky DAF s návěsem. Následkem nárazu byl osobní vůz odhozen na pravou krajnici. Nákladní vůz se stal neovladatelným a sjel ve svém směru jízdy do levého příkopu, kde návěs zůstal převrácený. Při dopravní nehodě utrpěl řidič renaultu těžká zranění, kterým při převozu do nemocnice podlehl. Celková škoda byla vyčíslena na šest set čtyřicet tisíc korun.

K tragické dopravní nehodě došlo v podvečerních hodinách dne 7. května mezi obcemi Studenec a Pozďatín. Pětačtyřicetiletý řidič jel s osobním vozidlem značky Ford Focus směrem od vlakového nádraží Studenec. Komunikace vede přes železniční přejezd zabezpečený pouze výstražným křížem a svislou dopravní značkou „Stůj dej přednost v jízdě“. Řidič nerespektoval dopravní značení a vjel na železniční přejezd v době, kdy z levé strany přijížděl osobní motorový vlak a došlo ke střetu. Při dopravní nehodě utrpěl řidič vozidla těžká zranění, kterým na místě podlehl. Celková škoda byla vyčíslena na sto padesát tisíc korun.

K tragické dopravní nehodě došlo v odpoledních hodinách dne 1. srpna v k.ú. obce Rouchovany. Jednasedmdesátiletý řidič jel s osobním vozidlem značky WV Transportér směrem od obce Tavíkovice k obci Šemíkovice. Při projíždění levým směrovým obloukem se střetl s protijedoucím třiačtyřicetiletým cyklistou. Při dopravní nehodě utrpěl cyklista těžká zranění, kterým při převozu do nemocnice podlehl. Celková škoda byla vyčíslena na devadesát jedna tisíc korun.

K tragické dopravní nehodě došlo v podvečerních hodinách dne 12. září v k.ú. obce Jakubov. Šestadvacetiletý muž jel s osobním vozidlem značky Opel Astra směrem od obce Jakubov na Moravské Budějovice. Nezvládl předjížděcí manévr, dostal smyk a střetl se s protijedoucím osobním vozidlem značky Škoda Octavia. Při dopravní nehodě došlo k úmrtí řidiče vozu Opel Astra, ke zranění řidiče vozu Škoda Octavia a jeho spolucestující. Celková škoda byla vyčíslena na sto pět tisíc korun.

K tragické dopravní nehodě došlo v ranních hodinách dne 7. října mezi obcemi Nárameč a Trnava. Sedmačtyřicetiletá žena jela s osobním vozidlem značky Peugeot 306 směrem k obci Trnava. V levotočivé zatáčce nepřizpůsobila rychlost vozidla, dostala smyk, vyjela vlevo do silničního příkopu, kde narazila pravou částí vozidla do stromu. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění řidičky, kterým na místě podlehla. Celková škoda byla vyčíslena na čtyřicet tisíc korun.

K tragické dopravní nehodě došlo v odpoledních hodinách dne 15. října mezi obcemi Třebenice a Valeč. Dvaadvacetiletá řidička jela s osobním vozidlem značky Škoda Octavia směrem k obci Valeč. Při projíždění zatáčkou nepřizpůsobila rychlost vozidla, vjela do protisměru, kde se čelně střetla s protijedoucím osobním vozidlem značky Škoda Favorit. Při dopravní nehodě čtyřiačtyřicetiletý řidič favoritu utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl. Dále byl těžce zraněn spolucestující z vozu favorit a rychlou záchrannou službou byl převezen k ošetření do nemocnice. Řidička z vozu octavie byla rovněž odvezena do nemocnice k ošetření. Celková škoda byla vyčíslena na devadesát tisíc korun.

K vážné dopravní nehodě došlo ve večerních hodinách dne 28. října mezi obcí Moravské Budějovice a Jackov. Řidič osobního vozidla značky Ford Tranzit jel ve směru k obci Jackov. Na přímém úseku předjížděl osobní vozidlo značky Toyota Yaris a v protisměru se levou částí vozu střetl s protijedoucím padesátiletým cyklistou. Nárazem byl cyklista odhozen do levého silničního příkopu. Ford Tranzit při zařazování se do svého jízdního pruhu zachytil zadním pravým bokem o vozidlo Toyota Yaris, které následně rovněž havarovalo. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění cyklisty, který na místě nehody svým zraněním podlehl. K jinému zranění osob nedošlo. Přesná příčina a okolnosti nehody jsou i nadále v šetření. Celková škoda byla vyčíslena na osmdesát jedna tisíc korun.

K vážné dopravní nehodě došlo v ranních hodinách dne 31. října mezi obcemi Horky a Jakubov. Čtyřiadvacetiletý řidič jel s osobním vozidlem značky Škoda Octavia směrem k obci Jakubov. Při projíždění pravotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost vozidla, dostal smyk, který nevyrovnal a vyjel mimo vozovku. Vozidlo se několikrát převrátilo na střechu a zůstalo stát na poli. Řidič při dopravní nehodě utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl. Celková škoda byla vyčíslena na dvě stě deset tisíc korun.

 

por. Bc. Marcela Lavická, komisař
2. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem