Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

AKTUALIZACE: Policisté odložili případ tragické události na jezu v Českém Šternberku

BENEŠOVSKO - V úterý 13. července se převrátil raft s 6 osobami 

AKTUALIZACE:

Benešovští kriminalisté případ tragické události ze 13. července 2021, kdy došlo k převrácení raftu na jezu v Českém Šternberku a úmrtí 2 osob, odložili. Ve věci probíhalo několik měsíců prověřování a policisté čekali i na výsledek znaleckého posudku. Na základě získaných informací a prověření celé události došli kriminalisté k závěru, že viníkem celé události byl vedoucí vodáckého výletu, tedy osoba, která při tragické události zemřela, tudíž jej nelze stíhat a policisté tak případ odložili usnesením dle § 159a odst.1) trestního řádu. 

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
29. prosince 2021

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Včera, tedy v úterý 13. července 2021, jsme krátce před půl dvanáctou dopoledne dostali na linku 158 oznámenou událost, která se měla stát u jezu v oblasti Českého Šternberka na Benešovsku, kde mělo dojít k převrácení raftu se 6 osobami.

Na místo okamžitě vyjelo několik hlídek policistů, hasičů a zdravotnických záchranářů, kteří ihned po příjezdu na místo začali spolupracovat ve snaze dostat osoby z převráceného raftu z vody na souš. Na místo se zanedlouho dostavili i policejní potapěči a potapěči hasičského záchraného sboru, kteří společně začali vyprošťovat osoby z vody.

Šetřením na místě události bylo zjištěno, že se jeden z raftů pravděpodobně netrefil do propustě u jezu a tento raft se následně převvrátil. Na něm se v té době nacházelo 5 nezletilých osob a jeden dospělý. Muž z vedlejšího raftu následně pro tyto nezletilé skočil do vody ve snaze je všechny zachránit. Sám se ale tento osmadvacetiletý muž ztratil pod vodní hladinou a bohužel byl asi po hodině nalezen policisty bez známek života. Osoby z převráceného raftu byly převezeny k ošetření do nemocnic, 4 osoby s lehčími zraněními byly převezeny zdravotnickou záchrannou služnou do benešovské nemocnice, 1 dívka byla letecky transportována do jihlavské nemocnice a další dívka byla letecky transportována ve vážném stavu do pražské nemocnice, kde bohužel následně zraněním podlehla.

V současné době nadále probíhá vyšetřování této tragické události. Benešovští policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin Ublížení na zdraví z nedbalosti.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
14. července 2021

vytisknout  e-mailem