Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Tragická nehoda zastavila dálnici D1

KRAJ VYSOČINA: Jeden člověk na místě zemřel a tři lidé byli zraněni. 

V pátek 19. listopadu ráno krátce před půl druhou došlo na 80. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno k tragické dopravní nehodě. Srazila se zde tři nákladní vozidla a dodávka. Následky střetu jsou tragické – jeden člověk na místě zemřel a tři lidé byli zraněni. Zranění lidé byli z místa nehody převezeni k ošetření do Nemocnice v Pelhřimově.  
 
Dálnice D1 byla ve směru na Brno zcela neprůjezdná. Vyprošťovací práce a práce na odstranění havarovaných vozidel trvaly zhruba do 8.30 hodin, kdy se podařilo zprůjezdnit levý jízdní pruh.
Policisté okamžitě po nehodě začali odklánět dopravu na objízdné trasy, přesto se na dálnici tvořily kolony. Kolona vozidel dosahovala kolem deváté hodiny ranní sedmi kilometrů. Patnáct minut po desáté hodině byl provoz na dálnici D1 zcela obnoven a kolona se začala rozjíždět.
 
Příčiny tragické dopravní nehody jsou předmětem policejního vyšetřování. Po dálnici D1 jelo ve směru na Brno nákladní vozidlo tovární značky Liaz, které táhlo na tyči další nákladní automobil značky Škoda 706. Řidiči obou nákladních vozidel byli cizí státní příslušníci.
Do soupravy taženého a tažného  vozidla narazil z  dosud nezjištěných příčin přední částí řidič nákladního vozidla značky Scania s  návěsem. Souprava tažného a taženého vozidla se převrátila   a tahač Scania vyjel do středových svodidel. Za jeho volantem seděl také cizí státní příslušník. Do těchto vozidel pak ve snaze vyhnout se kolizi narazila dodávka Mercedes Sprinter, kterou řídil cizí státní příslušník.
Při dopravní nehodě došlo ke smrtelnému zranění osmatřicetiletého řidiče rumunského kamionu. Jednalo se o řidiče taženého vozidla.  
Řidič slovenského kamionu, který s největší pravděpodobností dopravní nehodu zavinil, byl zraněn a je hospitalizován v pelhřimovské nemocnici. Středně těžká poranění utrpěl i řidič druhého rumunského kamionu. Také on je hospitalizován v nemocnici. Řidič dodávky byl zraněn lehce a po ošetření v nemocnici byl propuštěn. Hmotná škoda na vozidlech byla odhadnuta na 800 000 korun.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
19. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem