Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Tragická bilance na silnicích Libereckého kraje za pouhé tři dny. Dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu na pozemních komunikacích!

KRAJ – Od začátku tohoto týdne šetříme zvýšený počet nehod s velmi vážnými následky. 

V uplynulých třech dnech jsme řešili více dopravních nehod se závažnými následky a v některých případech i s tragickým koncem.

V pondělí na Semilsku, po střetu s nákladním vozidlem, přišel o život řidič motocyklu a ve středu se na Liberecku při předjíždění čelně střetla dvě osobní vozidla, kdy jeden z řidičů bohužel srážku nepřežil. Ve středu další tři dopravní nehody, které se staly v krátkém časovém rozmezí, zastavily téměř na 3 hodiny provoz na silnici 1. třídy č. 35.

Statistika dopravních nehod v Libereckém kraji za období od 18.9. 2023 do 20.9. 2023:

celkem nehod 47
Následky:
Usmrceno 2
Těžce zraněno 2
Lehce zraněno 11
Vzniklá škoda 3 376000 Kč
Příčiny:
Nepřiměřená rychlost 5
Nedání přednosti v jízdě 5
Nesprávné předjíždění 1
Nesprávný způsob jízdy 26
Ostatní 10
Z toho pod vlivem alkoholu

4

Nejčastější příčiny dopravních nehod a jak jim předcházet:

Nepřiměřená rychlost

Řidiči pamatujte na to, že musíte přizpůsobit rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které lze předvídat. Především byste měli jet jen takovou rychlostí, abyste byli schopni zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou máte rozhled.

Nedání přednosti v jizdě

Pečlivě sledujte dopravní značky, především ty upravující přednost jízdy. Vždy, když musíte dávat přednost v jízdě ostatním vozidlům, řádně se rozhlédněte a uvědomte si, že se na pozemních komunikacích pohybují také motorkáři anebo cyklisté, které lze snadno přehlédnout. Buďte obezřetní a také počítejte s rychlostí jízdy vozidel, kterým dáváte přednost, mnohdy může být u vás rychleji, než si myslíte (hlavně při zhoršené viditelnosti). 

Nesprávné předjíždění

Při předjíždění především nesmíte ohrozit ostatní účastníky silničního provozu. Předjíždějte pouze tehdy, pokud máte před sebe rozhled na takovou vzdálenost, která je nutná k bezpečnému předjetí (nepředjíždějte těsně před horizontem silnice nebo v zatáčkách). Nikdy nepředjíždějte na přechodu pro chodce, na přejezdu pro cyklisty nebo na železničním přejezdu a bezprostředně před nimi.

Nesprávný způsob jízdy

Na pozemní komunikaci jezděte vpravo, při pravém okraji vozovky. Pokud vjíždíte při objíždění, vyhýbání, odbočování nebo otáčení na krajnici, tak dbejte zvýšené opatrnosti. Pokud jedete po úzké silnici, kde se budete míjet s protijedoucím vozidlem, snižte rychlost jízdy, budete mít lepší manévrovací podmínky pro bezpečné vyhýbání.

Nevěnování se řízení

Během řízení se plně soustřeďte na jízdu a sledujte dění v silničním provozu. Neodvádějte svou pozornost např. laděním rádia, otáčením se na spolujedoucí na zadních sedačkách nebo shýbáním se pro spadlé předměty. Během jízdy netelefonujte (kromě handsfree, ale i to omezte) a rozhodně nepište SMSky nebo zprávy přes sociální sítě. Pokud již potřebujete vyřídit jakoukoliv komunikaci přes telefon, zastavte na bezpečném místě.

Střet se zvěří

Při průjezdu úseků s lesním porostem anebo mezi poli, dbejte zvýšené pozornosti a počítejte s výskytem zvěře i na vozovce. Především v podzimním období zvěř více migruje.

Řízení vozidla pod vlivem návykové látky

Pamatujte, že požití alkoholu nebo užití omamné nebo psychotropní látky výrazně snižují pozornost a reakční schopnosti řidiče. Je podstatně snížen i „pud sebezáchovy“ a řidič se pouští do riskantních manévrů během jízdy. Řidič pod vlivem alkoholu anebo drog je nebezpečný nejen sobě, ale také pro ostatní účastníky silničního provozu.     

V tomto období se mění klimatické podmínky, dny se zkracují a noci prodlužují. Většina řidičů se pohybuje po silnicích v době, kdy slunce vychází nebo zapadá, a tak počítejte s tím, že můžete být oslněni a na určitý okamžik nebudete schopni vidět na vozovku. Proto snižte rychlost jízdy a chraňte zrak sluneční clonou ve vozidle nebo slunečními brýlemi. 

Apelujeme také na chodce, aby za snížené viditelnosti při pohybu na pozemních komunikacích měli na sobě prvky z retroreflexního materiálu. Cyklisti pak, aby měli jízdní kola vybavena povinnými odrazkami. Pamatujte na zásadu v silničním provozu „BÝT VIDĚN“.

Všem účastníkům silničního provozu přejeme vždy šťastný návrat domů.


21.9.2023
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem